Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy perc után dőlt ki a bajnokesélyes legnagyobb sztárja, szinte lehetetlen lesz pótlást találni

Szabó Bence

Publikálva 14/09/2023 - 08:06 GMT+2

Aaron Rodgers a holtszezonban került a New York Jets csapatához, a csapat pedig a Super Bowl megnyerését célozta meg vele, az irányító viszont már az idény első meccsén sérülést szenvedett. A Jets ennek ellenére nyert, most pedig el kell dönteniük, a tehetséges védelmet kihasználva megpróbálják-e egy másik irányítót szerezve menteni a szezont. Ha ezt választják, nem lesz könnyű dolguk.

Aaron Rodgers és Leonard Floyd

Fotó: AFP

Irányító nélkül vége a szezonnak, a lehetőségek pedig nem túl bíztatóak…

Három és fél perc és mindössze négy pályán töltött snap. Ennyi kellett ahhoz, hogy az évek huzavonája után a Green Bay Packerst elhagyó és a New York Jets csapatába igazoló Aaron Rodgers olyan sérülést szedjen össze, ami a teljes 2023-as szezonjának végét jelenti.
Rodgers a frissen induló NFL-idény első hetében, a BuffaloBills elleni hazai szezonnyitó első támadósorozata közben sérült bele egy szerelésbe, egészen pontosan elszakadt az Achilles-szalagja. A Jets ugyan hosszabbításban végül nélküle is megnyerte a mérkőzést, a kimondva a bajnoki címre hajtó csapat ezzel óriási pofont kapott.
Rodgers hiányában jelenleg az a Zach Wilson lett a kezdő irányító, akit ugyan 2021-ben az első körben draftolt a csapat, első két idényében azonban a liga legrosszabbjai között volt a teljesítménye, tavaly pedig meg is romlott a kapcsolata a Jets stábjával és öltözőjével. Ha a new yorki franchise meg akarja menteni az idényét, huzamosabb ideig nem hagyhatják őt irányítani, vagyis egyértelmű a feladat: QB-t kell szerezni. A kérdés már csak az, hogyan?
A csapatnak alapvetően három lehetősége van. Válogathat a szabadon igazolható veterán irányítók közül, megpróbálhat cserélni egy másik csapat játékosáért, esetleg bepróbálkozhat egy nemrég visszavonult sztárnál, hogy vele oldja meg a kiesett Rodgers pótlását.
Az első opcióval papíron a liga összes játékosa elérhető, hiszen az október legvégén esedékes cserehatáridőig a csapatok majdnem bárkinek a játékjogával üzletelhetnek. A valóság viszont ennél jóval kiábrándítóbb: az irányító az amerikai futball legfontosabb játékosa, a ligában pedig a 32 franchise közül sem jut mindenkinek kezdő szintű QB. Ennek fényében az igazi sztárok elcserélése szezonok között is nagyon ritka (bár az utóbbi években pont volt erre pár példa), az idény kezdetével pedig gyakorlatilag elképzelhetetlen.
Vagyis ha a Jetsnél cserében gondolkoznak, akkor a kezdők kiesnek, maradnak azok az irányítók, akik ebben az idényben második számúak egy csapatban. Ebben a névsorban olyan rutinos veteránok vannak, mint Andy Dalton, Teddy Bridgewater, Jameis Winston, Mitch Trubisky vagy Jacoby Brissett, akiknek mind több idénynyi kezdő tapasztalatuk van, hosszabb-rövidebb időre pedig képesek voltak jó teljesítményre is. Velük a csapat támadósora nem feltétlenül omlana teljesen össze, ami lehetőséget adhatna a remek védelemnek, hogy szállítsa a győzelmeket.
picture

Andy Dalton

Fotó: AFP

Elméletben egyetlen olyan csereopció látszik, amivel ennél jobb irányítót találhatna magának a csapat. Kyler Murray, az Arizona Cardinals QB-ja viszont jelenleg ugyanúgy egy szalagszakadásból lábadozik, mint Rodgers, igaz, ő ezt tavaly év végén szenvedte el, az idény során valamikor pedig jó eséllyel visszatérhet. A Jets papíron megpróbálhatna az ő felépülésééig kibekkelni Wilsonnal, az újjáépülőben lévő Cardinals pedig egy komoly ellenértékért akár bele is mehetne a cserébe. Azonban mind Murray bizonytalan helyzete, mind óriási szerződése – ami Rodgers jövőre szintén garantált fizetése mellé kerülne – gyakorlatilag ellehetetleníti az üzletet.
Szét lehet nézni a szabadon igazolhatók között is, ez a névsor viszont egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Carson Wentz és Nick Foles korábban ugyanannak a Super Bowl-győztes Philadelphia Eaglesnek voltak a tagjai, de azóta minden csapat felsült, ami kezdőként próbálkozott velük. Rajtuk kívül pedig… Colt McCoy és a tavaly még a Jetsnél tartalék Joe Flacco az alternatívák, egyikükkel sem lenne előrébb a csapat.
Vannak viszont olyan csere nélkül elérhető játékosok is, akik jelenleg papíron nincsenek a piacon. Ők azok irányítók, akik az elmúlt szezonok végén vonultak vissza (nem is minden esetben) hivatalosan. Többségük a hírek szerint még fizikailag jó formában van, és egy kellő erősségű csapat hívására akár vállalhatná is a visszatérést.
Az első név ebből a listából, aki mindenkinek beugorhat, nyilván Tom Brady. A legendás irányító már 46 éves, de tavaly is abszolút kezdő szinten játszott, ráadásul egyszer már újra is kezdte egy bejelentett visszavonulást után.
picture

Rom Baryd búcsúzkodik a Patriots szurkolóitól.

Fotó: AFP

Ebből kiindulva gondolhatnánk, hogy már veszi is fel a Jets zöld mezét, de a valóságban ez sem valószínű forgatókönyv. Brady időközben kisebbségi tulajdonos lett a Las Vegas Raidersben – vagyis a többi tulajdonos beleegyezése kellene a játékához – van munkája a FOX televíziós csatornánál, ráadásul a héten búcsúzott meghatóan egykori csapata, a New England Patriots szurkolóitól, a bostoniak legnagyobb riválisa pedig éppen a Jets, vagyis egy ilyen szerződés az örökségét is rombolná.
Ilyen probléma nincs Matt Ryan vagy Philip Rivers esetében, de előbbi tavaly már szörnyen mutatott az Indianapolis Colts játékosaként, utóbbi pedig szintén épp Indianában játszott utoljára… két szezonnal ezelőtt. A hírek szerint még Colin Kaepernick ügynöke is bepróbálkozott a Jetsnél, de ezt már tényleg éppen, hogy csak nem mosolyogva írjuk le.
És ennyi. A felsorolt nevek lehetnek a Jets opciói, és közülük sem mindenki reális alternatíva. A legjobb, amiben a csapat reménykedhet, hogy egy olyan beugrót találnak, aki nem veszíti el számukra a mérkőzéseket, és imádkoznak, hogy az egyre inkább támadófókuszú ligában a védelmük minél tovább repíti őket. Nem túl bíztató kilátások.
Persze az NFL-ben nagyon gyorsan változhatnak a dolgok. Akár négy snap alatt is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés