Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Veszettül ideges voltam!” – Shiffrin nem véletlenül volt feszült a hetedik vb-címe előtt

Kálmán Laci

Frissítve 17/02/2023 - 12:34 GMT+1

Bár hibázott Mikaela Shiffrin a méribeli világbajnokság órás-műlesikló számának második futamában, még így is megnyerte a versenyt, ami azt jelenti, hogy a negyedik különböző szakágban lett világbajnok. Shiffrin elmondta, hogy iszonyú ideges volt a verseny előtt, amiben az is benne volt, hogy lelépett az edzője. Beszélt arról is, ő hogyan viszonyul a GOAT-kérdéshez.

Shiffrinnek egy hiba is belefért, hétszeres világbajnok lett

Atyaég, annyira veszettül ideges voltam.
Mikaela Shiffrin elismerte, hogy iszonyúan feszült volt a csütörtöki óriás-műlesiklás előtt, ami számára az egyik legfontosabb szám volt a méribeli világbajnokságon. Már csak azért is fontos volt ez a verseny, mert ebben a szakágban korábban még sosem volt világbajnok. Az idegességének több oka is volt, de haladjunk szépen sorjában.
Shiffrin viszonylag szoros versenyben, 12 századdal nyerte az első futamot a hazaiak kedvence, Tessa Worley előtt. A francia hibázott, és kiesett a másodikban, Federica Brignone állt az élen, amikor az amerikai nekivágott a sorsdöntő menetének.
Az amerikai jól kezdett a pálya fölső szakaszán, már hat tized is volt az előnye, a közepén azonban nem jött át tökéletesen, és elbukta a fórja felét. Erre jött még lent egy hiba, ami könnyen az aranyérmébe kerülhetett volna, azonban valahogy kitartott, és 12 századdal megnyerte a versenyt.
Shiffrin mindegyik vb-n nyert legalább egy aranyat 2013-óta, összességében pedig már hétszeres világbajnok, négy különböző szakágban.
Az amerikai a célba érkezést követően alig tudott megszólalni.
„Ez hihetetlen” – szakadtak ki belőle az érzelmek. „Annyira veszettül ideges voltam, te jó ég! Képtelen vagyok elhinni, hogy sikerült. A hazai kedvenc ellen sosem könnyű versenyezni, de örülök, hogy azért nekem is drukkoltak.”
picture

Mikaela Shiffrin bei der WM 2023 in Courchevel und Méribel

Fotó: Getty Images

Shiffrin elmondta, hogy részben azért is volt ideges, mert nem egész egy évvel ezelőtt, ugyanezen a lejtőn a világkupa-döntőben is vezetett az első futam után, de hibázott a másodikban, és visszacsúszott a hetedik helyre. Akkor a második futamban a 24 célba érkező közül ő volt a leglassabb.
„Nagyon különleges verseny volt a mai. Az első futamban nagyon jól éreztem magam, de aztán láttam a második előtt, hogy a napsütés hatására a pálya egy kicsit felpuhult. Erről pedig eszembe jutott a tavalyi döntő.”
„Akkor nagyon sok időt vesztettem a második futamban a puha havon, úgyhogy ideges lettem, tartottam attól, hogy megismétlődik az, ami akkor történt. Ha valakire fogadnom kellett volna, az Federica vagy Tessa lett volna, hisz ők tavaly is jól mentek itt. Az, hogy én nyertem, egészen hihetetlen. Ráadásul nagyon kis különbséggel.”
A második futam vége felé közeledve egy pillanatra elvesztette a kontrollt a bal lécével, ami úgy tűnt, lelassítja őt. Valahonnan azonban szerzett még annyi plusz sebességet, hogy a végén ő legyen a leggyorsabb.
„Szerintem mindenki követett el valamilyen hibát. Én a pálya alsó részén, ami után szinte vakon mentem, és csak próbáltam valahogy gyorsabb lenni. Nem tudom, hogyan, de megcsináltam.”
picture

Mikaela Shiffrin

Fotó: Getty Images

Shiffrin feszültségét az is növelte, hogy Mike Day, aki hét éven át volt az edzője, két nappal korábban lezárta vele az együttműködést, és hazautazott.
„Ez hatalmas stressz volt a számomra. Az az egyik legnagyobb erősségem, hogy meg tudom tartani a koncentrációm, de ez most iszonyú nehéz volt.”
Két nappal ezelőtt elment. Ezt elképzelni is nehéz volt azok után, hogy olyan sokáig a szűk csapatom tagja volt, szinte családtag.
Az amerikai az elválás körülményei ellenére kedves szavakkal búcsúzott korábbi edzőjétől, és megköszönte neki mindazt, amit tőle kapott. Igaz, hozzátette, az időzítés nem volt túl szerencsés.
„Most ki akarom élvezni a győzelem pillanatát, de köszönöm Mike-nak, hogy az elmúlt hét évben itt volt mellettem és segített a pályafutásom legnehezebb időszakában is. Mindig számíthattam rá.”
„Szomorú azért, hogy pont most ment el. Mindenkit meglepett az időzítés. Nem készültünk arra, hogy a vb alatt kell hivatalos bejelentést tenni ezzel kapcsolatban.”
picture

Mikaela Shiffrin holt Gold im Riesenslalom

Fotó: Getty Images

Sok szurkoló, akik nem voltak képben a fenti történésekkel, akár azt is gondolhatták, hogy Shiffrin, ahogy mostanság többször, megint majdnem elizgulta a végét, és csak mázlival nyert. Hogy nem bírja már a feszült helyzeteket, és rendre hibázik.
Azt, hogy mennyire nem tudhatjuk, mi van a háttérben, hogy mi van egy versenyző fejében és lelkében, a világranglista-negyedik teniszező, Jessica Pegula története mutatja meg igazán. Az amerikai nemrégiben egy megrázó írásban számolt be arról, hogy az édesanyja tavaly majdnem meghalt. Ő azonban teniszezett tovább, ráadásul úgy, hogy szinte senki sem tudott arról, min megy keresztül.
Ahogy arról Szántó Petra és Dani Bálint kollégánk is rendkívül érzékenyen beszélt a Salakblog Podcast legutóbbi adásában, nem tudhatjuk, kinek mennyire tört össze épp a szíve, ki, milyen magánéleti vagy egyéb problémákkal küzd. Ez fontos üzenet lehet mindannyiunknak, a kommentelőknek különösen. Szóval számoljunk el magunkban tízig, mielőtt kimondanánk vagy leírnánk valakiről, hogy béna vagy lúzer, vagy hasonlók.
Shiffrin edzőjének váratlan lelépése természetesen nem mérhető Pegula traumájához, de emlékezzünk, a hétszeres világbajnok három évvel ezelőtt elvesztette az édesapját. A különbség az, hogy akkor tudtuk, vagy legalábbis sejthettük, min megy keresztül Shiffrin. Nyilván Mike Day távozása nem ekkora dráma, ugyanakkor nem biztos, hogy nem szakított fel néhány fájdalmas sebet az amerikai szívében.
Shiffrint, ahogy mostanság egyre gyakrabban, kérdezték a legnagyobbságról, a GOAT-kérdésről is a győzelmét követően.
picture

First placed US Mikaela Shiffrin (C) celebrates with teammates on the podium for the Women's Giant Slalom event of the FIS Alpine Ski World Championship 2023 in Meribel, French Alps, on February 16, 2023.

Fotó: Getty Images

"Nem hiszem, hogy tehetek bármit is azért, hogy én legyek minden idők legjobbja. Ez egy olyan cím, amelyről az emberek saját maguk döntenek. Mindenkinek meg lehet a kedvenc sportolója, akire ő azt mondja, hogy a legnagyobb."
Én próbálom kitolni a határaimat, megmutatni a világnak, mekkora szenvedély van bennem a sport iránt. Lesznek, akik a legnagyobbnak tartanak majd, de lesznek olyanok is, akik szerint szóba sem kerülhet a nevem a cím kapcsán. Szerintem mindkét álláspont teljesen rendben van.
via részben eurosport.co.uk, olympics.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés