Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tragédia helyett csak egy maflás – az olimpiai bajnok megúszta, és rámegy a vb-aranyra

Kálmán Laci

Publikálva 07/02/2023 - 09:34 GMT+1

Hétfőn kezdődött a világbajnokság az alpesi sízők számára Courchevelben és Méribelben. Marco Odermatt több számban is érem-, illetve akár aranyéremesélyes. Bő két héttel ezelőtt Kitzbühelben hajszál híján összetörte magát, de a pofon jókor, még épp időben érkezett. Rövid kihagyás után visszatért, nem is akárhogy, szerzett ugyanis két Super-G-győzelmet Cortinában.

First-placed Swiss Marco Odermatt celebrates on the podium after the men's Super-G of the FIS Alpine Ski World Cup in Cortina d'Ampezzo on January 29, 2023.

Fotó: Getty Images

Marco Odermatt számára a világbajnokság azért is különösen fontos, mert a vb-arany még hiányzik a tarsolyából.
Néha a másodperc töredékén múlik, hogy egy síző a mennybe vagy a pokolba kerül. Hogy egy zseniális menettel megnyeri a versenyt, vagy szanaszét töri magát, és annyi lesz a szezonjának, vagy akár az egész pályafutásának.
Január 20-án Odermatt ágyúgolyóként száguldott lefelé a Streifen, benne volt, hogy akár meg is nyerheti a versenyt, a következő pillanatban, azonban elvesztette az egyensúlyát. Ha elképesztő lélekjelenlétének és egészen extra sítudásának köszönhetően nem tudott volna korrigálni, irdatlan sebességgel csapódott volna a pályamenti hálóba.
„Csak nagyon kevés sportoló képes visszaszerezni a kontrollt ilyen helyzetben” – mondta Reto Nydeggel a svájci csapat lesiklóedzője. Odermattnak sikerült.
Megúszta a bukást, de a sebessége odalett, a győzelmi esélye elúszott, úgy gondolta, el is engedi a versenyt. Úgy volt vele, másnap majd javít. Ez volt az első gondolata. Igen ám, de egy pillanattal később elkezdett fájdalmat érezni a bal térdében. Így pedig már végképp nem volt más célja, csak, hogy biztonságosan eljusson a célig.
picture

Marco Odermatt

Fotó: Getty Images

Ezután megvizsgálta a svájciak orvosa, majd jött az MRI-vizsgálat. 2019-ben megsérült a meniszkusza Alta Badián, akkor egy hónapot ki kellett hagynia. Ha most is akkora lett volna a baj, keresztet vethetett volna a világbajnokságra.
Igazából megint a meniszkusz volt érintett, de a másik lábán, és ezúttal szerencsére csak kisebb zúzódásról volt szó. Odermatt ezután Németországba utazott, ahol részt vett egy háromnapos kezelésen. Beat Feuz szervezte az utat, akit többször is kezeltek már az intézményben. Öt nappal a Streifen történt lélegzetelállító mentés után Odermatt már újra síelhetett.
Ami ezután jött, az sokban hajaz arra, ami a svájci legenda Pirmin Zurbriggennel történt 1985-ben. Zurbriggen megnyerte a kitzbüheli lesiklást, de megsérült a meniszkusza. Megműtötték, egész Svájc érte izgult. Az emberek megtudták, mi az az artroszkópos térdműtét, ezt a fajta beavatkozást ugyanis ekkoriban még nemigen ismerték.
A kevésbé invazív beavatkozás lehetővé tette számára a gyors visszatérést. Zurbriggen három héttel a műtét után világbajnok lett lesiklásban.
picture

Marco Odermatt in Kitzbühel

Fotó: Imago

Odermatt sérülése közel sem volt ennyire komoly, ám arra, ami Kitzbühel után egy héttel történt, nem nagyon számított senki. Rajthoz állt Cortinában Super-G-ben, és győzött. Aztán rajthoz állt másnap is, és megint ő lett az első. Ez nem csak fizikálisan, de mentálisan is elképesztő teljesítmény volt a részéről.
Ott volt az a hihetetlen mentés, és a fájdalom, ő azonban egy hét múlva már újra olyan agresszíven síelt és támadta a pályát, mintha mi sem történt volna. Nyilván a gyors számokat síelők nem éppen félős srácok, de ez a fajta hozzáállás még ezen a szinten is extra.
Odermatt többször bizonyította már, hogy egyedülálló síző. Tavaly megnyerte az összetett világkupát és olimpiai bajnok lett, az idén pedig szinte valamennyi versenyén dobogóra állhatott. De ebben a sportágban a legnagyobb hősök olyankor születnek, amikor a győzelmet és a tragédiát csak egy hajszál választja el egymástól.
Aleksander Aamodt Kilde és ő szinte fej-fej mellett haladnak a világkupában, iszonyatosan magas szintet hoznak mindketten, a maximumig hajtják egymást. Kitzbühel megmutatta, hogy bár csodáljuk őket ezért, borotvaélen táncolnak. Nem csak Odermatt szállt el majdnem, Kilde is hatalmasat mentett. Mindketten csúnyán összetörhették volna magukat.
A Streif mindkettőnknek adott egy maflást, és ez valószínűleg jót tett nekünk
picture

Marco Odermatt, Kitzbühel Abfahrt, Fahrt

Fotó: Eurosport

Ezt mondta később Odermatt. Kilde nem sérült meg, másnap is indult, sőt meg is nyerte a versenyt. A svájci meg Cortinában győzött. Persze a Super-G nem lesiklás, Cortina pedig nem Kitzbühel, ahogy erre célzott is a svájci a vb előtti sajtótájékoztatón. Talán majd jövőre.
A cortinai pálya inkább női lejtő, kevésbé kemény, ami kedvezhetett neki, aki az óriás-műlesiklás felől közelíti a Super-G-t. El is ismerte, hogy ez egy különleges nap volt a számára.
„Nem voltam maximálisan koncentrált. A térdem járt a fejemben. Ezért meglepett az eredmény. Másnap már jobban bíztam a testemben, akkor már tudtam, hogy minden rendben lesz.”
Cortina után jött egy kis pihenő, majd elutazott a vb-re egészségesen és önbizalommal telve. A világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményéből, ennek megszerzésére három jó esélye is lesz Courchevelben. Elindul a keddi kombinációban is, de inkább csak edzésjelleggel. Ha 25 évesen világbajnok lesz, elmondhatja magáról, hogy elért mindent, ami egy síző elérhet.
picture

Marco Odermatt celebrates on the podium at the end of the men's FIS Ski World Cup super-G event in Bormio, Italy, on December 29, 2022

Fotó: Getty Images

Nem titkolja, hogy aranyért ment Courchevelbe, ugyanakkor hozzáteszi, nem stresszeli magát feleslegesen.
„Nincsenek ott makacsul a célok a fejemben. Ha nem jön össze az arany, attól még nem hagyom abba a sízést a szezon végén.”
Ennyi idősen miért is ne venné lazán? Két év múlva megint vb, és még akkor is csak 27 lesz.
via NZZ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés