Az összetett világkupa címvédője Petra Vlhova a múlt héten Zágrábban és Kranjska Gorán is nyerni tudott műlesiklásban, így már zsinórban három győzelemnél tart ebben a szakágban, és az idei hat versenyből ötöt megnyert, egyszer pedig második lett.
Ez elképesztő dominancia különösen egy olyan szakágban, amit éveken át uralt Mikaela Shiffrin, akiről nem túlzás kijelenteni, hogy minden idők legjobb műlesiklója. Idén azonban az amerikai nem tud mit kezdeni szlovák riválisával, pedig bő egy hónappal ezelőtt még az foglalkoztatta az alpesi sí közvéleményt, hogy Shiffrin megnyerte a 46. világkupa-versenyét szlalomban, ezzel pedig beállította az egy szakágban szerzett győzelmek rekordját. Ezután mindenki azt várta, hogy mikor lesz az a pillanat, amikor meg is dönti Ingemar Stenmark rekordját.
https://i.eurosport.com/2022/01/04/3280614.jpg
Cortina d'Ampezzo
8 napon belül ismét nagyott esett Goggia, lehet, hogy ezúttal nem úszta meg karcolásokkal
23/01/2022 12:40
Azóta azonban az amerikai nem tudott nyerni a szakágban. Ez a rekordbeállító killingtoni verseny volt az egyetlen szlalom ebben a szezonban, amit nem Vlhova nyert.
Shiffrin és Vlhova rivalizálása teljesen eluralta a szlalom szakágat az elmúlt években, a 2017-18-as idénytől kezdve egyetlen év volt, amikor más is tudott műlesikló-versenyt nyerni rajtuk kívül. Ez már gyakorlatilag egy fél évtizede tartó időszak, amit ez a két versenyző testesít meg ebben a számban.
A kivételt jelentő szezon a tavalyi, amikor Shiffrin egész szezonban forma ingadozásokkal küzdött, és Vlhova sem tudta dominálni ezt a szakágat. Olyannyira nem tudta, hogy Michelle Gisin és Katharina Liensberger is tudott versenyeket nyerni, az osztrák ráadásul a szezon két utolsó szlalom-versenyét nyert meg, amivel övé lett a szakági világkupa, ráadásul még a szám világbajnoki címét is elhódította.
https://i.eurosport.com/2022/01/11/3284095.jpg
Vlhova idén tehát 5-1-re vezeti a Shiffrin elleni párharcot, tavaly a szlovák négy versenyt nyert műlesiklásban, az amerikai csak kettőt, mégis Shiffrin végzett előrébb a szakági világkupában. 2019-20-ban 3-3 győzelmet szereztek, igaz az amerikai már nem indult az utolsó versenyen. Az azt megelőző két szezonban még Shiffrin simán verte riválisát a győzelmek számában, 2019-ben 8-1-re, 2018-ban pedig 7-2-re.
A tendencia változása tehát egyértelmű, szépen lassan Vlhova irányába billen a mérleg. A párharc idénre már teljes egyeduralomba csapott át, a szlovák előnye három versennyel a vége előtt már 240 pont a szakági világkupában, ami azt jelenti, hogy már a kedd este Schladmingban megnyerheti a kis kristálygömböt. Ez például akkor történik meg, ha Vlhova nyer, és Shiffrin legfeljebb a hatodik helyen végez. A szakági világkupa január eleji bebiztosítása mindenképp lenyűgöző lenne. Igaz, ez elsősorban azért történhet meg, mert a műlesiklások többségét már a szezon első felében megrendezték.
https://i.eurosport.com/2022/01/09/3283015.jpg
De vajon, hogy fordulhatott elő ez a teljes tendenciaváltás? Az egyik lehetőség szerint azzal, hogy Shiffrin kiszélesítette a repertoárját, és most már Super-G-ben is stabilan az elitbe tartozik, valamennyire visszaesett műlesiklásban. Nem ez lenne az első ilyen eset. Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy az amerikai nagyon jól kezdte a szezont, de december végén a pozitív koronavírus tesztje miatt két versenyt is ki kellett hagynia. Ez mintha megakasztotta volna a lendületét, például a hétvégén közel négy év után esett ki műlesiklásban.
Vlhova fantasztikus sorozata ellenére sem vezeti az összetett világkupát, de a hátránya Shiffrinnel szemben 35 pontra csökkent. Műlesiklásban ugyan kiemelkedő szezont fut, de óriás-műlesiklásban már nem teljesít annyira jól, öt versenyből csak kétszer állt dobogón, és a negyedik helyen áll a szakági világkupában, amiben egyébként már tavaly is csak hatodik lett, miközben az azt megelőző két évben második volt, 2019-ben pedig ebben a számban szerzett világbajnoki címet.

Petra Vlhova idén zsinórban haramdszor lett Zágráb "hókirálynője"

Fotó: AFP

Az összetett világkupában most egy olyan furcsa helyzet állt elő, hogy olyan versenyző vezet, aki egyetlen szakági vk-ban sincs az élen. Mikaela Shiffrin óriás-műlesiklásban és szlalomban jelenleg a második, Super-G-ben pedig a negyedik helyen áll.
Az összetett világkupa címvédője, Petra Vlhova eddig nem indult a gyorsasági szakágakban, ezért két fő riválisának Shiffrinnek és Goggiának több lehetősége volt pontokat szerezni. Ez a helyzet a későbbiekben is fennállhat, de Vlhova még decemberben úgy nyilatkozott, hogy szeretne elindulni az olimpia előtt még egyszer-kétszer a gyors számokban. A tervek szerint a hétvégén láthatjuk Altenmarkt-Zauchenseeben a Super-G versenyen.
Vlhova tavaly már megnyerte a nagy kristálygömböt, így idén érthető módon szorítja kicsit háttérbe az összetett világkupát, ugyanis neki még nincs olimpiai érme, és amekkora klasszisa a sportágnak egyértelmű, hogy pályafutása akkor lenne teljes, ha aranyérmet nyerne. Erre még bőven lehet esélye a későbbiekben is, hiszen még csak 26 éves, de nyilván szeretne már most „túl lenni rajta”.
https://i.eurosport.com/2022/01/04/3280668.jpg
Altenmarkt/Zauchensee
Egy másodpercen belül ért célba 19(!) versenyző, az olaszoknál pukkanhatnak a pezsgős üvegek
16/01/2022 13:01
Kranjska Gora
Sara Hector nyerte az óriást Kranjska Gorában, már ő vezeti a szakági világkupát
08/01/2022 13:22