Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az olimpiai bajnok legrosszabbkor sérült meg, veszélyben a pekingi indulása

David Bereczky

Publikálva 25/01/2022 - 09:25 GMT+1

Sofia Goggia a hétvégén térdsérülést szenvedett Cortina d'Ampezzóban, ezért veszélybe került pekingi indulása. Goggia lesiklásban tudott nyerni Pjongcsangban, tehát ebben a számban címvédőként indulna, és a jelenlegi szezonban is dominálja ezt a szakágat, öt versenyből négyet megnyert, így egyértelműen a legnagyobb favoritja lenne a lesiklásnak, és Super-G-ben is aranyesélyesnek számít.

Sofia Goggia megsérült Cortina d'Ampezzóban

Fotó: Imago

A hétvégén a tavalyi világbajnokság helyszínén, Cortina d'Ampezzóban járt a világkupa női mezőnye, ahol egy lesikló és egy Super-G versenyt rendeztek, meg. Mindkét versenyen hazai győzelem született, előbbit Sofia Goggia, utóbbit Elena Curtoni nyerte.
Az olaszok öröme azonban mégsem lehetett teljes, hiszen olimpiai bajnokuk Sofia Goggia a vasárnapi Super-G-n bukott, és megsérült a térde. Ez már nem az első bukása volt a szezonban, hiszen az előző héten sem tudott befejezni egy lesikló versenyt Altenmarkt-Zauchenseeben.
picture

Sofia Goggia

Fotó: Getty Images

A sérülés miatt veszélybe került az egész évben bombaformában versenyző Goggia olimpiai szereplése, pedig az olasz a legnagyobb esélyesnek számít lesiklásban, ebben a szakágban eddig öt versenyt rendeztek idén, és csak azt az egyet nem tudta megnyerni, amelyen kiesett. Emellett Goggia Super-G-ben is két versenyt nyert idén, és jelenleg harmadik helyen áll a szakági világkupában, tehát ebben a számban is bőven aranyesélyes lehetne.
Sofia Goggiának most nagyon gyorsan kéne felépülnie, hogy megvédhesse az olimpiai bajnoki címét lesiklásban. A tervek szerint amellett, hogy kihagyja az olimpia előtti utolsó versenyhétvégét Garmisch-Partenkirchenben, valószínűleg nem indul az olimpián óriás-műlesiklásban és Super-G-ben sem, előbbit február 7-én, utóbbit február 11-én rendezik. Még viszonylag szerencsésnek mondható számára a pekingi program, hiszen a női lesiklást február 15-én rendezik, nem úgy, mint a férfit, amit rögtön az ötkarikás játékok első napján. Goggiának egy lesikló edzésen mindenképp részt kell venni, tehát reálisan február 12-én vagy 13-án kéne rajthoz állnia.
picture

Sofia Goggia, la reine de la vitesse cette saison

Fotó: Getty Images

Nehéz megmondani, hogy mennyire reális ez a terv a rehabilitációra vonatkozóan, hiszen normál körülmények közt egy ilyen sérülés után a felépülési idő nyilván jóval hosszabb lenne. Nehéz megmondani, hogy mekkora esély van arra, hogy Goggia tényleg ott legyen a pekingi lesikláson, illetve amennyiben ott lesz, milyen esélyekkel vág neki a versenynek. Remélhetőleg tényleg csak akkor engedik sílécre, ha valóban megfelelő állapotban van, hiszen a térdeivel már hosszú ideje küszködik, és 29 éves korára most már egyértelműen kijelenthető, hogy sérülékeny versenyzőnek számít, és többször is volt példa arra, hogy idő előtt befejeződött a szezonja. Nem lenne jó kockáztatni, egy még nagyobb sérülést.
Ideges vagyok, most nem lett volna szükségem pihenésre a szezon ilyen fontos időszakában, de már a következő órákban elkezdem a fizikoterápiát, azzal a céllal, hogy megvédhessem az olimpiai bajnoki címemet
-mondta Goggia a sérülés eután.
Már az Altenmarkt-Zauchenseeben elszenvedett bukás után arról beszélt az olasz versenyző, hogy ugyan megúszta komolyabb sérülés nélkül, de a versenyt követő napon nem nagyon tudott sétálni. Az ausztriai bukáshoz hasonlóan, cortinán is ott történt a baj, ahol az árnyék nehezített a látási viszonyokat. Goggia hét századmásodperccel volt lemaradva honfitársa, Curtoni mögött a második ellenőrző pontnál, amikor hibázott, ezután elvesztette az uralmát a sílécei fölött, összecsúsztak a lábai, a levegőbe repült és hátára esett.
Goggia végül saját sílécein hagyta el a pályát, de látszott, hogy most nagyobb a baj, mint a múlt heti bukásánál. Nem az olasz volt az egyetlen versenyző, akinek meggyűlt a baja a nehéz cortinai pályával, az 57 indulóból 22 nem ért célba.
Goggiának elképesztő pechje van a sérülésekkel, tavaly élete szezonját futotta a világkupában, négy versenyt is megnyert lesiklásban, de január végén véget ért a szezonja, akkor éppen a jobb térde sérült meg, ezért nem tud elindulni a hazai rendezésű cortinai világbajnokságon. A lesiklók kis kristálygömbjét a korai szezon befejezés ellenére megnyerte.
Sofia Goggia megbecsültségét jól jelzi, hogy az olaszok őt választották zászlóvivőnek a pekingi nyitóünnepségre.
részben Ski Racing
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés