Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A klímaváltozás berúgta az ajtót: egy versenyt talán már örökre elvesztettünk

Kálmán Laci

Frissítve 04/01/2022 - 10:56 GMT+1

Öt éven belül már negyedszer kellett törölni a Mariborba, Szlovéniába tervezett alpesi sí-futamokat a nem megfelelő időjárási körülmények miatt. Ez konkrétan azt jelenti, hogy meleg van és nincs hó, pedig egy olyan helyszínről van szó, amelyik évtizedeken keresztül stabil pontot jelentett a világkupában.

Szlalomverseny Mariborban 2019-ben

Fotó: AFP

A klímaváltozás számos kedvezőtlen hatása közül az egyik, hogy világkupahelyszínek tűnhetnek el a hóhiány és az enyhe idő miatt.

Kranjska Gora ad otthont azoknak a világkupa-futamoknak, melyeket eredetileg Mariborban rendeztek volna. Január 8-án óriás-műlesiklást, 9-én pedig szlalomot bonyolítanak majd le a nők számára.
Kranjska Gora, konkrétan a Podkoren nevű hegy rendszeres helyszíne a férfi világkupának, azonban az elmúlt öt évből négyszer, zsinórban pedig harmadszor kénytelenek ők helyet adni a nők versenyének is. Ezt persze ők nyilván kevésbé bánják, annál inkább Maribor, amely, ha így folytatja, szépen lassan kikopik a versenynaptárból.
Női szlalom Kranjska Gorán 2020-ban
A Mariborban található Pohorje domb célterülete 340 méterrel fekszik a tengerszint felett. Egyre kevesebb a hó, és egyre enyhébb az idő errefelé, úgyhogy a szervezők az utóbbi időben egyre komolyabb gondokkal küzdenek a versenyek megrendezését illetően.
Ez a sportág hagyományait tekintve azért komoly gond, mert Maribor egy klasszikus helyszínnek számít a világkupában. 1967 óta, amióta a világkupasorozat elindult, 68 női versenynek adtak otthont. Ennél többször csak Cortina d’Ampezzo, Val d’Isere és Lake Louise rendezett női világkupafutamot.
A globális felmelegedés két területen érinti a téli sportokat: egyrészt egyre rövidebb a szezon, másrészt egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás egy adott helyszínen.
Alexis Pinturault Kranjska Gorán 2017-ben
„A klímaváltozás nem csak arról szól, hogy szárazabb és melegebb az idő” – mondta Brandon Miller, meteorológus. „Kiszámíthatatlan időjárási mintázatok jelenhetnek meg, melyek adott esetben hosszú hideg és havas időszakokat is eredményezhetnek. De ezekből egyre kevesebb lesz, ahogy az éghajlat egyre melegszik.”
Federica Brignone, a 2020-as szezon összetett világkupa-győztese is a szélsőségekre hívta fel a figyelmet.
„Tiszta őrület, ami van. Egy-két nap alatt lehet -25 fokból +5, elképesztően hirtelen változik minden.”
A melegedésnek az Alpok legmagasabb csúcsai sem képesek ellenállni. A Chamonix közelében lévő Mer de Glace gleccser például évente 40 métert olvad.
„A legdurvább, amit láttam, hogy a gleccserek hihetetlen ütemben olvadnak” – mondta az olimpiai és világbajnok Lindsey Vonn. „A gleccserek, ahová gyerekként jártam, szinte nem is hasonlítanak arra, ahogy ma kinéznek. Legyen szó Zermattról, vagy akár Söldenről, nagyon kevés maradt abból a jégmennyiségből, amivel ezek a helyek valaha rendelkeztek.”
Ez szomorú dolog, nem csak a sportágra, az egész bolygóra nézve. Iszonyúan zavar és idegesít, hogy az emberek nem veszik észre, hogy a globális felmelegedés igenis létezik.
Lindsey Vonn Mariborban 2013-ban
„Mit ne mondjak, nem szép látvány” – mondta nemrég korunk legnagyobb lesikólja, Beat Feuz a visszahúzódó jégtakaróról. „Évről-évre húzódik vissza a jég. Amikor gyerekként először voltam Zermattban, egy nagy jégnyelv bújt ki a két szikla közül. Most már csak törmelék van a helyén. Nagyon szomorú dolog ez. Aggódom, hogy a lányomnak, ha felnő, nem lesz része olyan telekben, mint nekem volt.”
Ha az Alpok legmagasabb csúcsain is gondok vannak, mit szóljon Maribor, az Alpok délkeleti bejárata? Itt már nem csak, hogy gondok vannak, hanem lassan talán azt sem túlzás mondani, hogy Maribort elvesztettük.
Maribor mára a klímaváltozás áldozata lett.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés