Wings for Life Run – ez a neve annak a jótékonysági futóakciónak, amit évek óta megrendeznek világszerte, és aminek kampányába idén aktívan beszállt a két alpesi sí legenda.

A verseny lényege, hogy bárhol bárki beszállhat, és – noha vannak konkrét helyszínek – egy mobilalkalmazás segítségével minden időeredmény összemérhető. Ráadásul, ami a legérdekesebb: talán ez az egyetlen futóverseny, ahol nincs cél, és az nyer, akinek a legrosszabb az időeredménye.
A szabályok szerint ugyanis mindenki közép-európai idő szerint május 9. 13:00 órakor indul, ez az amerikai földrészen reggeli, Európában és Afrikában nappali, Ausztráliában és a Távol-Keleten pedig esti vagy éjszakai futást jelent, nem is beszélve az évszakokról. Minden helyszínen fél órával a rajt után egy autó indul el, ami szép lassan, fokozatosan gyorsulni kezd: a második félórában 14 km/h, a harmadikban 15 km/óra, és így tovább gyorsul egészen a futóverseny 4. órájának végéig.
Peking 2022
Már egyetlen aranyérem is hatalmas dolog- ezért különösen nehéz alpesi síben nyerni az olimpián
01/02/2022 10:09
Onnantól 26 km/h sebességgel megy addig, amíg az utolsó – vagyis a sorban az első – embert utol nem éri. Mert ha az autó valakit utolér, annak a verseny véget ér.
Magyarországon nem lesz szervezett futás, de a közelben Pozsonyban, Nyitrán vagy Belgrádban, Fiumében vagy Zágrábban lehet csatlakozni 15 Euro befizetése után. Aki viszont egyedül fut, megteheti bárhol: ha letölti a szükséges appot, és interneten befizeti az összeget, egy virtuális kocsi üldözi, amíg utol nem éri.

Marcel Hirscher © Markus Berger / Wings for Life World Run

Fotó: From Official Website

Jelenlegi állás szerint több mint 100 ezren csatlakoztak a világ 120 országából. Az így befolyt összeget a gerincvelő bénulás betegségben szenvedők gyógyításának kutatására fordítják. Ahogy a verseny szlogenje mondja:
Azokért futunk, akik nem tudnak.
Az első forduló után Neureuther vezet Hirscher előtt
Az akciót csapatokba tömörülve is lehet teljesíteni, és így tett a két alpesi síző világsztár, Marcel Hirscher és Felix Neureuther is – adta hírül az osztrák Kleine Zeitung. Mindkét síző toborzása eddig jól áll, de a németé kicsit jobban. Neureuther eddig 1627 csatlakozót gyűjtött össze futócsapatába szerte a világon, Hirscher csapata pedig 1105 tagot számlál.
A befolyt összegeket tekintve tehát nyert Neureuther, az aszfalton viszont még megfordulhat a csata. Csatlakozhatna például Hirschler csapatához a brit Michael Taylor, aki a tavalyi versenyen majdnem 70 km-ig jutott. A rekord azonban 2017 óta megdönthetetlen: a svéd Aaron Andersont 92,14 km után érte utol az autó.
Alpesi Sí
Mennyire orvosolja a világkupa igazságtalanságait az új versenynaptár?
22/10/2021 10:55
Courchevel
Összeomlott, megjárta a poklot, de újra megtanult nevetni – Shiffrin ismét a világ tetején
22/03/2022 08:13