Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Shiffrin elhunyt édesapjának tett újabb gesztust vasárnapi győzelme után

Sergő Z. András

Frissítve 22/11/2022 - 14:50 GMT+1

Mikaela Shiffrin tökéletesen nyitotta az idei világkupaszezont hétvégén a finnországi Leviben. Az északi sarkkörön túli két győzelmével két újabb rénszarvast is nyert, ezzel összesen hatra nőtt a gyűjteménye. Vasárnap este az amerikai sztár elárulta az új rénszarvasok nevét is. Egyiket édesapja emlékére, másikat pedig új csapattársa, Ava Sunshine után nevezte el.

Shiffrin-győzelemmel indult a világkupa-idény Leviben

Az amerikai sílegenda, Mikaela Shiffrin elárulta a nevét annak a két rénszarvasnak, amelyet a hétvégén nyert Leviben.
Aki nem tudná, miről van szó: a finnországi sarkkörön túl rendezett szlalomvilágkupa-versenyek győztese egy rénszarvast kap, hiszen a város Lappföldön, a rénszarvasok otthonában található. Ez amolyan világ csodájára járó országimázs.
Aggodalomra azonban semmi ok, a síelők nem viszik haza a rénszarvasokat, hanem a helyiek gondoskodnak róluk. Cserébe a sportolók akkor látogathatják meg azokat, amikor csak akarják.
A hétvégén pedig Shiffrin repülőrajtot vett, hiszen mindkét szlalomfutamot megnyerte. Idén is elindult tehát azon az úton, hogy övé legyen a nagy kristálygömb, az összetett világkupa-győzelem.
Szombati és vasárnapi győzelmével pedig négyről, hatra növelte a rénszarvasok számát.
A korábbiakat Rudolfnak (2013), Svennek (2016), Mr. Grunak (2018) és Ingemarnak (2019) nevezte el.
Amíg az első három valamilyen kulturális utalás, addig a negyedik talán igényelhet némi magyarázatot. A 2019-es rénszarvas azért ezt a nevet kapta, mert éppen akkor döntötte meg a legendás svéd síző, Ingemar Stenmark 40 szlalomfutam-győzelemből álló rekordját. A svéd tartja az abszolút rekordot is 86 futammal, az amerikai, aki 76 győzelemnél jár, már ezt ostromolja.
Mikaela Shiffrin a Twitteren posztolta vasárnap este, így most már tudjuk az új rénszarvasok nevét is.
Megírta, hogy a szombaton megnyert futam után kapott állatot Sunnynak fogja hívni új csapattársa, Ava Sunshine után, aki élete első világkupa-futamán bejutott a második fordulóba, és pontot szerzett a világkupában. Brennan Rubie volt erre képes utoljára 2012-ben a Team USA-ből.
A vasárnapi rénszarvas a Lorax nevet kapta, a síző néhai édesapja, Jeff Shiffrin után, aki két évvel ezelőtt hunyt el. A nevet egész családjának is ajánlotta, akik azóta támogatják őt karrierjében. A Lorax egyébként egy 2012-es animációs film, aminek címszereplője – jellegzetes bajuszával – különösen hasonlít a sportoló édesapjára.
„Őszinte leszek...Erre nem számítottam, de nagyon hálás vagyok. Nem is kívánhatnék jobb szezonkezdetet” – írta Shiffrin a Twitteren.
„Ami a rénszarvasok nevét illeti – ma este a Lorax nevet apám és tágabb értelemben egész családom tiszteletére adom, akik tanítottak, támogattak és bátorítottak engem, és akik az elmúlt években mióta ő meghalt, mentőövem voltak.
A tegnap esti kis jószág a Sunny nevet kapta Ava fantasztikus világkupa-debütálásának tiszteletére. És azért is, mert Leviben mindig szükség van egy kis napsütésre.
Levi, köszönjük ezeket a csodálatos emlékeket. Gratulálok Annának (a svéd Swenn-Larsson a szombati futamon második lett - a szerk.), Wendy Holdenernek (a svájci vasárnap lett második - a szerk.) és Petrának (a szlovák Vlhova mindkét napon harmadik lett - a szerk.) – nagy küzdelem volt ez a hétvége, az egész szezonban az lesz.”
picture

Lappföld győztesének még a Mikulás is gratulált.

Fotó: AFP

Shiffrinnek már csak két rénszarvas kell, hogy annyi legyen neki, mint a Mikulásnak. Az olvasóra bízzuk, ez-e a fontosabb, vagy idén is megnyerni az összetett világkupát.
Mindenesetre a női szezon végre elindult. Három törölt futam után Leviben már végre megfelelőek voltak a körülmények, és el lehetett indítani az első versenyt. Shiffrin, aki az előző szezonban megnyerte negyedik összetett világkupa-címét, minden bizonnyal szeretné megvédeni azt.
De az is lehet, hogy még jobban motiválja a szlalom szakági világkupa visszahódítása. A kis kristálygömböt, amit korábban hatszor elnyert, az elmúlt három évben – az olimpiai bajnoki címmel együtt – Petra Vlhova szerezte meg. Így az idény valóban kemény lesz, amiben azonban nagy előnyt szerzett az amerikai a rajt után.
Forrás: eurosport.co.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés