Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Shiffrin történelmet írt, és belépett a rekordok birodalmába

David Bereczky

Frissítve 30/11/2021 - 19:35 GMT+1

Mikaela Shiffrin a hétvégén egy több, mint 30 éves rekordot állított be, és elérkezett pályafutásának azon állomáshoz, amikor célba veheti a sportág legfontosabb rekordjait.

Mikaela Shiffrin, Killington

Fotó: AFP

Mikaela Shiffrin a hétvégén Killingtonban megszerezte pályafutása 46. világkupa győzelmét műlesiklásban. Ezzel beállította Ingemar Stenmark rekordját, ami az egy szakágban szerzett győzelmek számát illeti. A svéd legenda óriás-műlesiklásban tudott nyerni 46 alkalommal a '70- '80-as években.

Egy érzelmekkel teli győzelem, rekordbeállítással
2016 óta rendeznek világkupaversenyeket Killingtonban, ez öt szlalom versenyt jelent, mivel tavaly a koronavírus miatt minden észak-amerikai helyszín kimaradt a versenynaptárból. Shiffrin pedig mind az ötöt megnyerte.
A killingtoni verhetetlensége némiképp veszélyben volt vasárnap, hiszen Petra Vlhova két tizedes előnyt hozott az első futamból, de Shiffrin egy fantasztikus második futammal megfordította a versenyt, és magabiztos 75 századmásodperces előnnyel végzett szlovák riválisa előtt.
picture

Petra Vlhova hiába volt gyors, Shiffrin lesíelte a killingtoni pályáról

Shiffrinnek rendkívül sokat jelentett ez a győzelem, hiszen ez neki igazi hazai pálya. Az amerikai versenyző ugyan Coloradóban született, de nyolc évesen a családja New Hampshirebe költözött, és a Burke Mountain Academyn tanult meg síelni, ami Killington közelében, szintén Vermontban található.
„Az évek során rendkívül különleges pillanatokat éltem át itt a családtagjaim körében, ketten közülük most már nincsenek velünk, szóval ez egy nagyon érzelmes pillanat”- mondta a verseny után Shiffrin, aki nem sokkal a két évvel ezelőtti killingtoni verseny előtt veszítette el a nagymamáját, majd 2020 februárjában az édesapja is elhunyt. Így érthető módon nagyon érzelemgazdag győzelem volt ez az amerikainak, aki a verseny után sírva is fakadt a meghatottságtól.
Shiffrint természetesen a rekordról is kérdezték, aki csak a kérdés kapcsán értesült a mérföldkőről, amit elért.
„Nem tudtam, hogy ez volt a rekord”- mondta - ”Nem mondom, hogy ez jelentéktelen, bizonyára fontos, de megpróbálok nem foglalkozni ezekkel a számokkal. Azonban ahogy egyre közelebb érek ezekhez a rekordokhoz, nehéz nem gondolni rájuk, és nem akarni őket.”
Érdemes kontextusba helyezni ezt a 46 győzelmet egyetlen szakágban. Műlesiklásban Ingemar Stenmarknak van 40, Alberto Tombának és Marlies Schieldnek van 35, Vreni Schneidernek 34, Marcel Hirschernek pedig 32. A Stemark-féle 46 óriásműlesikló győzelemről már szó volt, ebben a számban még Hirschernek van 31 sikere. Lesiklásban Lindsey Vonn a rekorder 43-mal, őt Annemarie Moser-Pröll követi.
picture

Ingemar Stenmark

Fotó: AFP

Ezzel pedig fel is soroltunk minden olyan versenyzőt, aki legalább 30 világkupaversenyt nyert egyetlen szakágban. Jól látszik, hogy a sportág legnagyobbjai közül is csak azok kerülhettek be ebbe az elit csoportba, akik hosszú éveken át igazán egyeduralkodónak számítottak az adott számban.
Mikaela Shiffrin rekord beállítását még lenyűgözőbbé teszi, hogy 26 éves korára jutott el idáig. Az amerikai 17 évesen kezdett el versenyeket nyerni a világkupában, itt még nincs olyan nagy különbség a Stenmarkkal való összehasonlításban, aki 18 volt az első győzelménél. Azonban a svéd legenda 1989-ig nyert versenyeket, tehát amikor elérte a 46. győzelmét óriás-műlesiklásban 32 éves volt. Tehát Shiffrin ebben a tekintetben 6 évet vert rá.
Ami Lindsey Vonn-nak sem sikerült: Stenmark legfontosabb rekordja is veszélyben van
Shiffrinnek a vasárnapi összességében a 71. sikere volt a világkupában, ez pedig azt jelenti, hogy már csak 15 siker választja el egy másik Stenmark-rekordtól, ami egyből a legtöbb alpesi sí-rajongó eszébe jut, ha meghallja a svéd klasszis nevét. Ez pedig a 86 megnyert verseny a világkupában.
Ez a rekord olyannyira fontos szerepet tölt be ebben a sportágban, hogy Lindsey Vonn-nak ez volt az egyik fő motivációja pályafutása utolsó éveiben, ez volt az a rekord, ami miatt a sok sérülés ellenére sokáig nem akart visszavonulni. Végül Vonn-nak 82 győzelem jött össze, így nem sikerült utolérnie a Stenmarkot.
Shiffrin most a harmadik helyen áll ebben az összevetésben, és nagyon nagy valószínűséggel kijelenhetjük, hogy meg fogja dönteni Stenmark legfontosabb rekordját, szélsőséges esetben akár már idén. A beállításhoz ugyebár 15 győzelem kéne még. A 2018-19-es szezonban 17-et nyert az amerikai, soha senki nem nyert ennyit egy szezonban, és mivel idén is már van neki kettő ezért be kéne állítania a saját rekordját, hogy már a szezon végén meglegyen a 86 győzelem. Ez azért elég valószínűtlen, hiszen ott van Petra Vlhova, aki olyan kihívást jelent Shiffrinnek, amivel pályafutása első éveiben nem találkozott. A szlovák idén háromból kétszer le is győzte őt szlalomban, és talán ez az a szezon, amikor igazán csúcsra érhet kettejük rivalizálása, hiszen most úgy tűnik, mindketten kiváló formában vannak.
picture

Mikaela Shiffrin hugs Petra Vlhova - Killington 2021

Fotó: Imago

Ha nem is ebben a szezonban, de reálisan nézve talán a következőben meg lehet a 86-os Stenmark-rekord Shiffrinnek. A tavalyi szezonban ugyan csak három versenyt tudott nyerni, de az egy személyes problémáktól sújtott, visszatérő év volt a számára. Az előtte lévő három szezonban, amikor az amerikai nyerte az összetett világkupát rendre 10 győzelem fölött teljesített.
A következő években a legtöbb fontos rekord elérhetővé válhat
A vasárnapi történelmi siker és a közeledés a 86 győzelemhez azt jelenti, hogy Mikaela Shiffrin mindössze 26 évesen megérkezett a rekordok birodalmába, és már a következező 1-2 évben van esélye, hogy megdöntse vagy beállítsa a sportág legfontosabb rekordjainak többségét.
Azért van két rekord, ami egyelőre nagyon távolinak tűnik, az egyik a sportág hőskorából származik, ez pedig a német Christin Cranz 12 világbajnoki címe a 30-as évekből. Ez eléggé megdönthetetlennek látszik, Shiffrinnek jelenleg 6 aranyérme van vb-ről, de Cranzon kívül senkinek sincs több 7-nél.
picture

Mikaela Shiffrin

Fotó: Getty Images

A másik távolinak tűnő csúcs, talán a legjelentősebb rekord az alpesi síben, ez pedig Marcel Hirscher 8 összetett világkupája. A korábbi rekorder az osztrák Annemarie Moser-Pröll volt, aki a 70-es években 6 nagy kristálygömböt nyert. Shiffrinnek jelenleg 3 van, amivel máris harmadik a nők között, Moser-Pröll és Vonn mögött, de a nyolc azért még messze van.
A többi fontosabb rekord viszont tényleg elérhető közelségben van. Az egy szakágban megnyert kis kristálygömbök rekordja nyolc, Vonn nyert ennyiszer lesiklásban, illetve Stenmark műlesiklásban és óriás-műlesiklásban, Shiffrinnek jelenleg hat kis kristálygömbje szlalomban, tehát ezt a csúcsot akár a következő szezonban is beállíthatja. Persze ehhez Vlhovának is lesz egy-két szava.
Az összesen megnyert kis kristálygömbök rekordját megint csak Vonn és Stenmark tartja holtversenyben, 16-tal, Shiffrin jelenleg 13-mal áll, ez is meg lehet idén egy igazán domináns szezonnal, de valószínűbb, hogy 2022-ben vagy 2023-ban lesz meg ez a mérföldkő.
Már Pekingben utolérheti minden idők legjobb olimpiai alpesi sízőit
Talán a legnehezebb rekordot hagytuk a végére, ez pedig az olimpiai bajnoki címek száma. Ez pedig nem azért nehéz, mert nem lehet meg Shiffrinnek akár már Pekingben, hanem mert ez a legkiszámíthatatlanabb. Rengeteg klasszisnak nem is jön össze az arany az ötkarikás játékokról, és már az is hálás lehet a sorsnak, aki egyet összehoz. Elmondhatjuk, hogy a sportág sajátosságai és az egy versenyző által reálisan megnyerhető számok viszonylagosan csekély mennyisége miatt összevetve más sportágakkal az átlagosnál több klasszis marad aranyérem nélkül alpesi síben.
Emlékezhetünk, hogy micsoda küzdelem volt ameddig Marcel Hirschernek sikerült, vagy legalábbis nagy küzdelemnek tűnt, de valójában csak egy sikertelen téli olimpiát jelentett Szocsiban, a második nekifutás már sikeres volt, és az osztrák két arannyal tért haza Pjongcsangból. A dolog drámáját az adta, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy minden idők talán legnagyobb alpesi sízője olimpiai bajnoki cím nélkül vonul vissza.
Shiffrinnek nincs ilyen problémája. 2014-ben, Szocsiban műlesiklásban, 2018-ban, Pjongcsangban pedig óriás-műlesiklásban lett olimpiai bajnok. A rekorder 4 aranyéremmel Kjetil André Aamodt és Janica Kostelic. Pekingben egészen nyugodtan nyerhet két aranyat az amerikai, hiszen az elmúlt években minden számban kompetens, sőt kiemelkedő versenyzővé fejlesztette magát. Kérdés lesz persze, hogy hány számban vállalja az indulást, hiszen minden szakágban elindulni egy olimpián vagy egy vb-n elég megterhelő.
picture

Shiffrin a Szocsiban nyert olimpiai aanyérmével 2014-be

Fotó: AFP

2014-ben, 18 évesen még eléggé egy számos versenyző volt, így az egy arany akkor reálisan a maximumot jelentette. 2018-ban azonban, miután megnyerte az óriás-műlesiklást, a szlalomban is favorit volt, de csak negyedik lett. Mentségére legyen mondva, a két versenyt az időjárás miatt csúszások miatt egymást követő napokon rendezték. A kombinációban aztán szintén az esélyesek közt volt, ott ezüstöt nyert. Persze az, hogy egy több számos versenyző maximálisan kihasználja az összes aranyesélyét egy olimpián, szinte lehetetlen, az elmúlt évtizedekben talán csak, a már említett Janica Kostelicnek sikerült 2002-ben, Salt Lake Cityben, amikor három aranyat nyert.
Ha Mikaela Shiffrin a következő években ezeknek a rekordoknak többségét megdönti, akkor minden idők legjobb alpesi sízőjévé válhat, nem csak a nők között, hiszen a fentebb felsorolt számokból látszik, hogy Shiffrin a sportág férfi legendáival is versenyben van minden tekintetben, és már most, 26 évesen legendának számít.
Természetesen nem lesz könnyű dolga, hiszen elsősorban Vlhova felemelkedésének köszönhetően messze nem tűnik olyan dominánsnak, mint 2016 és 2019 közt, sőt a tavalyi gyengébb szereplés után még a világ első számú versenyzőjének pozícióját is vissza kell szereznie. Illetve az is nagy kérdés, hogy beváltja azt a reményt, amit 2018-ban és 2019-ben a gyorsasági szakágakban mutatott teljesítménye ígért, hiszen tavaly alig versenyzett ezekben a számokban.
Egy valami biztos, a következő években történelmi rekordok beállítását és megdöntését várhatjuk Shiffrintől. Például az egy szakágban szerzett világkupa győzelmek rekordja, ami már a következő műlesikló versenyen meglehet. A 47. szlalom győzelemre december végén lesz meg először a lehetősége, Lienzben.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés