Wout van Aert, Greg van Avermaet és a belgák szövetségi kapitánya szerdán megnézte Tokióban, hogyan is néz ki pontosan az időfutam-pálya, de beszéltek a mezőnyverseny útvonaláról is.

„Először is jobban érzem magam, mint arra számítottam” – mondta Van Aert. „Nagyon fáradt voltam, úgyhogy aludtam egy jót a gépen, és egyelőre jól megy az akklimatizálódás is.”
„Az időfutam útvonalát bejártuk, de a mezőnyverseny pályájának is láttuk a végét. Gyakorlatilag semmi sík nincs benne, és ha hihetek a csapattársaimnak, főleg az utolsó két emelkedő lesz nehéz.”
Kerékpár
Vas Blanka, országúti sztárok és brutális küzdelem – Öt ok, amiért nézned kell cyclo-crosst!
15/10/2021 15:24
Akárhogy nézzük, Van Aert mindkét számban az esélyesek közé tartozik.
„Százalékosan az időfutamban jobbak az esélyeim. Az sokkal inkább rajtam múlik, ott jobban tudom kontrollálni a dolgokat. Ha jó állapotban van az ember, jók a lábai, akkor fogja tudni hozni azt a teljesítményt, amit elvár magától. A mezőnyverseny jóval kiszámíthatatlanabb.”
Ennek ellenére Van Aert nem teljesen elégedett az időfutam-pályával.
„Ha én rajzoltam volna az útvonalat, könnyebb pályát raktam volna össze. Összességében elég nehézre sikeredett. Van egy öt kilométeres emelkedős szakasz, amiből ötszáz méter különösen meredek. Itt a tömegem miatt hátrányban vagyok Evenepoellal és Rogliccsal szemben, de ez persze nem jelenti azt, hogy előre feladnám. De tény, sokkal nehezebb ez a pálya, mint az, amit a Touron megnyertem.”
Nehéz megmondani, kik az esélyesek. Talán Roglicot tenném előre, de Remco is nagyon jó lesz, Gannára ugyanaz igaz, mint rám, Rohan Dennis pedig nagy kérdőjel.
„Szombaton szerintem Pogacar lesz a favorit a mezőnyversenyen, de én is az esélyesek közé tartozom. Ketten leszünk kiemelt emberek Remcóval. Ha a Mikuni Pass emelkedőn jobban áll, mint én, és ott van elöl a legjobbakkal, nem kell megvárnia engem. Ha én is ott tudok maradni, jók lehetnek az esélyeim a végén. Nagyon sok minden itt fog eldőlni.”

A belga válogatott tagjai bejárták az olimpiai pályáit

Fotó: AFP

Sokat beszélnek a várható hőségről és a magas páratartalomról, melyek sokaknak gondot okozhatnak.
„Nincs bajom a hőséggel, számomra nem ellenség. A páratartalom miatt sokan megborulhatnak majd, de szerintem én jól tudom majd kezelni.”
Sokat jelent számomra az olimpia, segít, hogy Greg is mesélt sok mindent. Az olimpiai bajnoki cím számomra egyenértékű egy vb-címmel vagy egy Flandriával. A különbség az, hogy itt négy évig leszel címvédő.
A 22 éves Mauri Vansevenant is részt vesz a szombati mezőnyversenyen, Van Aert és Evenepoel segítőjeként.
„Fekszik nekem a pálya. Az a dolgom, hogy segítsem őket, ameddig csak tudom, és kontrolláljam a dolgokat, megoldjam a váratlan helyzeteket.”
„Volt szerencsém bejárni a pályát, szerintem elég kemény, és a hőséget sem szabad lebecsülni. Érdekes dolgok történhetnek. A Mikuni Pass emelkedőt pedig semmi olyanhoz nem lehet hasonlítani, amit ismerünk. Hét kilométer, tíz százalék meredekség, ilyenhez az Alpokba kell menni. Mászás közben, egyszer csak beérsz a fák közé, megszűnik a szél, na, akkor kezdesz szenvedni igazán.”

Van Aert mindkét számban az esélyesek közé tartozik

Fotó: AFP

Greg Van Avermaet azt mondja, számára rendben van, hogy ő nem kiemelt ember.
„Nem vagyok olyan állapotban, mint öt éve, úgyhogy logikus, hogy a két legerősebb emberünket segítem majd. Wout elképesztő formában van, ezt láthattuk, Remco meg óriási tehetség, és erre készült nagyon, úgyhogy ő is rendben lesz. Nyitott versenyre számítok, amit nehéz lesz kontrollálni. Támadó szellemű versenyzésre lesz szükség, ami Woutnak fekszik, szóval ez előny lesz a számára.”
Tiesj Benoot hátfájdalmak miatt adta fel a Tourt, de most már készen áll a versenyzésre.
„A Tour után Malagában próbáltam edződni a meleghez. Nálunk van két nagy esélyes, és vagyunk hárman, hogy segítsük őket, ami önmagában nagyon motiváló.”
„Nincs gond azzal, hogy két kapitányunk van, sőt. Wout jobb a sprintben, Remco meg jobban megy hegyre. Fontos, hogy úgy segítsük őket, hogy frissen érkezhessenek az utolsó emelkedőre. Nehéz a vége, olyasmi, mint az egyik utolsó emelkedő a San Sebastianon, csak kétszer olyan hosszú. Nem sokan fognak együtt felérni.”
via Het Nieuwsblad
Paris - Roubaix
„Csak az volt a kérdés, hogyan éljük túl” – a Paris-Roubaix hősei mesélnek
06/10/2021 18:04
Paris - Roubaix
Akinek nem számít, hogy újonc lesz – van der Poel kifejezetten várja az esős Roubaix-t
02/10/2021 14:00