Amikor szerda este Rob Huff nyilvánosságra hozta, nem lesz ott a bahreini WTCR-hétvégén, a posztjából nem sok konkrétumot lehetett kihámozni.
A korábbi világbajnok azt írta, problémák vannak a csapatnál, és nincsenek meg a feltételek a folytatáshoz.
Majd kicsivel később a Zengő Motorsport bejelentette, Huff helyét Boldizs Bence veszi át az év utolsó előtti versenyhétvégéjén. Ebben sokan ellentmondást éreztek, Zengő Zoli legutóbbi posztja viszont sok mindent tisztába tett.
WTCR
Ha szeretted Michelisz Norbiék bajnokságát, ezt nem biztos, hogy kibírod könnyek nélkül
EGY NAPJA
A gond az én, mint Zengő Zoltán, álmaival van – kezdte Zoli.
A közkedvelt csapatvezető ezt követően röviden összegezte, mik vezettek a jelenlegi helyzethez, miért nincs ott Huff, és miért lehet ott Boldizs Bence, és miért lett bizonytalan a zengős Cuprák indulása.
„Egy kicsit tovább nyújtózkodtam, mint ahogy a takaróm ért. Ez tőlem egyáltalán nem meglepő. A probléma az, hogy a hirtelen megnövekedett áremelkedéssel és a forint-euró árfolyam alakulásának az extra terheivel már nem tudtam lépést tartani. De vitt előre az álmom, hogy akkor is be kell fejezni (a szezont), hiszen harmadikok vagyunk az összetettben” – írta Zengő Zoli a csapat Facebook-oldalán.
Elmondása szerint az utolsó cseppet a pohárba, ami miatt fenntarthatatlanná vált a helyzet, a WTCR megszűnésének bejelentése hozta el, ami alapjaiban megváltoztatta egyes résztvevők hozzáállását.
„Jött az utolsó, váratlan fordulat, amikor bejelentették, jövőre nem lesz WTCR. Így az eddigi rugalmasságát (amit mindenkinek, aki eddig is segített, nagyon köszönök) mindenki biztonsági intézkedésekre cserélte le, jogosan. Ez azt eredményezte, hogy mindenki zárni akarja a pozícióját, és ehhez meghozza a megfelelő döntéseket. Ez a helyzet most.”

Zengő Motorsport

Fotó: FIA WTCR

Aki az utóbbi években figyelmesen hallgatta Zengő Zoli nyilatkozatait, az talán érti, mire gondol.
A WTCR-ben is közkedvelt csapatvezető az utóbbi időben nagyon sokszor mondott köszönetet Francois Ribeirónak, a bajnokságot szervező Discovery Sport Events vezetőjének, a rugalmasságáért és segítségéért.
Nem nehéz kitalálni, ez alatt mit értett. Egy kis privát alapokon működő csapatnál nem mindig áll azonnal rendelkezésre minden szükséges összeg, de mint régi és jól ismert ügyfélnek, a szervező ilyenkor igyekezet ott és úgy segíteni, ahogy lehetősége volt rá.
Ám, ahogy Zoli is fogalmazott, a bajnokság megszűnésével mindenki elkezdte félteni a kintlévőségeit, és akiket eddig türelemre lehetett inteni, most elkezdtek türelmetlenül játszani.
Ez a csapat helyzete, de mi történt Huffyval? Zoli erről ezt írta:
„Nagyon köszönöm Rob Huffnak a munkáját, a szorgalmát, a lojalitását. Hálás vagyok érte. Folyamatosan egyeztettünk, és mindketten eljutottunk arra a pontra, hogy inkább feladunk vele egy abszolút harmadik helyet, mert méltatlan lenne egy világbajnokhoz ez a gyötrődés. Neki sem volt könnyű, ahogy nekünk, mint csapatnak sem, de jelen pillanatban ez van.”
Nem kérdés, hogy a fenti probléma, és a rajhoz állás bizonytalansága nem tegnap derült ki. Ahogy Zoli is utalt rá, folyamatosan egyeztettek Huffal.
https://i.eurosport.com/2022/11/10/3487582.jpg
Akinek kegyetlenül nehéz döntést kellett meghoznia. Egy héttel Bahrein után rendezik ugyanis a Macau GP-t, az angol pilóta kedvenc versenyét, ahol a 11. győzelemért szállhat harcba az MG színeiben.
Csakhogy a jelenlegi kínai szabályozás úgy szól, aki beutazik az országba, arra 10 nap karantér vár. Huffnak tehát választania kellett: Bahreinbe utazik, rámegy a WTCR-dobogóra, de akkor bukja Makaót, vagy a világkupát engedi el.
Úgy hiszem, ideális esetben a WTCR-t választotta volna, de így, hogy a fent említettek miatt semmi garancia nem volt rá, hogy egyálltalán rajthoz állhatnak a Cuprák, inkább a kisebb, de biztos projektet választotta. Amiért egy rossz szava sem lehet rá senkinek. De nem volt könnyű számára a döntés.
Egy későbbi videóbejelentkezésben Zengő Zoli arra kérte a szurkolókat, ne okolják a korábbi világbajnokot a kialakult helyzetért. "Erről egyedül én tehetek. Rob Huff a Zengő Motorsport tagja, és ne bántsátok őt. Nem ő tehet erről a helyzetről, hanem én" - mondta Zoli.
Közben egyébként, ahogy ezeket a sorokat írom, elindult a bahreini második szabadedzés, és Bence valamint Dani ott van a mezőnyben.
Ha ezt egyszer Zoli elmeséli, tuti, hogy egy újabb hihetetlen kalandot ismerünk majd meg.
WTCR
Hivatalos, hogy a TCR World Tour jövőre eljön a Hungaroringre
TEGNAP - 10:14
WTCR Saudi Arabia
Közmunkára ítélték a Tassi Atikát megtorpedózó argentint
28/11/2022 - 09:28