Zanardi_VB

Fotó: Eurosport

Majdnem pontosan egy évvel azután, hogy Londonban két arany- és egy ezüstérmet nyert a Paralimpián, Alex Zanardi a világbajnoki címet is megszerezte a kézzel hajtott kerékpáros mezőnyben. Ráadásul egyből mindkét műfajban, azaz a mezőnyversenyben és az egyenkénti időfutamban is övé lett a világbajnoknak járó szivárványszínű trikó.
A 47 esztendős korábbi F1-es és WTCC-s pilóta először a 17,3 km-es időfutamban állt rajthoz a kanadai para-világbajnokságon, és utolsó indulóként egy 27:15-ös abszolút legjobb időt tekert a H4-es kategóriában.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
8 ÓRA
A 69,1 km-es mezőnyversenyben aztán még jobban megizzasztották, a dél-afrikai Ernst van Dykal egy óriása sprintben döntötték el, kié legyen az arany. Végül Zanardi volt a gyorsabb, és ezzel kétszeres világbajnok lett.
"Van Dyk egy nagyszerű sportoló, és különösen erős a sprintben. Életem legnagyobb hajráját kellett nyújtanom egy olyan napon, amikor egyáltalán nem lehettem biztos a győzelemben" - írta Zanardi a Twitteren.
Az Amerikában rendkívül népszerű olasz 33,56 km/h-s átlaggal győzött, és 2 óra 3 perc 32 másodperc alatt teljesítette a közel 70 kilométeres távot.
Ha valaki még nem ismerné őt, Zanardi 44 futamon állt rajthoz a Forma-1-ben, a Minardi, a Lotus és a Williams színeiben. Később kétszer is bajnok lett az Egyesült Államok (egyik) legrangosabb formaautós bajnokságában, a CART sorozatban, de egy 2001-es baleset derékba törte pályafutását.
Mindkét lábát amputálni kellett, ám az elképesztő akaraterővel rendelkező olasz visszatért, és 2005 valamint 2009 között 105 versenyen indult a WTCC-ben egy speciálisan számára átalakított BMW-vel. Ez idő alatt összesen négy futamgyőzelmet szerzett.
2009 óta új szenvedélyének, a kézzel hajtott kerékpársportnak szenteli szinte minden szabadidejét, és nem sokkal a londoni paralimpia után úgy nyilatkozott, szeretne ott lenni Rióban is.
Fotó: Alessandro Zanardi
Írta: Lanti
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22