Szaúd-Arábiában a szokásoknak megfelelően az időmérőn és a két futamon osztanak majd pontokat.
A kvalin az idei szabálymódosítás miatt nem helyezésekhez, hanem időeredményhez kötött a pontszerzés: egy kupacba rakják a Q1-Q2-Q3 összes körét, és azok közül a legjobb ötnek adnak 10-8-6-4-2 pontot.
A futamok közül az első lesz a hosszabb (30 perc + 1 kör), és ezért idén már több pontot is osztanak az első 15-nek. Így fest a pontrendszer: 30-23-19-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1.
WTCR Saudi Arabia
Michelisz Norbi még egyszer utoljára dobogóra állhatott a WTCR-ben, elbúcsúzott a sorozat
27/11/2022 - 21:51
A vasárnap esti második verseny 25 perc + 1 körös lesz, és így itt valamivel kevesebb pont jár: 25-20-16-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.
Összesen tehát 65 pontot lehet még szerezni, ami azt jelenti, Azconának elég összekapirgálnia ötöt, hogy a Túraautó Világkupa utolsó bajnoka legyen, és visszahódítsa az elsőséget a Hyundainak.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy a spanyol mellett kik állhatnak majd az összetett dobogón?

A jelenlegi két dobogós, Nestor Girolami és Nathanael Berthon mellett még további három pilótának van matematikai esélye a top3-ba kerülésre, és köztük van Michelisz Norbi is, méghozzá egyáltalán nem rossz esélyekkel.

Nestor Girolami dobogója már szinte biztos.

Fotó: FIA WTCR

Girolami dobogója szinte biztosra vehető, a Münnich-Hondával versenyző argentin előnye 50 pont a jelenlegi negyedikkel, Rob Huffal szemben, akinek a részévtele ráadásul továbbra is erősen bizonytalan Szaúd-Arábiában.
Ha Girolami az idén látott formáját hozza, elég valószínű, hogy második lesz, az igazán éles csata pedig majd az összetett harmadik helyért fog zajlani.
Jelenleg a Comtoyou-Audit vezető Berthoné ez a helyezést, őt mindössze 13 pont lemaradással követi a zengős Rob Huff, és 21 pontra van tőle Michelisz Norbi. Illetve ott van még Berthon csapattársa, Gilles Magnus, aki a lenullázott bahreini hétvége után 35 pontra van a top3-tól.

A pontkülönbségek mellett érdemes egy pillantást vetni a várható erőviszonyokra is.

Jeddah egy alapvetően gyors, utcai pálya, ami az Audinak és a Hyundainak kedvez, a Hondának és a Cuprának kevésbé.
Mivel az év utolsó hétvégéje következik, az itt nyújtott teljesítmény már semmilyen súlykompenzációs számításba nem kerül bele, tehát mindenki mindent kiadhat magából. Arról csak szóbeszédek járnak, hogy a Hyundai Elantra N TCR-ben mennyi tartalék lehet, de ha van, az most Norbi rendelkezésére állhat, és ezt jó tudni.

Michelisz Norbinak végre nem kell majd tartalékolnia az időmérőn.

Fotó: FIA WTCR

Ráadásul közismert, hogy Norbi erős az utcai pályákon, és ez Huff-ra is igaz, már amennyiben a zengős versenyző ott lehet Jeddah-ban.

Az idei formát elnézve is van okunk bizakodni Michelisz Norbi dobogó esélyeit illetően.

A BRC-Hyundai magyar pilótája idén mindössze öt futamon rontott a rajtpozíciójához képest, és ebben a két kiesés (Pau és Aragon) is benne van.
Ezzel szemben ugyanez a mutató Berthonnál hét (1 kiesés), Magnusnál pedig 10 (2 kiesés). A számok alapján tehát ha Norbi jól megy az időmérőn, nagyobb eséllyel szerez több pontot, mint két riválisa.
Az időmérőn nyújtott teljesítményben Berthon és Magnus is Norbi előtt jár idén; a francia átlagos helyezése 4,75, a belgáé 6,13, a magyaré pedig 6,88. A Hyundai viszont idén nagyon tudatosan fogta vissza a teljesítményét egy körön, hogy ezzel csökkentse a rájuk kiszabott kompenzációs súlyt. Szaúd-Arábiában viszont erre már nem lesz szükség.
Huffy-t ebből a számításból kicsit kivettük, mert egyelőre sajnos kevés esély tűnik arra, hogy ott lesz Jeddahban.
De azért legyen megemlítve, hogy a korábbi világbajnok eddig egy futamon sem rontott a rajthelyéhez képest, és egyszer sem esett ki. Ebben mondjuk az is benne van, hogy az időmérőkön sem volt annyira erős, nála az átlagos helyezésszám kereken 10.
Ezek persze csak számok, és mint tudjuk, a számok gonoszok, mert nehéz őket összeadni és kivonni… Szombaton majd a kezek, a fejek és az autók döntenek Jeddah-ban.
WTCR Bahrain
Michelisz Norbi merész előzése még a szenvedő felet is lenyűgözte
13/11/2022 - 10:23
WTCR
A futam, ahol Michelisz Norbi ötször volt bajnok és vesztes is
14/10/2022 - 07:56