Weber_arc_buko

Fotó: Eurosport

Amikor legutóbb Wéber Gabi itt a WTCC Blogon a második zengős Hondáról és saját esélyeiről beszélt, már utaltam rá, hogy nem csak erről a kérdésről mondta el véleményét a 2010-es SEAT Európa-kupa győztese.
Kíváncsiak voltunk például arra is, hogyan látja a magyar utánpótlás helyzetét, kik azok, akik rövid távon eredményesek lehetnének WTCC-s szinten, és kikkel érdemes számolni a távolabbi jövőben.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
TEGNAP 17:30
"Jelen pillanatban – WTCC szinten – Michelisz Norbi mellett Kiss Norbi lenne képes arra rajtam kívül, hogy számolható esélyekkel, vb-szintre készen üljön autóba, mind fejben, mind technikailag" - mondta Gabi a WTCC Blognak.
"Michelisz előnye a folyamatos versenyzés, a mezőny és a technika naprakész ismerete érzékek szintjén, ami szinte beivódik a zsigerekbe. Ehhez felnőni még tehetséggel is idő kell, a 30 perces futamok agresszivitását pedig nem lehet rutin nélkül jól kezelni."
"Kiss Norbi folyamatosan előkerülő téma, csapaton kívül mindkettőnk legnagyobb ellenfele volt idehaza, és ma is ugyanazt tartom, mint akkor: nem véletlen, hogy mindhárman nemzetközi szinten is sikeresek tudtunk lenni. Egymást is húztuk előre, egymásból is sokat tanultunk. Ideális esetben Kiss-Michelisz-Wéber háromautós felállást választanék, de egyelőre nem írtam a Jézuskának."

Walter_csabi_dobogon

Fotó: Eurosport

Rajtuk kívül is akadnak gyors és tehetséges magyar pilóták, ám ők elsősorban a hosszabb távú műfajt kultiválják, amelyről nem lenne könnyű az átállás.
"A nemzetközi szintű és nagy rutinnal rendelkező pilótáink közül Barta Attila, Rácz Pisti, vagy Walter Csabi rég, vagy keveset túraautózott sprintfutamon erős mezőnyben, és egy hosszabb távú GT futam, vagy akár egy 24 órás verseny mást kíván, mint a WTCC - lásd Marc Basseng idei szereplését."
Idén nyáron Zengő Zoliék útjára indították a Zengő Junior Teamet, amely két kupás SEAT Leónnal, és két rendkívül fiatal pilótával, Nagy Norbival és ifj. Ficza Ferivel vesz részt a Túraautó Európa-bajnokságon.
"A fiatalok közül Ficza Feri és Nagy Norbi idén belekóstolt a nemzetközi versenyzésbe, de egyelőre nem váltották meg a világot, őket a WTCC mezőny egyelőre lelépné."
"Segítettem nekik a Szlovákiaringen, láttam, hogy miben jók, miben rosszabbak, és rengeteget kell még javulniuk – Feri vezetési stílusa amúgy nagyon közel áll az enyémhez a telemetria alapján. Remélem, jó irányba fejlődnek, mert még mindig csak tizenévesek, de az elvárásokat már most érzik, és az előttük lebegő példák miatt biztos magukban is hasonlóra vágynak."

Oxxo_kamion

Fotó: Eurosport

Télen sokáig úgy volt, hogy egy másik tizenéves magyar tehetség, Major Benedek is az ETCC-ben folytatja, ám végül Kiss Norbi mellé a Kamion Európa-bajnokságba került az OXXO Energy Truck Racing Teamhez.
"Major Benedek a kamionozással nehéz terepet választott, mert bizonyos szempontból zsákutcába is terelheti magát, elvesztheti a finomságot, amire egy túraautóban szükség van, de legalább keménységért nem kell a szomszédba mennie."
"A kamion EB-vel pusztán a mezőny erőssége miatt vannak kétségeim, számomra Kiss Norbi magasan kiemelkedik onnan vezetési tudás szempontjából, de ez egy annyira speciális terület, hogy a rutin még többet számít, mint a tehetség."
"Vannak még páran, akik itthon jól mennek, de a saját példánkon tudom, hogy amíg az ember nem ugrik bele egy komolyabb nemzetközi bajnoksága, nem tudja felmérni, mire képes, vagy mit hoz ki belőle az itthoni langyos vízhez képest forrongó környezet."

Zengo_junior_seat

Fotó: Eurosport

Bár a fiatal tehetségeknek nagyon örül, Gabi nem tartja jó tendenciának, hogy mostanság már 11-12 évesen versenyautóba ültetnek még kamaszodni is alig kezdő gyerekeket.
"Egyszerűen korai. Amíg az ember nem kezdi el legalább kicsit is felnőttként látni a világot, addig igazából esélye nincs felnőttek mezőnyében, viszont örökre nyomott hagyhat benne a korai kudarc, vagy éppenséggel egy gyengébb mezőnyben elért siker."
"Ennek megakadályozása nagyrészt a szülők dolga ilyenkor, de mindig lesznek Peter Grafok(Steffi Graf papája), akik magukat akarják megvalósítani a gyerekük vágyott sikereiben. A tehetséget nem kierőszakolni, hanem felfedezni kell, ez lenne az utánpótlás lényege" - zárta Gabi.
Fotó: Zengő Motorsport, Zengő Junior FB, OXXO Energy Racing, Walter Csaba
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00