Rui Santos, Vila Real polgármestere szerint komoly feladat volt két év kihagyás után idén újra beindítani a rendezvényt, ám változások nélkül lehetséges, hogy ez volt az utolsó WTCR-hétvége a városban.
„Komoly erőfeszítésekre volt szükség évről évre, idén pedig még inkább, hiszen a covid miatt két év kihagyás után tértünk vissza a naptárba. Most azonban át kell gondolnunk a folytatást” – idézi Santost a TouringCarTimes.
A polgármester hangsúlyozta, valószínűleg a vila reali csapat a legkisebb létszámú a WTCR helyi promóterei közül, ráadásul semmilyen külső támogatást nem kapnak.
Vila Real
Magyar örömünnep a WTCR-ben a kettős Vila Real-i győzelem után
04/07/2022 15:39
„Az anyagi ráfordítás mértéke is jelentős, ráadásul teljesen magunkra vagyunk hagyva. Nem kapunk támogatást semmilyen európai alaptól, sem a kormánytól vagy valamilyen idegenforgalmi szervezettől. Sőt, még az FPAK-tól (portugál szövetség) is szinte nulla segítség érkezik.”
„Mi szervezzük a legnagyobb versenyhétvégét Portugáliában! Hogyan lehet a szövetség ennyire passzív? Miért nem tesznek semmit?
„Nem olyan pénzekről beszélünk, mint ami Forma-1-re vagy MotoGP-re megy el, csak ennek egy töredékéről, mint 2015-ben és 2016-ban. Abból tudtuk megerősíteni a szalagkorlátokat, fejleszteni a biztonsági eszközöket és elkerülő utakat építeni.”
Vila Realban hatalmas hagyományai vannak az autóversenyzésnek. Már a 30-as években is rendeztek itt futamokat, az 50-es években pedig nemzetközi eseményeknek is otthont adott a pálya. Erről ezután sem mondanának le, ám ha nem tudnak megállapodni a WTCR promóterével, más bajnokságok felé nyithatnak.

Vila Real 2022

Fotó: FIA WTCR

„Az Eurosport (Discovery Sport Events, a WTCR promótere) részéről is változásra van szükség. Tárgyaltunk velük, és elmondtuk, szeretnénk javítani a feltételeken, amelyekben 2019-ben megállapodtunk. Többször is egyeztettünk, mindig azt hallottuk, hogy előrelépés lesz, de eddig nem történt semmi. Ha nem javul a helyzetünk, a jövő évi verseny veszélybe kerül.”
„Másokkal is kapcsolatban állunk, és sokan szeretnének együtt dolgozni velünk. Komoly esély van rá, hogy jövőre DTM-hétvégét rendezzünk, de vannak más prómóterek is, például Stephane Ratel (GT World Challenge) vagy Jésus Pareja (GT Open), úgyhogy akadnak alternatívák arra, hogy jó versenyeink legyenek.”
Santos viszont leszögezte, bármilyen nemzetközi sorozat is jön Vila Realba, kell, hogy legyen portugál pilóta a mezőnyben. A WTCR-ben Tiago Monteiro ráadásul helyi érdekeltségű versenyző.
A Discovery Sport Events vezetője, Jean-Baptise Ley a portugál sajtónak nyilatkozva hangsúlyozta, tisztában vannak a problémákkal, és mindent megtesznek azért, hogy a WTCR megtartsa Vila Realt.

A híres vila reali dobogó az amfiteátrumban

Fotó: FIA WTCR

„A jelenlegi nemzetközi helyzetet látva nem meglepő, hogy vannak problémák. Egy világkupát megrendezni rendkívül drága dolog; rengeteg költség merül fel. Viszont Vila Real a Discovery Sport Events egyik legerősebb partnere, és mind a város, mind a DSE érdeke az, hogy a költségek optimalizálásával biztosítsuk a rendezvény jövőjét” – mondta Ley a Lusa hírügynökségnek.
„A vila reali verseny egy ikon. Ez a bajnokság egyik leglátványosabb városi pályája, és nem szeretnénk, hogy véget érne az együttműködés.”
Az idei versenyeket mintegy 200 ezer ember követte figyelemmel Vila Realban, ám a portugál sajtó értesülése szerint 2023-ra még nincs aláírt szerződés a WTCR-el.

Nem akarsz lemaradni a WTCR hírekről? Ebben a videóban megmutatjuk, hogy kaphatsz értesítést a mobilodra az Eurosport applikációban.

Így kaphatsz értesítést a mobilodra az Eurosport fontos híreiről

Vila Real
Zengő Motorsportos versenyző nyerte a WTCR történetének 100. futamát, Tassi Attila második lett
03/07/2022 19:37
Vila Real
Tassi Atika és Michelisz Norbi is többet várt az időmérőtől
03/07/2022 08:14