Napos időben, forró aszfalton került sor az estorili kvalira, ahol a gumik beosztásának még a vártnál is nagyobb szerep jutott. Erről Tassi Attila is tudna mesélni.

Portugáliában a szokásos háromszintes időmérőt rendezték, ahol a 20 perces Q1-ben a legjobb 12 volt a cél mindenki számára. Sajnos a Zengő Motorsport a Nordschleife után itt is nehezen talált rá az igaz ösvényre, és mind a négy pilótájuk kiesett.
Mikel Azcona járt a legközelebb a továbbjutáshoz; annyira közel, hogy végül csak 17 ezreddel maradt le. Boldizs Bence elmondása szerint nagyon nehezen találták az autó egyensúlyát, és a nyújtottabb kanyarokban gyakran vált alulkormányzottá a Cupra.
Vila Real
Monteiro Tassi Ati győzelméről: ez így volt igazságos!
05/07/2021 16:42
Ez nem a Volkswagen Csoport napja volt a WTCR-ben, hiszen a négy Cupra mellett a négy Audi is elvérzett, és kiesett még a Target Competition két Hyundai-a, Andreas és Jessica Backman.
Idén már a Q1-ben is osztanak pontokat, amit ezúttal Esteban Guerrieri, Tassi Atika, Nestor Girolami, Tiago Monteiro és Michelisz Norbi vitt el.
A Q2-ben aztán még látványosabban kirajzolódott a Honda fölénye, az első négy helyen a Münnich Motorsport autói jutottak tovább, így rajtuk kívül egyedül Jean-Karl Vernay került be a Q3-ba.
A hajrában Michelisz Norbi a nyolcadik helyen állt, ami a fordított rajtrácsos futamra nem lett volna rossz. A BRC Racing magyar pilótája viszont érezte magában és az autóban a Q3-at, így rápróbált meg egy körre, amivel a hatodik helyig ugrott előre.
Első blikkre könnyűlenne úgy okoskodni, hogy inkább elengedhette volna, de 1 tizedre volt a Q3-tól, ami annyira pici különbség, hogy ezt meg kellett próbálni. Másrészt, utólag megnézve a köridőket, a 1:45,185-ös első ideje pár századdal Luka Engstler mögé szorult volna. Tehát ha nem próbálkozik, most a 11. lenne.

Michelisz Norbi, 2021, Estoril

Fotó: FIA WTCR

Amúgy is nehéz előre megmondani, mi ér többet: egy harmadik és egy nyolcadik vagy egy hatodik és egy ötödik rajthely. Estorilban elméletileg lehet majd előzni, szóval kis szerencsével akár két dobogó is kisülhet ebből. Bár a Hondákkal nehéz lesz versenyre kelni.
A fordított rajtrácsos pole-t az utolsó pillanatban Gabriele Tarquini szerezte meg, mellőle pedig a címvédő, Yann Ehrlacher indulhat.
A Q3-ban Tassi Atika harmadikként gurulhatott pályára. Az első két szektorban összeszedett némi hátrányt, de egy pokolian erős harmadikkal visszajött a meccsbe. A kör utolsó szakasza előtt 38 ezred volt csak a lemaradása, de az utolsó, brutálisan hosszú jobbosra elfogytak kicsit az első gumik, és elég sok benne maradt abban a kanyarban.
Hasonló gondokkal küzdött Jean-Karl Vernay is, aki a gyors köre után elmondta, túlságosan is megnyomta az elsőkét szektort illetve a sikánt, és ez elég volt ahhoz, hogy a végére túlmelegedjenek a Goodyear-gumik. Atika lett végül az ötödik, 61 ezreddel Vernay mögött.

Esteban Guerrieri, 2021, Estoril

Fotó: FIA WTCR

A pole pozíciót Guerrieri szerezte meg, egy tizeddel a hazai pályán indulóMonteiro, és kettővel a kicsit hibázóGirolami előtt.
EREDMÉNYEK: Q1, Q2, Q3
Az estorili WTCR-hétvége vasárnap a két futammal folytatódik. Az első közvetítése 13:00-kor kezdődik az Eurosport 2-n, de előtte 12:30-tól megmutatjuk az időmérőt felvételről. Sőt, már 11:30-kor jelentkezünk egy felvezető műsorral az Eurosport-Túraautó Facebook-oldalon.
IDE KATTINTVA feliratkozhat az Eurosport Túraautó hírlevelére, és biztosan nem marad le róla, ha valami fontosról írunk.
Vila Real
Meglepő dolog miatt nem tudott rendeset rajtolni Esteban Guerrieri
30/06/2021 13:14
Vila Real
Girolamit végül megbüntették Estorilban, de Tassi Attilát is
29/06/2021 15:10