Honda_podium_svk

Fotó: Eurosport

Két "nehéz" hétvége után megszerezte első futamgyőzelmét az új Castrol Honda gyári csapat a Túraautó Világbajnokságon. Bár számomra még mindig kérdéses, hogy miért is kéne "nehéznek" nevezni a monzai és a marrakeshi fordulót. Egy vadonatúj autó két tempós pályán elmaradt egy kiforrott technikával szemben, amely nem mellesleg díjat kapott 1.6 turbós motorjáért. Ez azért szerintem még belefér... Aztán ez a két "nehéz" hétvége termett egy pole pozíciót és két dobogós helyezést a gyári csapatnak, úgyhogy szerintem annyira nem volt nagy a baj.
Szlovákiában viszont már nem akadt ellenfele a Civic-nek. A két szabadedzést, a két időmérőt, a warm upot és az első futamot is Hondák nyerték, és ki tudja, mit hozott volna a második verseny, ha Pepe Oriola és Rob Huff nem tartja fel olyan sokáig Yvan Mullert és Gabriele Tarquinit. De mindegy is, enélkül sem férhet kétség ahhoz, hogy Szlovákiában a Honda volt a legerősebb autó. Hogy miért, arról egyelőre mindenki hallgat. Vajon azért, mert a pálya nem kedvez a Chevyknek, és itt egyébként sem számít annyira a motorerő? Vagy a japánok legújabb fejlesztései hozták meg a fordulatot? Előbb-utóbb kiderül.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
EGY NAP
Az első futam egyébként tiszta menet volt a Honda számára. Tarquini végig vezetett, és hasznot húzott abból, hogy Tiago Monteiro, Michelisz Norbi és Yvan Muller végig egymást abajgatta a második, harmadik, negyedik helyen.
“Végig nyugodtam tudtam menni. Egyenletes és jó tempót sikerült autóznom, így egy kicsit el tudtam szakadni, míg a másik két Honda kénytelen volt folyamatosan a tükröt nézni. Nagyon fontos volt számomra, hogy ennyi tesztelés és kemény munka után én legyek az, aki megnyeri az első versenyt az új Civikkel. Még mindig sok tanulnivalónk van, és az autót sem sikerült teljesen kiismerni, de minden alkalommal fejlődünk egy kicsit. Szeretnénk, ha miénk lenne a legversenyképesebb kocsi a pályán” - mondta a második verseny után Tarquini.
A Marrakeshben történt balesetek után a szlovákiai hétvége nagy jelentőséggel bírt Monteiro számára. A Castrol Honda szerelőinek rengeteg munkaórába került helyrehozni a Civicet, a portugál pedig bizonyítani akart, hogy Marokkó csak egy kisiklás volt.
“Az elejétől kezdve tökéletesen ment az autó, és minden etap során tudtunk rajta javítani. Egy első soros rajthellyel igyekeztem a JAS-nak és a Honda-nak meghálálni, hogy összerakták az kocsimat. Igyekeztem lépést tartani Gabrielével, de nagyon elmelegedtek a gumijaim a végére, Norbert pedig közel volt hozzám, viszont így nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel”– tette hozzá Monteiro.

Monteiro_michelisz_svk

Fotó: Eurosport

A Honda hivatalos sajtóanyagában Michelisz Norbi is kapott néhány sort, aki az első futamon harmadik lett a másodikon viszont technikai hiba miatt kiesett.
“Számomra csak most kezdődött a szezon és fantasztikus érzés volt, hogy Gabriele és Tiago mellett felállhattam a Hondás dobogóra” - mondta Norbi.
A japánok bíznak abban, hogy a fejlődés a következő versenyek során is folytatódik majd.
“Hétvégéről-hétvégére igyekszünk minden területen fejleszteni egy kicsit, ez a kiváló eredmény pedig egy újabb lépés a további sikerek felé. Nagyon biztató volt látni, hogy Michelisz csapata, amely szintén a Honda család tagja, szintén jól szerepelt a Civikkel" - mondta Horiucsi Daiszuke, a Honda R&D vezető mérnöke.
A második futamon a Hondák a nyolcadik, kilencedik, tizedik helyről indultak, de gyorsan megkezdték a felzárkózást. Tarquini és Monteiro sokáig egymás mögött haladt a negyedik-ötödik helyen - miután a portugál parádésat mentett egy pöckölést követően. A hetedik körben aztán Huff hibázott, és Yvan Muller mellett Tarquini is meg tudta előzni a címvédőt, ésígy ismét felállhatott a dobogóra.
“A csapat remek munkát végzett, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez egy hosszú szezon és sok verseny van még hátra. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a különböző pályákon egyaránt erősek legyünk. Most hétvégén Magyarországra utazunk, ahol szerintem szintén jók lesznek a Hondák, úgyhogy igyekezni fogunk újabb jó eredményeket elérni”- összegezte a hétvégét Alessandro Mariani, a JAS Motorsport csapatfőnöke.
Fotó: WTCC Media
Fordítás: Lacah
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00