Furcsa időszakon van túl Kuno Wittmer. A 32 éves kanadai pilóta nemrég élete legnagyobb sikerét érte el, amikor a gyári SRT Motorsport színeiben megnyerte az új amerikai endurance bajnokság, a USC (United Sportscar Championship, amely az ALMS és a Grand Am összeolvadásából jött létre) GTLM kategóriáját.
Wittmer október 5-én, vasárnap még önfeledten ünnepelte a bajnoki címet, hogy aztán hétfőn váratlanul megcsörrenjen a telefonja, és kiderüljön, öt év után minden megváltozik a pályafutásában.
A kategóriagyőzelem megszerzése után alig 48 órával a Chrysler bejelentette, bezárja gyári csapatát, és visszavonja az SRT Vipereket (Dodge Viper álnéven) a sorozatból. A gyári programok természete már csak ilyen, a pilótákat viszont igen nehéz helyzetbe hozták ezzel.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
"Szombaton megnyertük a bajnokságot, majd hétfőn tízre összehívtak egy konferenciabeszélgetést. Magáról a telefon konferenciáról is csak egy órával korábban értesítettek bennünket. Közölték velünk a hírt, ami kicsit összetörte a szívünket. Egyből arra gondoltam, mit fogok csinálni 2015-ben?" - mesélte Wittmer a Sportscar365-nek.
Wittmer, aki elsősorban kiegyensúlyozott teljesítményével lett bajnok (mindössze két versenyen nyerte meg a GTLM géposztályt), azóta nekilátott állást keresni magának, ám elmondása szerint október közepén már nagyon nehéz gyári ülést találni, főleg, hogy a hivatalos csapatok általában hosszú távra szerződtetik pilótáikat, és csak ritkán szabadul fel egy-egy hely. Szíve szerint maradna a USC-ben, ám az új évad már január végén indul Daytonában, így vészesen fogynak a versenyképes lehetőségek. A kanadai, aki öt évet töltött a Chryslernél, ezért más alternatívákban is gondolkodik.

USC_viper

Fotó: Eurosport

"2013-ban nagyon élveztem a Le Mans 24 órást (ott is az SRT színeiben indult), oda mindenképpen szeretnék visszatérni. A WEC-ben (Endurance Világbajnokság) talán nagyobb esélyem lenne találni valamit, hiszen ott nem januárban indul a szezon."
A másik lehetőség pedig a Túraautó Világbajnokság lehet. Wittmer számára egyáltalán nem lenne újdonság a túraautós világ, 2006 és 2010 között öt éven keresztül versenyzett az amerikai Pirelli World Challenge sorozatban, ahol egy összetett második és két harmadik hely volt a mérlege. Legjobb éve pont az utolsó volt, 2010-ben nyert Long Beachen valamint a Miller Parkban is, a bajnokságban pedig második lett a Dodge Viperrel Randy Pobst mögött.
"Figyelemmel kísérem a Túraautó Világbajnokságot is, és nagyon izgalmas sorozatnak tűnik. Rendelkezem túraautós múlttal, és egyáltalán nem lenne ellenemre visszatérni ebbe a műfajba. Bízom benne, hogy a USC megnyerése segítségemre lesz a tárgyalások során. Ez az első dolog, amit majd megemlítek" - zárta Wittmer.
Az amerikai endurance szakághoz hasonlóan azonban a WTCC-ben sem lesz könnyű gyári ülést találni 2015-re. Folyamatosan jönnek ugyan a hírek az újabb és újabb gyártókról, ám jelenleg csak a Citroen, a Honda és a Lada jelenléte biztos, náluk pedig már (majdnem) telt ház van.
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21