Némileg váratlanul és viszonylag kevés konkrétummal ma bejelentették egy új nemzetközi túraautó sorozat indítását, amely a TC3 International Series névre hallgat, és 2015-ben rajtol. A szűkszavú sajtóanyagból többek között kiderül, hogy egy túraautós "piramist" szeretnének létrehozni, azaz a nemzeti, a regionális és a nemzetközi színtéren is mennének a kategória autói.
A másik érdekes információ, hogy az új bajnokság alkalomadtán a Formula-1 betétfutama lesz.
"Az autók nem csak látványosak lesznek, de komoly teljesítménnyel rendelkeznek majd, miközben a fejlesztési és versenyeztetési költségeket szigorú kontroll alatt tartjuk majd, hogy a sorozat elérhető maradjon a privát csapatok számára" - áll a közleményben.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Az új TC3-as bajnokság a rendkívül sikeres GT3-as kategória filozófiáját veszi alapul. Ennek lényege, hogy a gyártók csak építik és fejlesztik az autókat, a versenyeztetésért privát csapatok felelnek, akik megvásárolják a technikát illetve a tartalék alkatrészeket. A klasszikus értelemben vett gyári alakulatok tehát nem indulhatnak.
A GT3 másik lényege, hogy egymástól igen eltérő műszaki paraméterekkel rendelkező autók is versenybe szállhatnak egymással, hiszen egy átfogó, és valóban működőképes teljesítménykiegyenlítő rendszer felel azért, hogy egyik márka se nőjön magasan a többi fölé. Másrészt ez a szabály az értelmetlen és fékevesztett fejlesztési versenynek is gátat szab.
A tervek szerint a TC3 International Series 2015-ös évadja tízfutamos lesz, összesen négy kontinenst jár be, és egyelőre nem meghatározott számú alkalommal a Formula-1 betétfutamaként lép majd fel. A növekvő keleti piac meghódítására egy TC3 Ázsia testvérsorozat is indul.
A sajtóanyag enné több konkrétumot nem árul el, így nem tisztázza azt sem, a bajnokság milyen viszonyban áll majd az FIA által a túraautósport csúcsaként kezelt WTCC-vel. Bár a TC3 elnevezés megtévesztő lehet (a mostani WTCC-s autók TC1, a korábbiak TC2 és TC2T néven futnak), információink szerint ez a bajnokság nem azonos a korábban WTCC2 néven emlegetett 2.0l turbós kategóriával, és nem a Túraautó Világbajnokság belépő kategóriájának szánják.
További részletek később.
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21