FIA WTCC Sonoma, USA 05-08 September 2013

Fotó: Eurosport

Az amerikai versennyel elkezdődik az idei WTCC-szezon utolsó harmada. Lada Sport Lukoil csapatnak ugyan nincs sok esélye a gyártók versenyében a Honda ellen (a japánok már most bajnokok lehetnek), James Thompson viszont 15. az összetettben, és némi (na jó: jókora) szerencsével hamarosan összejöhet neki egy dobogós helyezés is. Mivel a Lada először jár Sonomában, a pénteki extra teszt különösen értékes volt számukra. Thommo ezen a 17., Mihail Kozlovszkij pedig a 20. helyen végzett.
A versenyhelyszínről már eddig is sok mindent elmondtunk, ám azt még nem, hogy ez az egyik legsűrűbb programmal rendelkező pálya az Államokban. Az év 340 napján tartanak itt autó- és motorversenyeket, és nem is akármilyeneket: a NASCAR pilóták június végén jártak a Sonoma Raceway-en, az IndyCar mezőny pedig két hete.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
EGY ÓRA
A hétvégi WTCC-eseményt megelőzően James Thompson is részt vett azon a sajtóebéden, amelyet a helyi média képviselői számára rendeztek. A brit beszámolt a Lada eddigi túraautós múltjáról (nehéz lehetett, hiszen az orosz márkát még egyáltalán nem árusították az USA-ban), valamint a Granta fejlődéséről, illetve az erre az évre szóló várakozásaikról. Thompsonnak természetesen volt néhány dicsérő szava a pályáról is, amely a kaliforniai bortermő vidék szívében helyezkedik el.
„Nagyon örülök, hogy Sonoma visszatérő hellyé vált a versenynaptárban. Nekem ugyan még nincs személyes tapasztalatom róla, ám nagyon hasonlít azokhoz a brit pályákhoz, amelyeken a karrierem kezdetén versenyeztem. Ezért kicsit olyan ez nekem, mintha hazajöttem volna."
"A tavalyi látványos futamot nézőként izgultam végig, most viszont megadatott számomra az az öröm, hogy vezethetek is Sonomában. Ez egy szokatlan, keskeny és kanyargós aszfaltcsík, az óriási szintkülönbségek pedig még pezsdítőbbé teszik. Olyan sok mindenre kell figyelni, hogy valódi kihívást jelent a teljesítése. Azt hiszem, látványos futamoknak lehetünk részesei a hétvégén. Mi a magunk részéről száraz, napos időt várunk, s ha ez így lesz, kihozhatjuk a maximumot a kocsiból."
"Az Államokban imádják az autósportot, ezért rengeteg nézőre is számítunk. Ha úgy vesszük, a WTCC és az errefelé nagyon népszerű NASCAR közt rengeteg a hasonlóság, hiszen mindkét sorozat az utcai autókra épül, s ez alighanem közelebb hozza a nézők szívét a versenyekhez” – mondta Thompson.

FIA WTCC Sonoma, USA 05-08 September 2013

Fotó: Eurosport

Mihail Kozlovszkij is először jár Sonomában, ám ő összességében is kevesebb tapasztalatra támaszkodhat, mint csapattársa, így az orosz pilóta (megint) nem lesz könnyű helyzetben.
„Ez nem egy egyszerű versenypálya, időbe fog telni, mire megtaláljuk az ideális ívet, és pontosan belőjük a kanyarokat. A nagy szintkülönbségek miatt a legtöbb kanyarba vakon esünk bele, ezért a korábbi tapasztalat most különösen sokat ér azok számára, akik tavaly már indulhattak itt. Sonoma kétségkívül a legkeményebb helyszínek egyike, nagy kihívás mindenkinek. Viszont ez teszi igazán érdekessé is, én is alig várom, hogy kipróbálhassam rajta a Grantát.”
Fotó: WTCC Media
Írta: Zima Szabolcs
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00