James Thompson régóta áll a Lada szolgálatában, az orosz márka az első WTCC-s szárnypróbálgatás után 2009-ben őt igazolta le sztárversenyzőnek, és a tavalyi évig elsősorban tőle várta a sikereket is.
2013 zárultával viszont új helyzet állt elő. A Chevrolet kivonulása után több klasszis versenyző is elérhetővé vált, köztük a 2012-es világbajnok Rob Huff. Az angol pilóta egy évet még lehúzott a privát All-Inkl.com csapatnál, de elsősorban gyári alakulathoz vágyott, így a WTCC-ből való távozás is felmerült nála.
A világbajnokság számára viszont komoly presztízsveszteséget jelentett volna egy korábbi bajnok kiválása, így a promóter addig-addig mozgolódott, amíg Huff végül a Ladához igazolt. Az orosz márkánál eltöltött időszak során először Thommo méltó ellenfelet kapott csapaton belül.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Valódi verseny azonban nem alakulhatott ki köztük idén, hiszen nagyon hamar kiderült, összehasonlíthatatlanul más a három TC1-es Granta. A Hungaroringen Huff kipróbálta JT autóját, majd ő is megerősítette, a két technika nincs egy szinten. A korábbi kétszeres brit bajnoknak egészen Argentínáig kellett várnia, hogy ez a különbség végre eltűnjön.
"Ez volt az első olyan hétvégém, amikor versenyképesnek éreztem az autót. Egy én kocsim volt az egyetlen, amelyet Spa után Európában tartottak, a csapat elvitte Magny-Cours-ba,és ott dolgoztunk rajta. Drasztikus sebességkülönbség volt a Granták között, úgyhogy a srácok fáradhatatlanul keresték az okokat. Az autóm végül repülőn érkezett meg Argentínába, és végre igazán ütőképesen működött" - mesélte Thompson a WTCC Blognak.
Thommo alig egy tizeddel maradt le a Q2-ről, majd mindkét futamon a pontszerzők között ért célba, amire idén eddig még nem volt példa.
"Ha bejutok a Q2-be, akár a tiszta ladás első sor is elérhető lett volna a második futamra. De így is élveztem mindkét versenyt, végre harcba szállhattam a Hondák és a Chevrolet-k ellen. Az első dobogós helyezésünk pedig csak hab volt a tortán."

HUFF_lopez_arg

Fotó: Eurosport

Csakhogy azt az első dobogót nem ő, a Ladát hosszú ideje szolgáló James Thompson, hanem az idén igazolt Rob Huff szerezte meg (második lett). Emiatt viszont nincs rossz érzés benne.
"Nagyon boldog voltam, hogy végre összejött. 2009 óta keményen dolgoztam ezért a sikerért, így most kicsit a magaménak is érezhet ezt az eredményt. Az ember nem lehet mindig a legjobb, pont ezért igazoltuk le idén Huffyt, hogy velem együtt hozza az eredményeket. Én magam is részt vettem a kiválasztási folyamatban, tehát most csak öröm van bennem."
Huffhoz hasonlóan Thompson is további sikereket jósol az év hátralévő részére, igaz, elsősorban a fordított rajtrácsos második versenyeken.
"Minden okunk megvan arra, hogy derűlátóak legyünk, különösen mivel a soron következő pálya kedvezhet az autónknak. Lassú a vonalvezetés, és emiatt jó mechanikai tapadásra lesz szükség, amiben mindig is erősek voltunk.""Ami engem illett, szeretném élvezni a hátralévő futamokat, és jó lenne elcsípni pár erős helyezést a második futamokon" - zárta Thommo.
A WTCC mezőny legközelebb 41 nap múlva, október első hétvégéjén találkozik Pekingben.
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30