A 2023-ban a WTCR utódjaként bemutatkozó TCR World Tour első bejelentett helyszíne lett Bathurst.
Viszont már azt is tudjuk, hogy az új nemzetközi sorozat kilenc állomásból áll majd, az elején négy európai versennyel (köztük valószínűleg a Hungaroring), majd két dél-amerikai, két ausztráliai és egy ázsiai (minden bizonnyal Makaó) fordulóval.
„Amikor megterveztük a TCR World Tourt, magától értetődő volt, hogy a TCR Australia sorozatot és a Bathurst Internationalt is belevegyük” – mondta a TCR-kategória tulajdonosa, Marcello Lotti, aki a hétvégén a helyszínen járt.
WTCR
Ha szeretted Michelisz Norbiék bajnokságát, ezt nem biztos, hogy kibírod könnyek nélkül
21 ÓRÁJA
„Abban a pillanatban, hogy megérkeztem a Mount Panoramára, nyilvánvalóvá vált számomra, miért tartják a világ egyik legjobb pályájának, és miért akar minden pilóta itt versenyezni.”
„Egy kört mehettem is a pályán, és egyszerűen hihetetlen. Nem kérdés, jó döntés volt bejelenteni, hogy a TCR World Tour eljön ide jövőre, és az azt követő években is.”
Mivel a Mount Panorama közutakat használ, évente csak meghatározott mennyiségű versenyt lehet itt rendezni. A helyi vezetés 2019-ben döntött arról, hogy meglévő négy mellett egy ötödik eseményre is engedélyt ad, ami végül a TCR Australia egyik állomása lett.
„A Supercheap Auto TCR Australia sorozat számára hihetetlenül nagy támogatás, hogy a TCR World Tour tagjai lehetünk jövőre. 25 éve nem láttunk nemzetközi túraautós mezőnyt a Mount Panoramán, és ez most újra felteszi Bathurstöt a térképre” – fogalmazott Liam Curkpatrick, a bajnokságot szervező Australian Racing Group ügyvezetője.
„Ennél jobb hely nincs arra, hogy vendégül lássuk a TCR World Tourt, és közben várjuk a pillanatot, hogy további részleteket árulhassunk el a másik itteni versenyről, amely tovább növeli majd a TCR Australia értékét.”
A Mount Panorama legismertebb (legalábbis Európában) versenye az 1991 óta megrendezett Bathurst 12h hosszútávú GT-futam, amelyre minden évben február elején kerül sor, és amelynek egyik különlegessége, hogy hajnalban, napfelkelte előtt rajtol.
Szinten kiemelkedő esemény még a sokkal nagyobb múltra visszatekintő Bathurst 1000, amely jelenleg az ausztrál Supercars sorozat ékköve. Ezen kívül a Bathurst 6h és a Challenge Bathurst rendelkezik a városi tanács engedélyével.
A bathursti versenyt jövőre november 10-12 között rendezik meg, ami viszont felvet egy komoly problémát: kb. ilyenkor, november közepén tartják a Macau GP-t is.
Ha TCR World Tour oda is el akar jutni, az komoly logisztikai kihívásokat jelent majd a csapatok számára.
WTCR
Hivatalos, hogy a TCR World Tour jövőre eljön a Hungaroringre
TEGNAP - 10:14
WTCR Saudi Arabia
Közmunkára ítélték a Tassi Atikát megtorpedózó argentint
28/11/2022 - 09:28