Tarquini_honda_Arg

Fotó: Eurosport

Közeledik a nyári szünet vége, ennek egyik eltéveszthetetlen jele, hogy elkezdtek érkezni a sonomai előzetes sajtóanyagok. Először a gyári Castrol Honda csapattól, amelyben Gabriele Tarquini némileg talán meglepő kijelentést tett: futamot akar nyerni az Egyesült Államokban.
Egy gyári csapat pilótájaként talán mondhat ilyet az ember, de ha ránézünk a bajnoki tabellára, azt látjuk, hogy április vége, azaz a szlovákaringi forduló óta nem állt hondás a dobogó tetején, pedig rendeztek azóta néhány futamot. Ettől persze még nem kizárt, hogy Tarquini nyer Sonomába, de ehhez jelentős javulást kéne tapasztalnunk a Civicnél.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Bizakodásra adhat okot, hogy a legutóbbi argentin hétvége remekül sikerült, a korábbi világbajnok összesen 32 ponttal távozott Termasból.
"(A sonomai) egy csodálatos versenypálya, rengeteg szintkülönbséggel és gyors irányváltásokkal. Egyáltalán nem könnyű, komoly kihívást jelent minden kanyart pontosan megcsinálni, de ez kell egy jó időhöz" - mondta Tarquini.
"Tavaly a második futamon dobogóra álltam (akkor még SEAT-tal), úgyhogy nagyon várom a visszatérést Sonomába ezúttal a Civic-kel. Remélem győzni tudok a hétvége során."

Monteiro_Arg_honda

Fotó: Eurosport

A Castrol Honda másik versenyzője, Tiago Monteiro valószínűleg egy dobogóval is beérné, a portugál ugyanis pályafutása legnehezebb időszakát éli a WTCC-ben. Rengeteg műszaki hiba, sok balszerencse és néhány vezetői rontás eredményezte azt, hogy Szlovákia óta nem sikerült bekerülnie az első ötbe. Sőt az ausztriai futamot követő időszakban egy hatodik hely volt a legjobb eredménye.
Előnyt jelenthet viszont számára, hogy 2003-ban 18 futamon indult az amerikai Champ Car sorozatban, tehát jól ismeri a tengerentúli pályák titkait. Tavaly a gyengécske SUNRED motoros Leónnal két hatodik helyet szerzett itt.
"Sonoma egy tipikus amerikai pálya, azok közül is az egyik legjobb. Rengeteg az irányváltás és a szintkülönbség a vonalvezetésben, és sok a hosszú, nagy tempójú kanyar. Csodálatos a pálya, élvezet is versenyezni, és nézők is remek helyekről követhetik nyomon az eseményeket" - tette hozzá Monteiro.
"A vonalvezetés szerintem passzol a WTCC-s autókhoz, és remélem, a Civic jól teljesít majd. Az argentin hétvégén látottak reménykeltőek voltak, és bízom benne, hogy Kaliforniában eredményesek is leszünk."
A kompenzációs rendszer ezúttal +10 kilót dobott a Hondának, azaz Tarquini, Monteiro és Michelisz Norbi autója 30 kilóval lesz könnyebb a legnagyobb rivális Chevrolet-knál.
A sonomai hétvége szeptember hatodikán, magyar idő szerint 21:45-kor egy fél órás teszttel veszi kezdetét.
Fotó: WTCC Media
Írta: Lanti
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30