Monteiro_tarquini_honda_arc

Fotó: Eurosport

Ahogy arra számítottunk, és ahogy azt Michelisz Norbi is megjósolta, nem lesz változás 2014-ben a Honda gyári felállásában, a japán márka jövőre is a Gabriele Tarquini - Tiago Monteiro párossal indul a WTCC-ben. Ezzel az is eldőlt, hogy sok magyar rajongó várakozásával ellentétben Michelisz Norbi - egyelőre legalábbis - nem lesz gyári pilóta.
Bár úgy kalkuláltunk, hogy a Honda stílusosan majd a hazai versenyhétvégén, Suzukában jelenti be a jövő évi felállás, ám Hideo Sato, a Honda Motorsport részlegének vezetője csak néhány héttel később, ma állt a nyilvánosság elé a hírrel.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
14 ÓRA
"Ha egy új autóról és egy új programról van szó, akkor rengeteg területen kell dolgozni, és általában az idő is szorít. A versenyzőink képességeinek, tapasztalatának, technikai tudásának és kemény munkájának köszönhetően viszont gyorsan tudtunk fejlődni az év során" - mondta Sato.
A gyári Castrol Honda csapat két győzelmet szerzett idén (Szlovákiaring és Sonoma), mindkettőt Tarquininek köszönhetően, és további nyolc alkalommal került be a top3-ba. Ebből Tarquini öt, Monteiro három dobogós helyezéssel vette ki a részét. Michelisz Norbi és a Zengő Motorsport eddig egy győzelemmel és öt dobogós helyezéssel járult hozzá az első teljes év sikereihez.
"Az új szabályok miatt egy izgalmas és dinamikus szezonra számítok jövőre. A két versenyzőnk már nagyon jól ismeri a Hondát, és ez fontos tényező a sikerek szempontjából. Biztos vagyok benne, hogy 2014 is egy eredményes szezon lesz számunkra" - zárta Sato.

Monteiro_rus_honda_qp

Fotó: Eurosport

Gabriele Tarquini, aki 2009-ben a SEAT gyári pilótájaként világbajnok lett, a Hondánál is bizonyította, hogy még mindig ő a jelenlegi mezőny egyik legjobbja. Igaz, sokkal kevesebb műszaki hiba hátráltatta, mint portugál csapattársát.
"Büszke vagyok a Hondánál eltöltött hosszú évekre, a BTCC-s időktől egészen mostanáig. Nagyon jó a csapatszellem, mindenki egy dologért küzd: a győzelemért. Már az idei autóból is futamgyőztes technikát faragtunk, és hamarosan elkezdünk dolgozni a 2014-es Civic-kel, ezért örülök, hogy megerősítették a belénk vetett bizalmat" - fogalmazott Tarquini.
Tiago Monteiro elképesztően balszerencsés szezont tudhat a háta mögött. A teljesség igénye nélkül: Marrakeshben az első futamon eltört a gátló, fékhiba a Hungaroringen, motorcsere Moszkvában, turbócsere Portóban, a Muller-féle pöci Argentínában, és egy kétes ütközés Oriolával Suzukában. Ennek ellenére a Honda újra bizalmat szavazott a portugálnak.
"Nagy megtiszteltetés, hogy a kezdetektől fogva részese lehetek ennek a programnak, és kiváltság, hogy a Honda csapatával dolgozhatok. 2014-ben is szeretném folytatni az intenzív fejlesztőmunkát, és remélem, még többször állhatok majd a dobogón. Már várom a következő szezont" - tette hozzá Monteiro.
Bár korábban szárnyra kapott a hír, hogy a Honda is indít harmadik gyári autót, ennek egyelőre semmi jele. A két privát Civic egyikét jövőre is biztosan Michelisz Norbi vezeti majd, a másik autó sorsa viszont még bizonytalan.
Fotó: Honda Racing Team JAS
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
TEGNAP 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
TEGNAP 10:23