A nagy bajnokság alakulásának lehetséges változatait már részletesen kiszámoltuk, és meg is osztottuk veletek a Túraautó Hírblogon, a Yokohama kupával viszont még adósak vagyunk. Mivel itt sokkal szorosabb az állás, mint Huff, Menu és Muller csatájában, így ebben az esetben nem írjuk le az összes lehetőséget, hiszen a leggyorsabb körért járó pontok miatt rengeteg a variáció. Inkább csak azokat a lehetőségeket vesszük számba, amelyek esetén biztosan Michelisz Norbi a privát bajnok.
Két futammal a sorozat vége előtt Norbi 138 ponttal vezet, előnye 12 pont Pepe Oriolával (126) és 15 Stefano D'Astével (122) szemben. A makaói hétvégén azonban hagyományosan dupla pontokat osztanak, azaz így fest a pontrendszer a hétvégére: 20-16-12-10-8-6-4-2. A duplázás a privát leggyorsabb körért járó bónuszra nem vonatkozik, azért továbbra is 1-1 pontot adnak mindkét futamon.
Mi nyilván annak örülnénk a legjobban, ha Norbi már az első futamon bebiztosítaná a bajnoki címet, és ez egyáltalán nem irreális, annyi kell hozzá, hogy legalább 22 pontra tornázza az előnyét. Ha a zengős pilóta megnyeri az első futamot, Oriola legfeljebb 4. (ha megszerzi a leggyorsabb kör bónuszt, akkor legfeljebb 5.), D'Aste pedig legfeljebb 3., akkor hajnali öt óra környékén már bonthatjuk is a pezsgőket.
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
4 ÓRA
Ám akkor sincs veszve minden, ha Norbink "csak" második az első versenyen, ebben az esetben Oriola nem végezhet előrébb a 6. (lk. bónusz esetén 7.), D'Aste pedig az 5. helynél. Sőt, kifejezetten szerencsés esetben egy harmadik hely is elég lehet, ám ehhez az kell, hogy Oriola maximum egy pontot szerezzen (ez jelen esetben csak az lk. bónusszal lehetséges), D'Aste pedig a 7., vagy annál rosszabb helyen végezzen.
Most pedig nézzük, hogy a két futamra kivetítve milyen eredmények hozhatnak az ellenfelek teljesítményétől függetlenül bajnoki címet.
Michelisz Norbi a privát első, ha:
- Egy versenyt megnyer, és a másikon legalább 5. (Ebben az esetben 28 pontot szerez, Oriola pedig maximum 38-at gyűjthet.)
- Egy versenyt megnyer, és a másikon 6., de szerez legalább egy lk. bónuszt. (27p vs. max 37p)
- Egy versenyt megnyer, és a másikon 7., és mindkét lk. bónusz az övé. (26p vs. max 36p)
- Kétszer második. (32p vs. max 42p)
- Egyszer 2., egyszer pedig 3., és megvan mindkét lk. bónusz. (30p vs. max 40p)
Minden további esetben Oriola és D'Aste eredményétől is függ a dolog, innentől kezdve tehát rengeteg a variáció.
Ha pontegyenlőség lenne:
Pontegyenlőség esetén a Yokohama kupában is a legjobb helyezések száma dönt. Először a győzelmeké, ha az azonos, akkor a második helyeké, és így tovább. Íme az állás Makaó előtt:
Győzelmek: Michelisz (5), Oriola (5), D'Aste (7)
Második helyek: Michelisz (4), Oriola (5), D'Aste (1)
Harmadik helyek: Michelisz (4), Oriola (3), D'Aste (2)
Mi ebből a tanulság? Hogy hajrá Norbi!!! :D
FONTOS! Kérlek, állítsd be a Facebook Oldalon az értesítések küldését. Részletek ITT.
Fotó: zengomotorsport.hu
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
TEGNAP 06:00
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52