Régen várt nagy álom vált valóra idén nyáron a Zengő Motorsport életében, végre lehetőségük nyílt elutazni egy igazi, valódi tesztre, ahol azt próbáltak ki, amit csak akartak. A WTCC-ben nem olyan gyakori a privát tesztelés, mint annak idején a Forma-1-ben volt. A gyáriak mennek, amikor akarnak, a függetleneknek viszont csak nagy ritkán adódik erre lehetőség. Olyan csapatról viszont nem igazán tudok, amely idén a nyári szünet előtt legalább egyszer ne ment volna el tesztelni valahova. Zengőéken kívül természetesen, mert nekik két és fél éves WTCC pályafutásuk során még sosem adatott meg ez a lehetőség.
Az okokat nem nagyon kell magyarázni, papírból vannak, amiken számokat, képeket és egy visszatérő négybetűs szót találunk: euró. Természetesen pénzügyi okokból nem tudott eddig tesztelni Michelisz Norbi és Wéber Gabi. Én még sosem irányítottam versenycsapatot, de Csuti Lacitól tudom, hogy egy teszt költsége körülbelül egy versenyhétvége kiadásainak a kétharmadát teszi ki. Szóval nem olcsó. Viszont aranyat ér.
A nyáron pedig végre a Zengő Motorsportnak is jutott az aranyból. Míg Norbi autója egy konténerben utazott a tengerentúli versenyekre, a csapat Gabi BMW-jével a Szlovákiaringen gyakorolt. Abba inkább most ne menjünk bele, hogy amikor Budapesttől pár kilométerre van egy Hungaroringünk, akkor az ország egyik legnépszerűbb sportolójának miért kell a határon túlra utaznia egy tesztért... Legyen elég annyi, hogy nem azért mert Norbi ehhez ragaszkodott.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
"A tesztelésnek óriási jelentősége van az autósportban, ezt eddig is tudtuk, de most még inkább megbizonyosodtunk róla. A versenyhétvégék során sok ötlet merül fel bennünk az autó beállításával kapcsolatban, de olyankor nincs idő ezeket kipróbálni. A legtöbb helyszínen van két félórás edzésünk, és utána jön az időmérő, ahol már gyorsnak kell lenni. Egy teszten viszont van lehetőség arra, hogy megnézzük, mi milyen irányba módosítja az autó viselkedését" - mondta Norbi a Túraautó Hírblognak.
A két nyári tesztnap láthatóan jót tett a csapatnak és Norbinak is. A sonomai hétvége remekül sikerült, és a pilóta szerint ebben nagy szerepe van a privát edzéseknek.
"Bár a második tesztnapon nem mentünk olyan sokat, mint az elsőn, így is rengeteg dolgot ki tudtunk próbálni az autóval. Ez nem azt jelenti, hogy egy csomó jó beállítást találtunk. Épp ellenkezőleg, az ötletek egy jelentős részéről az derült ki, hogy nem javítanak a kocsi viselkedésén. Viszont ezek is nagyon értékes tapasztalatok, mert a jövőben ezeket az irányokat alapból ki tudjuk zárni a versenyhétvégék során."
"A két teszt egyébként hatalmas löketet adott a csapatnak, és személyesen nekem is sokat javított a közérzetemen. Sokkal közelebb kerültünk a BMW-hez, magabiztosabbak lehetünk. A tavalyi év nagy részében az volt az érzésem, hogy egy megvadult versenyló van alattam, amiről nem mindig tudod, hogy mire hogyan fog reagálni. Most viszont már én uralom az autót, arra megy és úgy, ahogy én akarom. Ennek is köszönhető, hogy idén nem követünk el olyan hibákat, mint tavaly" - folytatta Norbi.
Másfé év és két tesztnap után azonban még mindig rengeteg lehetőség rejlik a BMW-ben.
"A beállítási lehetőségek kb. 20%-át próbáltuk ki eddig, úgyhogy még van mit felfedezni. Éppen ezért jó lenne még egyszer tesztelni, lehetőleg októberben. Zoli eddig is fontosnak tartotta a tesztet, de most még inkább, mert ő is látja, hogy mekkora fejlődést hozott ez a két nap. Csak nagyon sokba kerül. De majd meglátjuk."
Sonomában egyébként ismét bebizonyosodott, hogy ha mindenki számára ismeretlen a pálya, akkor a Zengő Motorsport a leggyorsabb tanulók közé tartozik.
"Ennek az az egyik oka, hogy Bári Gergő szerintem a mezőny legjobb mérnökei közé tartozik. Ez különösen akkor jön ki, amikor improvizálni kell. A két szlovákiaringi teszt neki is nagyon sokat jelentett, az ő dolga is könnyebbé vált azzal, hogy sok adatot gyűjtöttünk az autóról" - zárta Norbi.
Akkor eddig nem hitte, most már közelről láthatja, hogy milyen óriási jelentősége van a tesztnek az autósportban. Mindenki értheti, hogy miért ment 2000 kilométert a suzukai bemutatkozás előtt a Honda, vagy miért tartott hatnapos edzés Magny-Coursban a Lada. Remélem a zengősöknek is lesz még alkalmuk tesztelni idén, mert olyan ez, mint a májusi eső: aranyat ér.
Fotó: zengomotorsport.hu
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
08/05/2021 10:23