Rydell_arc

Fotó: Eurosport

Nagy elánnal készült a WTCC-s visszatérésre Rickard Rydell, az ötszörös futamgyőztes svéd pilóta több mint másfél év szünet után áll rajthoz újra a Túraautó Világbajnokságon a Nika Racing által felkészített Chevrolet Cruze-zal. Rydell autójával Michel Nykjer idén már három futamon győzött, ám anyagi okokból Sonoma után távoznia kellett. Helyét Suzukában Hiroki Yoshimoto vette át, aki Makaón is visszatér a csapathoz.
A korábbi skandináv és brit túraautó bajnok Rydell utoljára tavaly tavasszal a monzai hétvégén szerepelt a WTCC-ben, akkor is egy Nika Chevyvel, és az első futamon negyedik, a másodikon pedig 10. lett.
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
18 ÓRA
"Régóta várom már ezt a hétvégét - jó móka lesz. Elég kevés időt tölthetek majd a pályán az időmérő előtt, és több mint egy éve nem versenyeztem, úgyhogy egyszerűen csak szeretném a legjobbamat hozni, és élvezni az egészet" - mondta Rydell.
A svéd túraautós klasszisnak nem volt lehetősége tesztelni a visszatérés előtt, így alternatív módon készült a sanghaji hétvégére.
"Mindent megtettem, amit csak lehetett, hogy felkészülten érkezzem Kínába. A mérnökömmel számos beállítási variációt átnéztünk, és alaposan áttanulmányoztam a pályát. Sőt, még az órát is átállítottam a sanghaji időre, hogy minél jobban akklimatizálódjak a helyi időzónához."
"Nehéz megmondani, hogy mire számíthatok, de mindenképpen szeretnék pontokat szerezni mindkét futamon."
A Nika Racing nem csak a tavalyi WTCC hétvégéről ismeri Rydellt, sőt. A 46 éves svéd, aki korábban a Volvo és a SEAT színeiben versenyzett, 2011-ben velük nyerte meg a Skandináv Túraautó Bajnokságot (STCC) épp egy ugyanolyan Chevrolet Cruze-zal, mint amivel most mennek.

Rydell_chevrolet_stcc

Fotó: Eurosport

A szép múlt után pedig még az sem kizárt, hogy tartósabb közös jövő is áll a Nika és Rydell előtt.
"Már nagyon várom, hogy újra együtt dolgozhassunk Rickarddal. Ő az egyike azoknak a pilótáknak, akikkel tárgyalásban vagyunk a jövőt illetően, és biztos vagyok benne, hogy kiváló munkát fog végezni. Gőzerővel dolgozunk a 2014-es terveken, és örömmel mondhatom, hogy hamarosan izgalmas hírekkel szolgálhatunk" - fűtötte kicsit a hangulatot Nicklas Karlsson, a Nika Racing csapatfőnöke.
Rydell visszatérését egy skandinávok által alapított kínai cég, a Fillidutt támogatja, amely a svéd Pick&Mix édesség forgalmazója az ázsiai országban. Az új szponzor logói az első edzéstől kezdődően láthatók lesznek az autón, de arról nem esett szó, hogy ez jelentősen megváltoztatja-e a boci-foltos Cruze megjelenését.
Nehéz lenne előzetesen biztos tippet adni arra, hogy mire lehet képes Rydell Sanghajban. Tavaly szeptember vége óta nem indult érdemi autóversenyen, úgyhogy biztosan lesz rajta némi rozsda. Az autót viszont nagyon jól ismeri, két évet ment az 1.6 turbós Chevyvel az STCC-ben, és egyszer bajnok, egyszer pedig második lett.
A tavalyi monzai teljesítménye bizakodásra adhat okot. Az időmérőn és a versenyeken is pariban volt a gyári Chevrolet-kel, ami akkoriban keveseknek sikerült. Abból a chevys trióból mostanra már csak Yvan Muller maradt a márkánál, Tom Chilton, James Nash, Alex MacDowall vagy Pepe Oriola pedig egyelőre nincs egy szinten Rydellel. Pontosabban nem lenne egy szinten, hogy a svéd nem hagyott volna ki több mint egy évet. Így viszont érdekes lesz látni, hogy mire megy a chevys csikók ellen.
Fotó: Nika Racing
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
11/05/2021 08:52
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32