Priaulx_arc

Fotó: Eurosport

Andy Priaulx a WTCC egy legnagyobb legendája. 2013-ig csúcstartónak is nevezhette magát, hiszen három világbajnoki címénél többet senki sem ért el a Túraautó Világbajnokságon. Idén ugyan Yvan Muller negyedik elsőségével letolta őt az örökranglista éléről, ám ettől függetlenül a Priaulx név még sokáig egyet jelent majd a WTCC-vel.
És a BMW-vel, merthogy a Guernesy-ben született pilóta 2003 óta a bajor márka egyik oszlopos gyári versenyzője, aki ott harcol, ahova München éppen küldi.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
EGY NAP
Amióta a BMW 2010 végén kiszállt a WTCC-ből, Priaulx belekóstolt a le mansi endurance versenyzésbe, az elmúlt két szezont pedig a Német Túraautó Bajnokságban (DTM) töltötte. Ahol azonban annak ellenére sem sikerült maradandót alkotnia, hogy az M3 kifejezetten ütőképesre sikerült; Bruno Spengler már az első szezonban bajnok lett vele.
Priaulx azonban nemhogy futamokat nem nyert, de még a dobogóra sem sikerült felállnia kétéves DTM-es pályafutása során. Legjobb eredménye két hatodik hely volt, ami - mondanom sem kell - messze elmarad a vártaktól.
"Valóban nagyon nehéz időket éltem át ebben a szezonban. Ahogy korábban is mondta már, ebben a bajnokságban egyszerűen mindennek össze kell jönnie, hogy futamot nyerhess: csapat, autót, teszt, stb. Ám tanultam fontos dolgokat, például, hogy hinnem kell a képességeimben. Ez nem könnyű, amikor nem jönnek az eredmények, de úgy érzem, versenyzőként is sokat fejlődtem" - mondta Priaulx a 'thecheckeredflag.co.uk' oldalnak.
A tavalyi év vége felé Priaulx Matthias Ekström oldalán rajthoz állt a bathursti 1000 kilométeres futamon, amely után úgy döntött, megpróbálkozik a jobblábas fékezéssel. Ez azonnali javulást eredményezett nála, a DTM idényzáróján, Hockenheimben harmadik lett az időmérőn és hatodik a futamon. A BMW azonban ekkor már döntött: más harcmezőre vezényli a 39 éves klasszist.
"Sok remek versenyző szenvedett korábban a DTM-ben, úgyhogy nem hibáztatom kizárólag magam az eredmények hiánya miatt. Azért viszont nagyon hálás vagyok, hogy a BMW Motorsport kitartott mellettem, és gyári versenyző maradhattam."

Priaulx_BMW_10

Fotó: Eurosport

Priaulx idén az újjáalakult amerikai endurance bajnokságban a USCC-ben szerepel majd, ahol egy BMW Z4 GTE versenyautóval hálálhatja meg a bajor márka bizalmát.
És bár a BMW-t egyelőre láthatóan a legkevésbé sem érdekli a WTCC, ő azért figyelemmel kíséri a világbajnokság eseményeit, és ideális esetben semmi kifogása nem lenne a visszatérés ellen.
"Nagyon is érdekel, mi történik a WTCC-ben, kíváncsian várom, hogyan fejlődik a bajnokság a következő évek során. Meglátjuk, milyen tervei lesznek a BMW-nek a jövőre nézve. Egyelőre viszont a sportkocsiversenyzésre összpontosítok" - zárta Priaulx.
Nos, a BMW jelenleg nem igazán törődik a WTCC-vel, ám aki ismeri a gyártók viselkedését, az tudja, a dolgok gyorsan változhatnak. Priaulx-t pedig szerintem tízből kilenc rajongó bármikor gondolkodás nélkül "visszafogadná" a WTCC-be.
Fotó: BMW Motorsport Media
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00