Michelisz_zengo_jpn_pole

Fotó: Eurosport

Először is a lényeg: Michelisz Norbi Suzukában megszerezte pályafutása második pole pozícióját!!!! Minek ezt cifrázni, az eredmény önmagért beszél. A tavalyi hungaroringi futamgyőzelem óta nem aratott Norbi ekkora és ennyire fontos sikert. Nyert már időmérőt korábban is (tavaly Szlovákiában), de ez teljesen más.
Képzeljük csak el a helyzetet. Ott vagyunk Suzukában, a pályán, amely a Honda egyik otthona, szentélye, a japán gyártó tulajdona. Egész évben erre a hétvégére gyúrtak, még a harmadik gyári autójukat is bevetették egy olyan japán pilótával (Takuya Izawa), aki bekötött szemmel, hátramenetben is körbetalál a suzukai körön. A felvezetés tökéletes, két héttel a verseny előtt Sonomában Gabriele Tarquini futamot nyer a Civic-kel.
WTCR
Az estorili WTCR-hétvége minden perce magyarul az Eurosporton
3 ÓRÁJA
A hétvégét nagy felhajtás előzni meg, a hondás pilóták egyik sajtótájékoztatóról a másikra mennek, körbevezetik őket a Honda R&D főhadiszállásán. A gyárban mindenki erre a két napra készül, most ide figyel az egész vezérkar.
Aztán jön egy csöndes, szerény, de eszelősen gyors magyar srác, egy kis privát magyar csapattal, és ők teszik fel az i-re a pontot, ők szerzik meg hazai pályán a pole-t a Hondának. "Hogy milyen srác? Magyar? Adjatok egy térképet! Mennyit fizetünk Tarquininek? És Monteiro milyen feltételekkel megy? És ez a Norbi? Ja, hogy Ő fizet azért, hogy aztán elhozza nekünk az év egyik legfontosabb eredményét? És a csapat? Tessék? Mi az, hogy privát? Ja, hogy maguknak kaparják össze lóvét..."
Jó, tudom, ez így hatásvadász és túlzó, de hadd eresszük el kicsit magunkat, ha végre van minek örülni, és újra van kire/kikre büszkének lenni.

Michelisz_honda_jpn

Fotó: Eurosport

A Honda hazai pályáján Hondával nyerni olyan, mint amikor a mesében a hős visszaviszi a királynak az elrabolt királylányt. Lehet, hogy az év során összességében a Chevrolet a jobb, de Suzukában muszáj, hogy a Honda nyerjen.
Persze most még csak időmérőt nyert Norbi, de ne becsüljük le. Már csak azért se, mert az időmérőnek lélektani szempontból is óriási jelentősége van. Kérdezz meg egy autóversenyzőt, és hamarabb megmondja, hogy a melyik pályán mi az eddigi legjobb ideje, mint azt, hogy hol hányszor nyert, vagy állt dobogón. A futamon rengeteg dolog történhet, ám ha valaki egy körön leggyorsabb, azon nincs nagyon mit vitatni.
De más szempontból is fontos az időmérő. Itt Suzukában az egyik legfontosabb tényező. Elég csak rápillantani a négy futam eredményére, ami ezen a pályán zajlott. A négyből csak egyszer nem az nyert, aki a pole-ból indult, 2011-ben a második futamon, amikor a második helyről induló Tom Coronel győzött, mivel az élről startoló Darryl O'Young már az első kanyarban kiesett.
Egy szóval összefoglalva, a Suzuka Easten ha normálisat rajtolsz, és nem csinálsz valami égbekiáltóan nagy baromságot, akkor nyersz. Eddig ezért utáltuk ezt a pályát, holnap ezért fogjuk imádni (remélem).
Arra a bizonyos körre visszatérve, viszonylag hamar lehetett tudni, hogy Norbi dupla hatost dobott. A Chevrolet tavalyi fölényére visszaemlékezve nem kis teljesítmény, ha valaki egyetlen EZREDRE megközelít egy 2012-es pályacsúcsot. Michelisznek ez sikerült.
Holnap azért nem lesz könnyű a rajt, négy Chevy áll majd Norbi mögött, de ha hozza a szokásos startjait a Hondával, akkor nem lesz gond. De nehéz lesz ma elaludni... :)
Fotó: Zengő Motorsport
Írta: Lanti
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
22/06/2021 11:23
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30