Michelisz_arc_porto

Fotó: Eurosport

Balszerencsésen alakult Michelisz Norbi számára az első portói futam, a Zengő Motorsport versenyzője már a repülőrajtnál bajba került. Az egyenesben megtartotta az első helyet, az első féktávon viszont koccant Michel Nykjaerrel, amitől valószínűleg megsérült az autó bal első felfüggesztése.
Az eset után előbb Gabriele Tarquini majd Pepe Oriola is megelőzte, ám utána úgy tűnt, sikerül stabilizálnia magát a hatodik helyen. Néhány körrel később azonban egy kanyarkijáraton instabillá vált alatta a Honda, és a következő pillanatban már kitört futóművel bicegett a pályán az autó.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
Sajnos nem sikerült behozni a boxba, így a futamot a pálya szélén töltötte az gép, amivel a szerviz szempontjából fontos perceket veszített el a csapat, és kénytelen volt kikérni a Hondát a parc fermé szabály alól. Mindez azt jelenti, hogy Michelisz az utolsó helyről indul a második futamon. Kívülről nézve az eset nem Norbi hibája volt, valószínűleg a sérült futómű miatt úszott el az autó. A magyar pilóta idén másodszor nem fejezett be futamot.

Muller_porto_r1

Fotó: Eurosport

A futamot Yvan Muller nyerte, Tom Chilton és Michel Nykjaer előtt, utóbbi ezzel megszerezte a második helyet az összetettben. Előzéseket ugyan nem nagyon láttunk az első 10-ben akcióból viszont volt bőven.
Tarquini Hondája például lemásolta Monteiro autójának szombati produktumát, hatalmas kékes-fehér füstfelhőt eregetve megállt. Valószínűleg a maestro Civic-jében is a turbó lehelte ki a lelkét.
A verseny hajrájában például Fredy Barth autója keresztbe állt a pályán, ami miatt be kellett küldeni a biztonsági autót. Ezzel együtt egy platós kocsi, egy úgynevezett rescue autó is a pályára hajtott, és amikor egy vonat utolérte, lehúzódott a szalagkorlát mellé. Franz Engstlerrel viszont történhetett valami (lehet, hogy meg lökték), és megcsúszott a BMW-vel, majd nekiment a beavatkozók járművének. A rutinos német számára nem volt új élmény a dolog, 2009-ben Pauban Ő ütközött a boxutcából kihajtó biztonsági autóval.
De ha nem is lökték meg Engstlert, akkor sem kell feltétlenül őt hibáztatni. Egy vonat közepén haladt, sárga zászló nem volt, csak egy fehéret lengettek, ami azt jelenti, hogy lassú autó van a pályán. Egy vonat közepén viszont az ember értelemszerűen annyira lassít, amennyire a körülötte lévők, bízva abban, hogy az előtte haladók fékeznek, ha veszély van. Ott, a sor kellős közepén szegény Engstler papa nem láthatta a rescue autót, így az eset inkább tűnik hatalmas balszerencsének, mint kapitális hibának.
Az eset után néhány másodperccel is volt egy necces pillanat, Mihail Kozlovszkij pár centivel fért csak be Barth és Engstler pályán veszteglő BMW-je közé.
Az újraindítás után az élen már nem voltak izgalmak, a hetedik helyen autózó Marc Basseng viszont nem bírta a nyomást, lekoccolt egy gumibálát, és így Tom Coronel, Stefano D'Aste és Tiago Monteiro is megelőzte. Valamivel hátrébb Tom Boardman már nagyobb kárt tett az autójában, amikor nagy erővel korlátnak csapta a SEAT-ot.
Végül szokás szerint jöjjön a WTC dicséretek kiosztása: az első három helyezett, Muller, Chilton és Nykjaer hibátlanul vezetett, ami egy szűk utcai pályán, 60 fokos pilótafülke hőmérsékletnél nem kis dolog. Oriola okosan ment, kihasználta az ellenfelek hibáit, és nagyon stabil volt, ugyanez igaz Huffra és Thompsonra.
Igazi színt viszont a Coronel, D'Aste, Monteiro hármas vitt a versenybe, a holland a 11. helyről a hetedikre, az olasz a 14.-ről a nyolcadikra, a portugál pedig a 17.-ről a kilencedikre jött előre.
Az első portói futam végeredmény:

Porto_R1

Fotó: Eurosport

A második futam 17:45-kor kezdődik, és az Eurosport élőben közvetíti.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
08/05/2021 10:23