Hétvégén izzani fog az aszfalt a Hungaroringen. És nemcsak azért, mert az idei nyár valószínűleg legforróbb napjai jönnek, hanem mert a nálunk egyelőre nem túl ismert Superstars Series autói szelik majd a kanyarokat. A bivalyerős kocsik egyikét, egy M3-as BMW-t pedig szívünk egyik csücske, Michelisz Norbi hajtja majd.
Az olasz Scuderia Giudici csapat autójába ülhet be a Zengő Motorsportos versenyző, ezzel megtörve a WTCC hatalmas szünete miatti versenyhiányt. Alig van már vissza a szuperhétvégéig, így abszolút érthető Norbi izgatottsága, mikor arról kérdeztem, hogyan készül a debütálásra.
„Épp most jöttem ki az edzőteremből, főleg egyensúly- és koncentrációs gyakorlatokat végeztünk az edzőmmel, Matics Zsolttal. De ez már csak ilyen ráhangolódás, mert az erőnlétem rendben van. Az elmúlt napokban megnéztem pár Superstars Series futamot is, hogy még jobban ráhangolódjak.”
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
9 ÓRA
A múlt heti, nyúlfarknyi teszt alapján Norbi szerint bármilyen végeredménye elképzelhető.
„Nagyon várom már a versenyt. Így meg főleg, hogy egy hete mégis sikerült kipróbálnom az autót, annak ellenére, hogy eleinte úgy volt, nem tesztelhetek. Néhány kört mehettem vele Olaszországban, nagyon élveztem! Nem volt ugyan száz százalékos a beállítás szempontjából, de az is igaz, hogy én is máshogy vezettem. Nagyjából el tudom képzelni a versenypályán, sőt, a fejlődésre is látok lehetőséget. Szóval úgy érzem, az autón nem fog múlni, és bízom benne, hogy a szabadedzésen egymásra találunk, így tudok majd harcolni akár az első helyekért is. De mivel ez az egész nagyon kiszámíthatatlan, az sem lenne csoda, ha mondjuk még a legjobb tízbe sem tudnék bekerülni. Úgyhogy semmilyen elvárásaim nincsenek magammal szemben.”
Az előrejelzések szerint piszkosul meleg lesz hétvégén, 35 fok körüli hőmérséklet ígérkezik. Norbi azonban kifejezetten örülne a forróságnak:
„A hőség segítség lehet, mert a BMW könnyebb a vetélytársainál, ez a súlyelőny pedig segíthet jobb állapotban tartani a gumikat. A WTCC-ben már bebizonyosodott, hogy azokon a helyeken, ahol a levegő és a pálya hőmérséklete is magasabb, a BMW előnyben van a többiekhez képest. Másfajta fórról nem nagyon beszélhetünk, mivel itt csak hátsó- vagy négykerék meghajtású autók mennek. Bár mondjuk talán előny lehet még a pályaismeretem, és az, hogy a BMW szereti a Hungaroring technikás vonalvezetését.”
Az ellenfelek között is vannak, akiknek nem lesz idegen a Hungaroring, hiszen annak idején, még Forma1-es pilótaként Vitantonio Liuzzi és Christian Klien is megnézte már közelebbről a Mansell- vagy az Alesi-kanyart. Norbi örül neki – ki ne örülne?! –, hogy ilyen riválisokkal küzdhet, habár számára már nem számít újdonságnak összefutni egy-egy nagyobb figura autójával a pályán.
„Hatalmas megtiszteltetés volt F1-es pilótákkal menni. De persze a WTCC-ben is vannak olyan versenyzők, akik megfordultak a Formula1-ben. Ilyen szempontból meg vagyok edződve. Itt is ugyanolyan magas színvonalon megy a versenyzés, mint a túraautó-vb-n. Nem számítok könnyű menetre, de abban biztos vagyok: akármilyen eredménnyel végezzek is, az mindenképp hasznos lesz a pályafutásom szempontjából.”
Norbi természetesen az elképesztően lelkes szurkolótáboráról is beszélt.
„Hatalmas az érdeklődés, azt látom, hogy rengetegen készülődnek kijönni a Hungaroringre. Jó látni az óriásplakátokat is az utakon. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan a helyszínről nézik majd a versenyeket. Nagyon-nagyon meglepődnék, ha 10-20 ezernél kevesebb ember lenne kint.”
Azon én is. Mert biztos, hogy sokkal-sokkal többen ott leszünk. Alattunk a forró június-júliusi aszfalt, fölöttünk a perzselő napsütés keretezi majd a mogyoródi légtérbe harsogott, már jól ismert jelszavunkat: Nooooorbi, Noooooorbi, Nooooorbi!
Írta: Kőváry Anett
Norbi az első helyekért is harcolna
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23
WTCR
Tarquini szerint régen nem voltak olyan felkészültek, mint most
12/04/2021 16:05