José Maria Lopez nagy lépést tett Argentínában a világbajnoki cím megszerzése felé, a Citroen gyári csapatának pilótája mindkét hazai futamát megnyerte, és ezzel 60 pontos előnyre tett szert négy fordulóval a szezon vége előtt.
Az elmúlt néhány hétvégén látottak alapján az ember érzésből is ki meri jelenteni, Lopez az idei serleg első számú várományosa, és annak megszerzésében már legnagyobb riválisa, a négyszeres világbajnok Yvan Muller is csak némi szerencsével tudja megakadályozni.
Ám aki nem elégszik meg a megérzéssel, és csak a rideg számokban hisz, annak összegyűjtöttem néhány adatot, ami arra utal, nem áll jól a címvédő szénája.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Először is - bár ezen senki sem fog meglepődni - a WTCC története során még sosem fordított senki ekkora hátrányból. Egyébként sem volt divat a világbajnokság múltjában a drámai fordulat, ekkorára pedig végkép nem volt példa. 2012-ben a bajnokság első felében Muller volt nyeregben, de végül Rob Huff győzött, ám köztük 30 pont volt a maximális különbség, és az is hét fordulóval a vége előtt.
2011-ben fordított volt a helyzet, akkor Huffy kezdett jobban, és Muller zárkózott a végén. Abban az évben 38 pont volt köztük a legnagyobb különbség, de az is a bajnokság első felében alakult ki. 2009-ben Gabriele Tarquini a hajrában fordított ugyan, ám akkor végig szoros volt az állás, hiszen a régi pontrendszerben nehezebb volt óriási előnyre szert tenni, így azt azt megelőző években sem láttunk drámai fordulatokat.
Ha szigorúan matematikai szempontból nézzük a helyzetet, a 60 pont nem lenne drámai, hiszen a hátralévő négy forduló során összesen még 220-at lehet szerezni, azaz Mullernek hétvégénként 15 pontot kéne faragnia a hátrányából. Igen ám, csakhogy eddig mindössze három olyan forduló volt, ahol a francia lepipálta az argentint, és egyiken sem sikerült ennyit hoznia rajta.
Franciaországban 11, Magyarországon 10, Belgiumban pedig 2 pontot tudott faragnia a hátrányából, és a nagyobb tapasztalaton kívül nem sok okot talál az ember, amiért ez változhatna. Persze a rutin sokat számít, de Lopez jobb pilóta annál, hogy összenyomja az esélyesség terhe.
Az argentin egyébként szenzációs mutatókkal bír, eddig mindössze egyszer nem szerzett pontot (Moszkvában, amikor váltóhiba miatt a rajtrácson ragadt), és 38.75 pontos átlagot hozott össze, ami a második szlovákiai verseny törlése nélkül valószínűleg még ennél is jobb lenne.
Ha minden ebben a mederben halad tovább, Lopez nem csak legyőzheti Mullert, de megjavíthatja a négyszeres világbajnok pár rekordját is. Az egy szezonban szerzett győzelmek terén (a jelenlegi rekord: 9 - 2012), és a megszerzett pontok számában (433 - 2011). Az argentin jelenleg hét győzelemnél és 310 pontnál jár.
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21