A havi rendszerességgel tartott tesztek és a két tesztautó láttán már korábban is beszéltünk arról, hogy a Citroën 2014-es költségvetése messze meghaladja azt a szintet, amihez az elmúlt néhány szezon során a WTCC-ben hozzászokhattunk.
A franciák láthatóan úthengerrel akarnak megérkezni a világbajnokságba, és már az első szezonban mindent vinnének. Eddig csak annyit tudtunk, sokat költenek, most Valenciában hallottunk egy-két nem hivatalos információt arról a kis összegről.
Az egyik pilótától tudtuk meg, hogy a Citroën 2014-es bukszájában körülbelül 16 millió euró lapul. Ez elméletileg magában foglalja az autók építését, a teszteket, a versenyeztetés költségeit és a pilóták fizetését is.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Csak hogy viszonyítási alapunk legyen, ez több mint 50%-al haladja meg a Chevrolet korábbi költségvetését, amely a 2012-es kiszállásig körülbelül 10 millió euró lehetett. Talán sokan emlékeztek még arra, amikor 2011 tavaszán arról beszéltünk, a Chevy egy fél szezon távjának megfelelő mennyiségű kilométert tesztelt a télen. Szóval ők sem spóroltak.

Honda_box_valencia

Fotó: Eurosport

A Honda pontos költségvetéséről nem kaptunk információt, ám úgy értesültünk, hogy nagyjából a Citroën büdzséjének az egynegyedét teszi ki. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy a japán-olasz csapat csak két gyári autót indít, míg a Citroën (és annak idején a Chevy) hármat.
A Honda költségvetése tehát 4-5 millió euró környékén lehet valahol. A tavalyi szezonra ez elegendő is lehetett, hiszen nem volt gyári ellenfél, a Citroën ellen viszont nyilvánvalóan kevés lesz. Remélhetőleg ezt Japánban is felismerik, és a jövőben megemelik a gyári program támogatását. Információink szerint ugyanis az F1-es program ellenére továbbra is nagyon komolyan gondolják a WTCC-t. Mindenesetre amikor az idei évet nézzük, ezt érdemes szem előtt tartani.
Az arányokat látva nem lehet nehéz kitalálni, hogy a Zengő Motorsport költségvetése még egy nagyságrenddel kisebb, és ez teszi igazán értékessé a tavaly elért kiváló eredményeket.
Fotó: Citroen Media, WTCC Blog
[ad#1]
[ad#2]
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30