Muller_rus_chevrolet_qp

Fotó: Eurosport

Az idei év legizgalmasabb és legfordulatosabb időmérő edzését hozta a moszkvai pálya, a Q1-ben az utolsó pillanatig nem lehetett tudni, ki jut be a legjobb 12-be, az kvali második részét pedig a megérkező eső tette különlegessé.
Bár a szabadedzések után sokan még fondorlatot sejtettek a dolog mögött, az időmérőn kiderült, valóban ennyire jók a BMW-k, a Q1-et Tom Coronel nyerte a hétvége egyetlen 1:42-es körével. Merthogy ezt még a Q2-ben sem sikerült megjavítani. A bmw-sek közül Mehdi Bennani a hetedik helyen simán jutott tovább, és óriási meglepetésre Charles Kaki Ng is befért a top12-be. A hongkongi drifter még sosem került be a Q2-be, tavaly Sonomában járt hozzá a legközelebb, akkor 14. lett.
WTCR
Az estorili WTCR-hétvége minden perce magyarul az Eurosporton
3 ÓRÁJA
Két meglepő hiányzó volt az időmérő második szakaszában, Alex MacDowall továbbra sem találta a fonalat és csak 18. lett, Tiago Monteiro pedig egy műszaki hiba miatt nem tudott javítani, és a 22. helyen zárt.
"A vízpumpa környékén volt valami probléma, de még pontosan nem tudjuk, mi a gond. Elég balszerencsés volt, mert az elején egy használt szettel mentem ki, és már nem maradt lehetőségem a javításra új gumikon. Van ilyen, ez az autó még fejlesztés alatt áll, és most az a legfontosabb, hogy megtaláljuk a hibát. Azért persze bosszantó a dolog. Nem hiszek a szerencsében és a balszerencsében, de idén túl sokszor történnek velem ilyenek" - mondta a portugál az Eurosportnak.
A Q2 tíz perce az őrült rohanásról szólt. Már a Q1 levezető körében elkezdett szemerkélni az eső, így mindenki rohant, hogy még száraz pályán futhasson mért kört. Ebből egy olyan időmérő lett, amit néhány éve láttunk a Forma-1-ben, amikor mindenkinek egyetlen köre volt a rajtsorrend eldöntésére. Muller kiváló szélárnyékot kapott az egyenesben Tom Chiltontól, és 1:43.335-tel megszerezte a vezetést.

Coronel_teszt_rus_box

Fotó: Eurosport

Ekkor minden szem Coronelre szegeződött, akinek viszont a célegyenes ráfordítóban akadt némi nézeteltérése Bennanival, és végül majdnem öt tizeddel lassabb kört ment, mint a Q1-ben, de ezzel is csak 7 századra maradt el a háromszoros világbajnoktól.
Az első gyors kör végén mindenki sietett vissza a boxba friss gumiért, ám az eső egyre erősebb lett, így végül senki sem jött ki egy második próbálkozásra.
"Küzdelmes volt az időmérő, a végén pedig nagyon kellett sietni, hogy még száraz pályán tudjunk mért kört futni, mert egyre jobban esett az eső. Közben azért figyelni is kellett, mivel ilyen körülmények között könnyű hibázni. Csak egy esélye volt mindenkinek, és szerencsére sikerült kihasználnom" - mondta Muller az időmérőt követően az Eurosportnak.
A háromszoros világbajnok idén negyedszer szerezte meg a pole-t, de csak harmadszor indulhat az élről az ausztriai büntetés miatt.
Mindez Coronelt bosszanthatta leginkább, aki a Q1-be bebizonyította, képes lett volna akár a pole-t is megszerezni. Azért a második hely sem rossz a BMW év eleji nyűglődése után. Az eső csúnyán kitolt Tom Chiltonnal is, aki az első körében Mullert húzta, második köre viszont nem volt, így 12. lett. James Nash-nek sem sikerült túl jól az első próbálkozás, de ő sem javíthatott.
Muller és Coronel mögött Rob Huff lett a harmadik, aki ismét bizonyította, hogy egyre magabiztosabb a SEAT-ban.

Michelisz_rus_qp

Fotó: Eurosport

A FP2-es rémület után a lehető legjobban alakult az időmérő Michelisz Norbi számára. A Zengő Motorsport pilótájának csak a Q1-ben kellett kicsit izgulnia, na jó, annál azért egy picit jobban. Utolsó gyors körével mindössze a 10. helyig tudott felkapaszkodni, ám végül csak ketten előzték meg, és így 12.-ként továbbment.
A Q2-ben aztán szerencséje is volt, mert bár nem futott atom kört, a többiek sem villogtak, így az 1:43.772 a negyedik helyet jelentette számára. Azért az beszédes adat, hogy a Q2-ben negyedik helyet érő idejével Norbi ugyanúgy 12. lett volna a Q1-ben. Ez persze semmit nem von le a magyar pilóta érdemeiből, az adott körülmények között ő volt a negyedik leggyorsabb, és ez a lényeg. Nem mellesleg ismét Norbi hozta a Honda legjobb eredményét.
Michelisz mögött Tarquini lett az ötödik, James Thompson pedig mosolyt csalt a Lada szurkolók arcára azzal, hogy a Granta eddigi legjobb időmérős eredményét szállította egy hatodik hellyel. A Lada eddigi legjobbját viszont nem sikerült megdönteni, hiszen 2009-ben Oscherslebenben Jaap van Lagen negyedik volt a Priorával.
Pepe Oriola és Michel Nykjaer egyaránt 5 tizeddel maradt el Q1-es idejétől, a hetedik-nyolcadik helyezés viszont második sort jelent a holnapi második versenyen.

Ng_rus_box

Fotó: Eurosport

Charles Ng még náluk is jobban várhatja a fordított rajtrácsos futamot, hiszen a hongkongi kilencedik lett, azaz az első sorból indulhat Mehdi Bennani mellől. A marokkói pályafutása során másodszor indulhat a pole-ból, és ismét a fordított rajtsorrendnek köszönhetően. Az első alkalom 2011-ben volt a Hungaroringen.
A moszkvai Q1 végeredménye:

Moszkva_Q1

Fotó: Eurosport

A moszkvai Q2 végeredménye:

Moszkva_Q2

Fotó: Eurosport

Holnap reggel 8:00-kor folytatódik a program Moszkvában a bemelegítő edzéssel, de aki szívesen megnézné az időmérőt felvételről, az már 7:30-kor kapcsoljon az Eurosportra.
Fotó: WTCC Media, Zengő Motorsport
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
22/06/2021 11:23
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30