Túl vagyunk a bajnokság felén, és az európai szezon is véget ért a WTCC-ben. Az eddigi események - sajnos - a várakozások szerint alakultak, a Citroen komoly fölényt tudhat magáénak, és nagyon hamar eldőlt,  a franciák egyik pilótája nyeri majd a 2014-es világbajnoki címet. Hogy melyik, az már egy sokkal izgalmasabb kérdés.
Előzetesen szinte mindenki a négyszeres világbajnok Yvan Mullert tartotta a favoritnak, hiszen mindkét csapattársánál jobban ismeri a WTCC-t, ráadásul az elmúlt években többször is bizonyította, kimagaslik a mezőnyből. Az elzászi ráadásul két újoncot kapott maga mellé, a kilencszeres rali világbajnok Sebastien Loeb-öt, és a háromszoros argentin túraautó bajnok José Maria Lopezt.
Az előző mondatból azért kitűnik, nem akármilyen újoncokról van szó, de ettől függetlenül a címvédő volt az esélyes a bajnokság kezdete előtt.
WTCR
Hivatalosan is bejelentették Tassi Attila WTCR-csapatát
TEGNAP 07:45
Tekerjünk előre hét futamot, és máris meglepő látvány tárul elénk, az összetettet ugyanis az a Pechito Lopez vezeti, aki kimondatlanul ugyan, de harmadik számú versenyzőként került a Citroenhez. Loeb és Muller már sokkal hamarabb szerződést kapott, Lopez leigazolásában pedig dél-amerikai származása (fontos piac a Citroennek) is szerepet játszott. Az argentin ennek ellenére nem elég, hogy vezet, de elég testes, 39 pontos előnnyel áll Muller előtt.
Sokkal jobb lenne mint a négyszeres világbajnok? Vagy Muller egy rosszabb évet fogott ki idén, esetleg nem ízlik neki az új TC1-es technika? Megpróbáljuk kielemezni, minek köszönhető Lopez közel 40 pontos, talán már behozhatatlan előnye.
Yvan Muller nagyon sokszor elmondta már pályafutása során: ha valaki a bajnoki címért akar harcolni, annak kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt kell nyújtania. Egyetlen hiba is nagyon sokat jelenthet, akár a bajnoki címről is dönthet. Hogy mennyire igaza van, azt most saját bőrén tapasztalhatja.

LOPEZ_muller_palyan

Fotó: Eurosport

A négyszeres világbajnok idén eddig két futamot nem fejezett be, Marrakeshben a második verseny rajtjánál belekerült a Coronel-Bennani-féle tömegbalesetbe, a Salzburgringen pedig a Ladákkal ütközött, miután Pechito leszorította a pályáról. Lopez pedig remekül ki tudta használni Muller hibáit, hiszen Ausztriában győzött, Marokkóban pedig második lett, amikor rivális nullázott.
Az argentin eddig egyszer esett ki, Moszkvában, amikor a rajtnál megadta magát a C-Elysée váltója, Muller pedig azon a futamon másodikként ért célba. Az egyik nullázást tehát "kiütötte" a négyszeres világbajnok, a másik viszont még mindig ott van; a salzburgi betli +25 pontot jelent Lopez számára.
És volt még egy eset, amikor Muller veszített Pechitoval szemben: Szlovákiában, az első futamon, amikor kiugrott a rajtnál, és az áthajtásos büntetés miatt csak 10. lett. Hogy, hogy nem, Lopez azon a versenyen is másodikként ért célba; újabb +17 pont a zsákban.
A kettő együtt 42 pont, azaz a négyszeres világbajnok csak ezzel a két esettel több pontot veszített Lopezzel szemben, mint amennyi az argentin előnye hét forduló után. Pechito tehát pont azzal veri eddig Mullert, ami a francia legveszedelmesebb fegyvere volt eddig: a gyilkos kiegyensúlyozottsággal, és a kegyetlen helyzetkihasználással.
Lopez frenetikus statisztikákat produkál első WTCC-s évében. 13 versenyből 12-szer pontot szerzett (ennél csak Loeb áll jobban, aki minden futamon a top10-ben zárt), tízszer a dobogóra is felállhatott, ebből ötször a legtetejére. Muller sem marad el tőle sokkal, 11 pontszerzés, nyolc dobogó, négy győzelem. Két nagyágyú csatázik tehát idén a bajnoki címért, és amint láthatjátok egy-két hiba elég ahhoz, hogy 30-40 pontos különbség alakuljon ki.
Muller idén eddig egyel többször volt balszerencsés, egyel többször hibázott mint Lopez. Ha az argentin a hátralévő hat fordulót is ilyen színvonalon hozza le, akkor gyakorlatilag már most eldőlt a bajnokság. Ám erre nincs semmi garancia, és amint láthatjátok elég egy hiba, és rögtön fordulhat a kocka.
WTCR
Huff: figyeljenek, mert a Zengő Motorsport nagy meglepetést fog okozni
TEGNAP 19:18
WTCR
Tényleg világsztárt igazolt a Zengő Motorsport
14/05/2021 06:00