Muller_jpn_arc

Fotó: Eurosport

Yvan Muller új rekordot állított fel idén a WTCC-ben, amikor a suzukai második futamon bebiztosította a 2013-as egyéni világbajnoki címet, a sorozat története során ugyanis most először fordult elő először, hogy két fordulóval a szezon vége előtt eldőlt az egyéni összetett.
Ennek ellenére a most már négyszeres világelső nem az ideit tartja a legkönnyebb sikernek, sőt... A francia több fórumon is utalt arra, hogy a gyári támogatás hiányában nem volt egyszerű az élet az RML csapatnál.
WTCR
Nagy Dani: hiszem, hogy eredményes lehetek a Zengő Motorsporttal
TEGNAP 17:30
"Szerintem ez volt az eddigi legnehezebb világbajnoki címem. Teljesen máshogy kellett gondolkoznunk, mint korábban, mert az eddig megszokott költségvetésnek csak a töredéke állt rendelkezésünkre idén" - mondta Muller az Autosportnak.
A SEAT-tal és Chevrolet-vel is világbajnoki elsőségig jutó francia szerint nem is az ellenfelek gyengeségével indokolható a viszonylag korán bebiztosított győzelem, ő inkább a keresztbeveréseknek tulajdonít nagyobb jelentőséget.
"Erős volt a mezőny, csak sokszor történetek keresztverések, és a riválisaim egymást hozták nehéz helyzetbe."
"Az elmúlt évek során viszonylag fixen megvolt, hogy ki végez az első háromban, idén viszont hol Tarquini, hol Nykjaer, hol pedig valaki más ment jól. Ennek köszönhetően tudtam ekkora előnyt kiépíteni" - magyarázta Muller.
Azt mondják, a számok nem hazudnak, úgyhogy nézzük, igazat beszél-e a friss világbajnok.
Muller idén eddig hat futamot nyert meg, és hatszor állt a dobogón. Ez elmarad az elmúlt két szezonban nyújtott teljesítményétől, tavaly nyolc győzelem, négy dobogó, 2011-ben pedig hét győzelem, kilenc dobogó volt a mérlege Suzukáig.
2011-ben Rob Huff lett Muller mögött a második az év végén, két fordulóval a szezon vége előtt viszont már hat győzelme és nyolc dobogója volt. Vele szemben a jelenlegi második Gabriele Tarquini két győzelmet és hét dobogót tud felmutatni.
Ám talán mindennél jobban alátámasztja a francia igazát, ha megnézzük, az elmúlt két évben hány versenyző osztozott a futamgyőzelmeken az utolsó két forduló előtt:
- 2011-ben hatan: Muller (7), Huff (6), Menu (4), Tarquini, Engstler, Coronel (1)
- 2012-ben is hatan: Muller (8), Huff (4), Menu (4), D'Aste (2), Tarquini, Michelisz (1)
- 2013-ban viszont TÍZEN: Muller (6), Nykjaer (3), Tarquini, Nash, Coronel (2), Michelisz, Oriola, Huff, Lopez, Chilton (1)
Ebből az adatból tökéletesen kiderül, hogy míg az elmúlt két szezonban a másik két gyári chevys gyűjtötte be a nem Muller által szerzett győzelmek jelentős részét, addig idén ez sokkal több versenyző között oszlott meg.
Megállja tehát a helyét az állítás, hogy 2013-ban nem Yvan Muller volt kiugróan domináns, hanem az ellenfelei közül nem volt senki képes olyan egyenletesen jó teljesítményre, mint az elmúlt két évben Huff vagy Menu.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Nagy Dani visszatér a Zengő Motorsporthoz, de hol mehet idén?
04/05/2021 17:43
WTCR
Magyar versenyzőt jelentett be a Zengő Motorsport
30/04/2021 08:00