Óvatos kezdés után erős befejezés és egy 14. hely; így fest Yvan Muller három napja a WRC franciaországi fordulóján. A túraautós pilóta és navigátora, Guy Leneveu a Prodrive által felkészített Mini WRC-vel indult hazai versenyén. A nyitó napi szuperspeciál után kicsit csalódottan nyilatkozott, hiányolta az autóból a teszten megszokott erőt. A pénteki első szakaszokra ez a probléma megoldódott, Muller pedig óvatos kezdéssel a huszadik hely környékére jó időket futott.
Az óvatosság érthető a háromszoros világbajnok részéről, hiszen eddig két francia ralin indult, de mindkétszer kiesett. Pontosabban nem esett ki, csak baleset vagy műszaki hiba miatt voltak olyan szakaszok, amelyeket nem tudott teljesíteni, de a szuperrali szabályt alkalmazva (jelentős időbüntetéssel) másnap folytathatta a versenyt. Először a pénteki utolsó szakaszon, a szülővárosától 20 kilométerre lévő Mulhouse-ban rendezett szuperspeciálon lépett kicsit jobban oda, akkor 14. lett. Az első napot az összetett 20. helyén zárta.
Szombaton láthatóan emelte a tempót, ahogy egyre jobban kiismerte a négy kerék hajtású Minit (amiben egyébként kis túlzással ugyanaz a motor van, mint a BMW 320 TC-ben), úgy lépett egyre feljebb a listán. A második nap már a 15. hely környékén teljesített valamennyi gyorsaságin. Megint a napi záró szakaszon volt a legjobb, ott a 13. idő lett az övé, az összetettben pedig feljött a 15. helyre.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
Az Autosport magazin riportere a szombat déli szervizparkban beszélgetett a franciával, aki szerint nagyon komoly kihívást jelentett számára a verseny.
"Nagyon nehéz. Kemény feladat felmelegíteni a gumikat, aztán az út bemegy az erdőbe, ahol minden tiszta víz és sár. Problémás. Viszont a kocsi nagyon jó... Jobb mint én" - ismerte el a Chevrolet pilóta.
Muller vasárnapra tartogatta a javát, bár az is segítségére volt, hogy az utolsó napra már szépen megcsappant a mezőny. A 18. és a 19. gyorsasági fantasztikusan sikerült, az előbbin negyedik, az utóbbin ötödik lett, összességében pedig a 14. helyen zárta a Francia ralit. Ez volt az első olyan WRC futama, amelyet a szuperrali szabály nélkül tudott teljesíteni.
Vasárnap, nem sokkal a verseny vége előtt már a következtetéseket is levonta a WRC hivatalos honlapjának nyilatkozva.
"Az a probléma, hogy egy másik raliversenyen is el kellett volna indulnom, mielőtt ide jövök. Nagyon nehéz ilyen gyorsan hozzászokni egy autóhoz, a ritmushoz, és ahhoz, hogy olvassák az itinert. A mai nap már sokkal jobb, mint az előző kettő, az lenne az igazi, ha még lenne két nap a versenyből."
Mullerhez hasonlóan egyébként a másik pályaautós sztárvendég, a korábbi Le Mans 24 órás győztes Romain Dumas is célba ért a Minivel, ő élete első WRC futamán 16.-ként zárt. Bravo Romain! Most viszont itt az idő a visszahangolódásra, mert két hét múlva Suzuka!
Fotó: Yvan Muller Home Page (Facebook), Cedric Bach
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30