Tegnap némileg váratlan hírt közölt a Motorsport-Total, mely szerint a Subarunál újra téma a WTCC, és még idén novemberben eldöntik, hogy jönnek-e a Túraautó Világbajnokságra. Ennél több nem derült ki, így jobb híján összegyűjtöttük azokat az információkat, amelyek eddig napvilágot láttak, és megpróbálunk összerakni valamilyen képet belőlük.
A japán gyártó már 2008 óta (amióta szétesett a WRC program) szemezget a túraautózással, de a pletyka szinten eddig még egyszer sem jutottak túl. Legutóbb 2010 nyarán pörögtek fel az események, amikor több konkrétumot is bejelentettek. Egyrészt arról szóltak a hírek, hogy a belga Kronos istálló állhat a program mögé, amely 2006-ban a Citroen egyéves visszalépése alatt ralivilágbajnok lett a Xsarával és Sebastien Loebbel. A csapat vezetője, Marc van Dalen akkor szűkszavúan csak annyit nyilatkozott az Autosport magazinnak, hogy reméli, hamarosan hivatalos bejelentés is lesz.
Még kitűzött időpontja is volt a program rajtjának, a Subaru azzal számolt, hogy a 2012-es szezonban már rajthoz állhatnak a WTCC-ben.
WTCR
Az estorili WTCR-hétvége minden perce magyarul az Eurosporton
2 ÓRÁJA
Emellett azt is bejelentették, hogy partneri megállapodást kötöttek a Cosworth-tal, amellyel közösen tervezték kifejleszteni a leendő túraautó 1.6 turbós boxermotorját. A két cég más területen is együttműködött, közös termékük volt az utcai Impreza STI CS400 modell, amely cirka 395 lóerő leadására volt képes 5750-es fordulaton, 0-ról 60 mph-ra pedig soványka 3,7 másodperc alatt jutott el. A fotókon ez a típus látható.
Ez a három információ együtt igencsak biztatónak tűnt, ám jött a Japánt ért borzalmas földrengés katasztrófa, amely maga alá temette az egész programot. Persze joggal gondolhatná valaki, hogy ez csak ürügy volt a Subaru számára, hiszen a Honda is japán cég, ők mégis belevágtak a WTCC-be. Ez igaz, csakhogy a Honda sokkal nagyon gyár mint a Subaru, őket kevésbé viselte meg az anyaországot ért katasztrófa, és az általa okozott gazdasági problémahullám.
Ám most itt állunk 2012 végén, egy évvel a tervezett bemutatkozás után, és a Subarunál ismét mozgolódik valami. Persze sok még a kérdőjel. Vajon megépült-e a Cosworth-féle 1.6 turbós boxermotor? Képben van-e még a Kronos csapat? És kéne egy újabb dátum is.
Na meg persze egy pilóta. Aki mondjuk lehetne Petter Solberg. A norvég szekérrúdja egyelőre kifelé mutat a WRC-ből, és korábban ő is emlegette már a WTCC-t, mint lehetséges célállomást. Nem mellesleg nyolc évet húzott le a rali vb-n a Subaruval, 2003-ban pedig bajnok lett a japánokkal.
Szóval az ígért "valamilyen kép": 2014-től Kronos Subaru Impreza a Cosworth 1.6 turbós boxermotorjával és Petter Solberggel. A baj csak az, hogy ennek egyelőre minden eleme találgatás.
FONTOS! Kérlek, állítsd be a Facebook Oldalon az értesítések küldését. Részletek ITT.
Fotó: Subaru
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
22/06/2021 11:23
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30