Huff_makao_test

Fotó: Eurosport

Makaó minden szempontból speciális helyszín a WTCC naptárban, többek között itt teljesen más az időbeosztás, mint az összes többi versenyen. Így történhetett meg, hogy a hagyományosan péntekre eső harminc perces tesztet Makaón már csütörtökön megrendezték.
A legendás utcai pályán mindig kétélű fegyver az edzés. Egyrészt, itt máskor nem lehet gyakorolni, azaz minden megtett kilométernek óriási jelentősége van, másrészt viszont folyamatosan ott a veszély, hogy összetöröd az autót, és vége a hétvégének.
WTCR
Bejelentették a negyedik audis versenyzőt a WTCR-ben
8 ÓRA
Az idei teszt végeredménye magyar szempontból igen látványosan fest, hiszen Rob Huff végzett az élen a SEAT-tal, és Michelisz Norbi lett a második. Ők ketten vannak nagy harcban az összetett ötödik helyért, és jelenleg a tavalyi bajnok áll jobban, egyetlen pont előnnyel.
Huff veszélyes ellenfél lesz Makaón, hiszen ő a mezőny legeredményesebb versenyzője a legendás pályán. Az elmúlt négy év során rendre megszerezte a polet, és már ötször győzött, 2011-ben például mindkét futamon. Attól tartok, még a nem túl acélos SEAT Leónnal is komoly fejtörést okozhat a Hondáknak és a Chevrolet-knek.
Bár nagyon jól hangzik, hogy Norbi és Huff már a teszten összecsapott, és hogy ez lesz a hétvége nagy párharca, valójában azonban úgy gondolom, az angol srácot jelenleg a legkevésbé sem érdekli, hogy ötödik vagy hatodik lesz az összetettben, sokkal fontosabb számára, hogy valami nagyot alkosson, és mondjuk dobogóra álljon egyik futamon. Persze a kettő összefügg.

Michelisz_arc_makao_13

Fotó: Eurosport

Norbi számára viszont annál fontosabb az összetett, hiszen szeretne előrébb lépni tavalyhoz képest, amikor hatodikként zárt.
A magyar-angol páros mögött a szokásos élmenők sorakoztak a teszt végén, az első meglepetés Stefano D'Aste hatodik helye a PB Racing BMW-vel, főleg úgy, hogy az olasz az elején még ütközött is a Campos fiatal újoncával, Konstantins Calkoval (akinek ezzel véget is ért a teszt).
A BMW legendásan jól irányítható autó, ami a pálya kanyargós részén sok előnyt jelent, Tom Coronel nyolcadik és Mehdi Bennani tizedik helye is azt mutatja, rajtuk kell tartanunk a fél szemünket. Akárcsak a Ladán, amivel James Thompson első nekifutásra egy kilencedik helyet lőtt.
Azon már meg sem lepődünk, hogy szenved a Bamboo, lassan fél éve ezt teszik az edzéseken, aztán a futamokra mindig összekapják magukat. Gabriele Tarquini 15. helye is csak valami zavar a Matrixban, Norbi második és Monteiro negyedik helyezése mutatja reálisan a Honda erejét.
Az Ázsia Kupában indulók közül Michael Soong volt a leggyorsabb a Campos SEAT-tal.

Nika_chevrolet_makao_13

Fotó: Eurosport

Több kisebb-nagyobb baleset is történt a teszten, egy alkalommal pedig a piros zászló is előkerült. A Chevyvel ismerkedő Yukinori Taniguchi az őrülten gyors egyes kanyarban veszítette el az autót, és falnak csapódott. Nem lennék most a Nika szerelők helyében. Rajta kívül Mak Ka Lok pördült meg az R-bend kanyarban, Franz Engstler pedig meghorzsolta a BMW-t.
A makaói teszt végeredménye:

Makao_Test

Fotó: Eurosport

A makaói hétvége magyar idő szerint szombaton éjjel fél kettőkor folytatódik az első szabadedzéssel.
Fotó: WTCC Media, Neil Hudson
WTCR
A tavalyi nehézségek ellenére nem akart új csapatokat a Hyundai Motorsport főnöke
13/04/2021 14:23
WTCR
Tarquini szerint régen nem voltak olyan felkészültek, mint most
12/04/2021 16:05