Alig néhány nap, és teljesül Michelisz Norbi nagy álma, kipróbálhatja magát álmai versenypályáján, Spa-Francorchamps-ban. A Zengő Motorsport pilótája az évek során már jó pár 24 órás verseny távját lenyomta szimulátoron, ám a hétvégén végre élőben is "találkozhat" a legendás ardenneki körrel.
Spa először és utoljára 2005-ben szerepelt a WTCC naptárban, és mivel a SEAT León Európa-kupa sosem látogatott el Belgiumba, Norbinak nem volt lehetősége megtapasztalni, milyen padlógázon áttolni az autót a Eau Rouge-ban, vagy a rajt után kilincs a kilincsen elfordulni a Le Source kanyarban.
Szimulátoron persze annál többször, és még most, a WTCC hétvége előtt is beletekert pár kört a számítógépbe, igaz, azért csak módjával.
WTCR
Lesz magyar versenyző is a PURE ETCR elektromos túraautó bajnokságban
5 ÓRÁJA
"A héten is gyakoroltam otthon, de túlzásba sem akartam vinni, mert egyetlen program sem tudja 100 százalékos pontossággal visszaadni a valóságot, és nem akartam, hogy bizonyos mozdulatok rosszul rögzüljenek" - írta Norbi a 'michelisz.hu'-n."Hogy csak két problémát említsek, egyrészt szimulátoron nem jönnek ki azok a szintkülönbségek, amelyek Spában jelentősek, és komolyan befolyásolják az autó viselkedését. Másrészt nem elérhető a mi autónk, és még csak hasonló teljesítményű sem nagyon található elsőkerék-meghajtással."
A várva várt hétvége közeledése némileg feledtette Norbival a moszkvai csalódottságot, bár nehéz lesz kitörölni, hogy Oroszországban mekkora hátrányban volt a zengős Civic a többi Hondával szemben. A csapat a két verseny között bőszen keresgette is az okokat.

MICHELISZ_rus_muvesz

Fotó: Eurosport

"Kielemeztük a telemetria-adatokat, kézzelfogható lépéseket tettünk annak érdekében, hogy kiderítsük a hátrányunk okait. Ennek a folyamatnak még nem értünk a végére, de több olyan ötletünk is támadt, amelyeket Belgiumban már a szabadedzéseken ki szeretnénk próbálni."
Amilyen könnyű dolgunk volt Salzburg vagy Moszkva előtt, most annyira nehéz megmondani, melyik márkának fekszik majd leginkább Spa. Az Eau Rouge és a Kemmel egyenes kidomboríthatja a Citroen és a Chevrolet erőfölényét, de Norbi lát olyan tényezőket is, amelyek a Hondának kedvezhetnek.
"Spára is a lendületes vonalvezetés jellemző, ahol az egyenesek a leghosszabbak közé tartoznak. Ugyanakkor ezt ellensúlyozza, hogy a kanyarok többsége gyors, ami az eddigi tapasztalatok alapján a Honda erőssége. Kérdés, hogy amit itt nyerünk, mennyire kompenzálja azt, amit az egyenesekben elvesztünk."
A Zengő Motorsport pilótája kihasználta az alkalmat, hogy üdvözölje a WTCC-ben Nagy Norbit, aki Spa-ban a Campos Racing színeiben egy TC2T-s SEAT Leónnal áll rajthoz. Ugye milyen sok a hasonlóság? 2008-ban Michelisz is egy SEAT-tal, ráadásul ugyanennél a csapatnál (akkor SUNRED néven futott) mutatkozott be a világbajnokságon.
"Át tudom érezni a helyzetét, tudom, milyen sokat jelent neki ez a hétvége, nekem is óriási dolog volt, amikor 2008-ban 24 évesen először kaptam meg az esélyt a sorozatban. Ő most 19 éves, és biztos vagyok benne, hogy nagy lökést ad a pályafutásának az előttünk álló hétvége: az eredménytől függetlenül rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodik majd."
A spai hétvége pénteken 12:30-kor kezdődik a szokásos félórás teszttel.
WTCR
Újabb szenzációs bejelentést tett a Zengő Motorsport
TEGNAP 08:38
Hungaroring
Már kaphatók a belépők a magyarországi WTCR-futamra
TEGNAP 19:25