Ahogy azt mindenki tudja, Max Verstappen és Lewis Hamilton pontazonosságról várja az év utolsó versenyét Abu Dhabiban, ahol, ha minden így marad (értsd, egyikük sem szerez pontot, vagy ugyanannyit gyűjtenek), akkor a hollandé a világbajnoki cím.

Az elmúlt napok megmutatták, véleménye szinte mindenkinek van, és egyre nő azok tábora is, akik megingathatatlanul hisznek saját elképzelésükben, holott életükben nem vezettek versenyautót, még a parkolóban sem, nemhogy pályán, a világ legjobbjai ellen.
Sokan sokféle dolgot várnak az F1-től, és vegyesen ítélik meg a jelenlegi kommentátori csapatot. Ez érthető, hiszen a sportriporteri szakma megítélése számottevő mértékben ízlés kérdése. Azt viszont nehéz vitatni, hogy autósport-szakmai szempontból még sosem közvetítette annyira hozzáértő stáb az F1-et, mint az elmúlt években.
WTCR
Hatalmas lépésre szánta el magát Michelisz Norbi munkaadója
31/12/2021 13:31
Wéber Gabi, Michelisz Norbi, Kiss Norbi és Nagy Dani komoly versenyautókat vezetett már, és olyan tudás birtokában nézi az eseményeket, ami egy átlagembernek soha nem lesz meg. Egyszerűen azért, mert van, amit tapasztalni kell, nem lehet könyvből, TV-ből, újságból megtanulni.
És bár a XXI. században mindenkinek joga van a véleményhez, sőt, a közösségi médiában bárki el is mondhatja, az is aki csak hangerővel és agresszivitással kompenzál valamit, azért még mindig jó érzés meghallgatni olyanokat, akik csinálták is ezt az izét.
Éppen ezért élmény elolvasni Michelisz Norbi elemzését a vasárnap nagy finálé előtt. Elfogulatlan, kellően érzelemmentes, és ami a legfontosabb, érződik rajta, hogy az ember csinált már valami hasonlót, mint amiről beszél.

Egy az egyre gyakoribb Hamilton-Verstappen csörték közül

Fotó: Getty Images

Norbi szerint elképzelhető, hogy a két szupersztár balesete dönt majd végül Abu Dhabiban, de teljesen máshogy, mint amitől a szurkolók egyik fele tart.
„Többen kérdezték tőlem, hogy számítok-e sportszerűtlen manőverre az utolsó versenyen. Mondjuk arra, hogy az egyik kilöki-e a másikat annak reményében, hogy adott esetben mindkettejük kiesése is neki kedvezne. Benne van a pakliban, de előre eltervezetten biztos nem fog ilyen történni” – írta Norbi.
„Egy pilóta sem dönti el az ilyesmit előre, olykor mégis megtörténik, az F1-ben is láttunk rá példákat.”
A túraautó világkupa-győztes versenyző hozzáteszi, ha lesz is baleset, azt az okozhatja, hogy egy végletekig kiélezett helyzetben egyikük sem akar majd engedni. Ez persze Hamiltonnal lenne problémásabb, hiszen, ahogy említettük, döntetlen esetén Verstappen a világbajnok.
Norbi egy másik kritikus témát is elővett: tényleg erőszakosabb-e Verstappen mint Hamilton. A Hyundai versenyzője szerint a két klasszis nagyon is hasonlít egymásra. Ha beülnek az autóba „érzelmektől mentes, megalkuvást nem tűrő, precíz gépekké válnak.” A különbség szerinte másban van.

Michelisz Norbi szerint Hamilton és Verstappen nem különbözik olyan sokban egymástól.

Fotó: Getty Images

„A nagy különbség közöttük alighanem a korkülönbségből és az ebből fakadó, más-más tapasztalatszintből fakad. Hamilton ugyanolyan agresszív, ugyanúgy bármire hajlandó a sikerért, mint Verstappen, csak jobban el tudja rejteni ezt, és hatékonyabban választja meg a csatáit. Sokszor úgy viselkedik, mint a ma született bárány, pedig – a hasonlatnál maradva – inkább egy báránybőrbe bújt farkas.”
„Verstappennek kevesebb tapasztalata van az ilyen kiélezett küzdelemben, személyiségénél fogva pedig kevésbé törekszik a simulékony hangnemre, ami bizonyos esetekben sebezhetővé teszi. Érzésem szerint idővel fel fogja ismerni, hogy nem minden csatába kell teljes elánnal beleállnia, ez pedig még félelmetesebb ellenféllé teheti.”
Végezetül csak annyit, hogy ami ezen a hétvégén történik, az nekünk, motorsport rajongóknak nagyon jó. Lehet szeretni vagy utálni az F1-et (hozzám is sokkal közelebb áll a túraautó vagy az endurance), de azt észre kell venni, hogy ha a Formula 1 izgalmas, az felfoghatatlan tömegek figyelmét kelti fel, és ez az autósport minden más műfajára kedvező hatással lehet.
WTCR
Michelisz Norbi a középmezőnyben zárt, mégis ő volt az egyik leggyorsabb
09/12/2021 13:52
Sochi
Michelisz Norbi karcos idényzáróra számít Szocsiban
24/11/2021 17:54