Michelisz_makao_13_rajt

Fotó: Eurosport

Michelisz Norbi számára egy súlyos balesettel ért véget a 2013-as WTCC szezon, ám a legfontosabb, hogy Ő ép bőrrel megúszta a makaói második futam elején történt tömegkarambolt. A Zengő Motorsport pilótája az összetett ötödik hely megszerzéséért utazott Ázsiába, ám végül hatodikként és egy közel százmilliós károkat szenvedő autóval tért haza.
Pedig Makaó a kedvenc pályái közé tartozik, és általában jól is szokott ott szerepelni. A világ egyik legnehezebb köre viszont rendkívül kiszámíthatatlan, és ezt most Norbi a saját bőrén tapasztalta.
Adria
Halasztják az olasz WTCR-futamot, a Hungaroring a következő állomás
17/07/2021 09:58
Az időmérőn és az első futamon sem úgy mentek dolgok, ahogy a tavalyi privát bajnok szerette volna. Hiába nézték Bári Gergővel a telemetria-adatokat, nem sikerült kideríteni, miért volt egy-két tized lemaradásuk a gyári Hondákkal szemben. Az első futamon így hiába lett negyedik, Norbi elégedetlenül szállt ki az autóból.
"A második futam előtt átgondoltam a helyzetemet. A hatodik helyem már biztos volt az összetettben, ugyanakkor még mindig megvolt az esélyem arra, hogy előrelépjek az ötödikre, ha két-három pozícióval a rivális Rob Huff előtt végzek. Ezúttal nem lett volna értelme a biztonsági pontszerzésre rámenni, kockáztatni akartam" - írta Norbi a 'michelisz.hu' oldalon.
"Nem készültem kamikaze akcióra, de ez a hozzáállásom valamilyen szinten közrejátszott a nagy balesetben – elképzelhető, hogy ha nem ez a szezon utolsó futama, célba érek az ötödik-hatodik helyen."
A második futam rajtjánál sikerült a két hellyel előrébbről induló Tom Chilton mellé beszúrni, és az első törésben, a Reservoire kanyarban Norbi az RML-es angol mellett belül fordulhatott.
"Láttam a mozgásából, hogy nem fog helyet hagyni nekem, de mivel jobb pozícióban voltam nála a belső íven, úgy kalkuláltam, hogy legfeljebb kiforgatom őt, aztán ráállok a gázra, és megyek tovább. Arra viszont nem számítottam, hogy megsérül az autó."

Michelisz_makao_13_arc

Fotó: Eurosport

Az ütközéstől eltört a jobb első felfüggesztés, és a Civic a szemben lévő szalagkorlátnak csapódott, onnan pedig visszaverődött, pont a mezőny kellős közepébe. Norbi láthatóan próbálta megakadályozni, hogy keresztbe forduljon, ám a mögötte érkezők közül Darryl O'Young megpöckölte, Hugo Valente pedig nagy sebességgel telibe találta a Hondát.
"Szerencsém volt, hogy nem a vezető oldalon szaladtak belém, mert akkor biztos nem úszom meg sérülések nélkül. Ezzel együtt sem volt még ilyen durva balesetem soha, bár a felvételek rémisztőbbnek látszanak, mint ahogyan én megéltem belülről" - folytatta Norbi.
A futam után Chilton megbeszélte az esetet Norbival, és kvázi elnézést kért tőle. Azt mondta, ő arra számított, a magyar pilóta elveszi a gázt, amikor látja, hogy nem hagy neki helyet.
"A saját szemszögemből azt gondolom, helyet kellett volna hagynia nekem, de az övéből is védhető a történet, hiszen mellette is jöttek a külső ívről. Tipikus versenybaleset volt, amiért nem hiszem, hogy bárkit is hibáztatni lehetne."
"Utólag sem csinálnék semmit sem másképpen, ha nem tudom előre, mi lesz a szituáció vége, tízből tízszer ugyanúgy a belső ívről támadtam volna" - zárta Norbi.
Fotó: WTCC Media
WTCR
Ismét fejlesztik a Renault-t, és visszatérnének vele a WTCR-be
16/07/2021 10:52
Aragon
Huff: kifejezetten szeretek Yvan Mullerrel csatázni
15/07/2021 10:21