Szűk másfél hete minden magyar WTCC szurkoló úgy vágott neki a salzburgi hétvégének, hogy csak legyünk túl rajta. De nem csak a rajongók, maga Michelisz Norbi és a Zengő Motorsport sem várt sokat a két ausztriai futamtól. A pálya gyors, elsősorban a motorerőről és a jó aerodinamikáról szól, márpedig a Honda egyikben sem tartozik a legjobbak közé.
Ehhez képest egész pofásra sikerült a salzburgi verseny, Norbi mindkét futamon pontot szerzett, a másodikon ráadásul negyedik lett, a Honda pedig két dobogós hellyel utazott haza. Pontosabban nem is haza, hanem egyből Moszkvába.
A WTCC idén másodszor látogat el az orosz főváros mellett található Moscow Racewayre, és már a tavalyi futamokon is kiderül, ez a pálya sokkal technikásabb, mint a salzburgi, ergo kicsit elfedezheti a Honda hiányosságait, és jobban kiemelheti az erősségeit.
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
18 ÓRÁJA
"Úgy érzem, Moszkva jó lehet a Honda számára, bár ezt sosem lehet ilyen egyértelműen kijelenteni. Ez a pálya egyáltalán nem a motorerőről szól, ami kedvező számunkra, viszont a sok lassú kanyar kicsi elbizonytalanít, mert ott még nem úgy működik az autó, ahogy szeretnénk. Kigyorsításnál még nem tudjuk tökéletesen átvinni az erőt az aszfaltra" - mondta Norbi a WTCC Blognak.
Az autó gyengeségeit és tavalyi trendeket nézve sajnos elég kevés az olyan pálya az idei naptárban, amely kifejezetten a Hondának kedvezne, ráadásul a legtöbb ilyenen már túl vagyunk.
"Az idei autónak nagyjából ugyanazok a helyszínek fekszenek mint a tavalyinak, azaz a Hungaroring, a Szlovákiaring és kis-Suzuka. Az első kettőn már megvolt, Suzukában pedig idén a nagy pályán megyünk majd. Sonoma még jó lett volna, de azt törölték, úgyhogy ha nincs szerencsénk, akkor lehet, hogy már túl vagyunk a legjobb versenyeinken."
Egy fontos tényező viszont még alakíthat ezen a helyzeten, idén hat évközi fejlesztés engedélyezett a csapatoknak, és ha a Honda valamint a JAS ügyesen gazdálkodik, talán a gyorsabb pályákon is sikerül majd előrébb lépni. Daisuke Horiuchi még a Hungaroringen beszélt arról a WTCC Blognak, hogy Japánban gőzerővel dolgoznak egy motorfejlesztő csomagon, ám csak akkor vetik be, ha megbízható, és komoly előrelépést hoz.
"Az évközi fejlesztések még változtathatnak ezen képen. Egyelőre nem tudjuk, pontosan milyen ütemben akarják a Hondánál kijátszani ezeket a lehetőségeket, de bízunk benne, hogy sikerül előrelépni az év során" - zárta Norbi.
A moszkvai hétvége kivételesen nem pénteken hanem szombaton rajtol, az első szabadedzést magyar idő szerint reggel 7-kor rendezik.
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48