Az utóbbi időben inkább saját magáról, a Zengő Motorsportról és a Honda helyzetéről kérdeztem Michelisz Norbit, ám természetesen kíváncsi voltam arra is, hogyan látja a bajnoki címért folyó küzdelmet, aminek sajnos az előbb említett hármas egyike sem tagja.
Hét forduló után a Citroenek uralják az összetettet, az argentin meglepetésember José Maria Lopez vezet, és meggyőzőnek mondható 39 pont az előnye a négyszeres világbajnok Yvan Mullerrel szemben. A harmadik helyen a kilencszeres ralikirály Sebastien Loeb áll 26 ponttal Muller mögött. Arról egy korábbi cikkben már írtam, hogy a statisztika alapján milyen okok és események eredményezték Pechito jelenlegi előnyét (ezt ITT olvashatjátok), most pedig Norbi véleményét kértem ki.
"Először is büszke vagyok magamra, mert már az évad előtt megmondtam, leírtam, hogy nálam Lopez a titkos favorit (nevetve). De őszintén szóval arra nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz, és hét futam után közel negyven pontos előnnyel vezet majd Muller előtt" - kezdte Norbi a WTCC Blognak."Azt előzetesen is tudni lehetett, hogy Pechito gyors, ám az év első felében az is kiderült, hogy rendkívül kiegyensúlyozott, valamint remekül lát és helyezkedik a pályán. Ráadásul mindezt elég fiatalon, legalábbis Mullerhez és Tarquinihez viszonyítva."
WTCR
Tassi Attila magabiztos Estoril előtt, de fejlődne is
19 ÓRÁJA
Norbi azonban úgy véli, még messze nem lefutott az ide bajnokság, sőt, arra számít, hogy Muller az év második felében utolérheti, és akár meg is előzheti Lopezt.
"Engem az idei év kicsit a 2011-es szezonra emlékeztet. Az elején akkor sem jöttek össze a dolgok Mullernek, Rob Huff viszont remekelt, és sokáig vezette is az összetettet. A végén mégis megfordult a dolog, Muller elképesztően feljött, és megverte Huffot, aki pedig az elején gyorsabb volt nála. Mullert ismerve ez idén is megtörténhet."
Csak emlékeztetőül, akkor négy forduló után Huff 31 ponttal vezetett, a hetedik versenyt követően viszont már csak 15 pont volt a lemaradása. Most sokan sokféle módon próbálják magyarázni Muller "visszaesését", Norbi szerint viszont nincs semmi komoly a háttérben.
"Az autóversenyzők életében időnként vannak olyan periódusok, amikor egyszerűen nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnék. Én Mulleren is ezt látom. A legtöbb pontot úgy veszítette el Lopezzel szemben, hogy balesetbe keveredett, amivel nem lehet mit kezdeni."

Muller_gyerkoc

Fotó: Eurosport

A magyar pilóta annak sem tulajdonít nagy jelentőséget, hogy az év elején megszületett a francia klasszis kislánya, akit azóta többször is láttunk a versenyhétvégéken.
"100%-ig nem tudom kizárni, hogy ez valamilyen szinten hatással van rá, de Muller elképesztően profi versenyző, és nem hinném, hogy emiatt kevésbé tudna koncentrálni a hétvégék során."
Norbi szerint a következő, argentínai hétvége nagyon nehéznek ígérkezik a francia számára, hazai pályán ugyanis Pechito kifejezetten motivált lesz, ráadásul mindenkinél jobban ismert az a kört, ahol tavaly második WTCC futamán megszerezte első győzelmét a BMW-vel. Utána viszont főleg Mullernek kedvez majd a pályaismeret, és Norbi szerint hiba lenne leírni az elmúlt hat bajnokságból négyet megnyerő franciát.
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48