Ha nem megy erővel, csináld ésszel - ez volt a stratégia a Hondánál a salzburgringi időmérő edzésen. Az már a tesztek során kiderült, hogy hiába jár közelebb a japán márka a riválisokhoz, mint azt előzetesen várták, a Q3-ba így is képtelenség lesz bekerülni, a hatodik-hetedik helynél pedig kevés pozíció rosszabb a kvalin.
Mit tehet ilyenkor egy márka? Össze kell dolgozni, és meg kell próbálni rámenni a fordított rajtrácsos pole-ra. A Honda pontosan ezt tette, méghozzá hibátlanul; a holnapi második futamon négy Civic indult majd az első négy rajtkockából.
A Q1-ről összességében sem nagyon érdemes sokat beszélni; miután Hugo Valente az edzésen összetörte a Chevyt, gyakorlatilag az maradt az egyetlen kérdés, hogy lesz-e Lada a legjobb 12-ben vagy sem. A oroszok elképesztően igyekeztek, adták-vették a szélárnyékot, ám végül néhány tizeddel lemaradtak. Gabriele Tarquini szerencséjére, az olasz ugyanis kockáztatott, bennmaradt a végén, és csak utolsóként ment tovább.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
20 ÓRA
A Q2 már csak 10 perc hosszú, így egy piros zászló jelentősen csökkenti a próbálkozási lehetőségek számát. Most ez is bejött, Dusan Borkovic ugyanott csúszott meg, és koccant neki a korlátnak, ahol Valente pár órával korábban lezúzta a Chevyt. Mindenkit beparancsoltak a boxba, vagy 15 percen keresztül takarították a pályát, majd jöhetett az utolsó hullám.
A Honda csapaton belül óriási volt a szervezkedés, Giancarlo Bruno a Zengő Motorsporthoz és a Proteamhez is többször átment egyeztetni a stratégiát. A zengős beszámolóban arról írnak, még sosem volt ilyen intenzív az együttműködés a gyári csapattal. Egyeztették a haditervet, a pilóták közti sorrendet, stb-stb. Muszáj volt, egyetlen kör döntött mindenről.

Bruno_gergo_aut

Fotó: Eurosport

Michelisz Norbi az első Q2-es körben balszerencsés volt, Mehdi Bennanitól kapott szélárnyékot, de a marokkói túl lassan ment előtte, és a magyar pilóta annyira ráesett, hogy még fékeznie is kellett. Második próbálkozásra már jobban járt, a két gyári Civic mögött jutott neki hely, és sikerült csak annyit gyorsulnia, hogy a kilencedik helyen zárjon, ami ugye első sort jelent a második futamra.Ez lesz Norbi eddigi legelőkelőbb rajthelye idén.
Ráadásul csak hondások lesznek körülötte, előle Tarquini mögüle pedig Bennani és Tiago Monteiro indul majd.
"Miután Borkovic kiesett, tudtuk, hogy egy pozíció van, aminél gyorsabbnak kell lennünk, ami nagyban megkönnyítette a helyzetünket. A kilencedik rajthelyről indulva a biztos pontszerzés lesz a cél az első futamon, a másodikon pedig kell egy jó rajt, és akkor minden esélyünk meglehet egy szép dobogós hétvégére" - értékelt Norbi a zengomotorsport.hu-n.
Az egy körön látott tempó alapján akár még tarthatók is lehetnek a Chevrolet-k és a Citroenek a második futamon, ám a versenytempó egy egészen más történet, és csak holnap derül majd ki, ténylegesen mekkora esély is lesz a dobogóra.
A közvetítés reggel 9:15-kor kezdődik az Eurosporton, először megmutatjuk az időmérőt felvételről, majd az első futamot élőben. A második verseny sajnos csak az Eurosport Playeren megy majd valós időben, az Eurosporton csak a Roland Garros közvetítés után, várhatóan 21:30-kor kerül adásba. Kivéve, ha esik az eső Párizsban, mert akkor elképzelhető, hogy lesz élő adás. Imára!! :)
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
09/05/2021 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22