Mehdi Bennani sanghaji győzelme nagyon sokakat meglepett, és igen érdekes diskurzusokat indított el a különböző hazai autós fórumokon. A legtöbb WTCC rajongó sajnálta, hogy nem Michelisz Norbi szerezte meg a Honda első TC1-es sikerét, néhány pedig nekiestek az FIA által megszabott pontrendszernek.
A WTCC-ben ugyan van fordított rajtrács, ám több más sorozattal ellentétben itt mindkét futamon ugyanannyi pontot osztanak, ami bizonyos szempontból igazságtalan. Nyilvánvaló ugyanis, hogy ha valaki tizedik lesz az időmérőn, majd a második futamot valahogy kibekkeli az élen, abban legalább akkora szerepe van a szerencsének, mint a vezetési képességnek és az autó felkészültségének. Távol álljon, hogy valaki azt gondolja, egy fordított rajtácsos győzelem nem értékes, de semmiképpen sem ér annyit, mint ha valaki az időmérőn erőből kiküzdött rajtpozícióból nyer.
Más bajnokságok ezt az ellentétet azzal oldották fel, hogy a fordított rajtrácsos futamokon kevesebb pontot lehet szerezni, és ezzel az időmérőn való taktikázásnak is elejét lehet venni. Hiszen ha egy második futamos győzelem mondjuk csak 16 pontot ér, akkor jobban megéri bekerülni a Q3-ba, mint a bizonytalan 9. - 10. helyre játszani.
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
Pontrendszert ért kritikák tehát jogosak, engem mégis megleptek kicsit, két okból. Egyrészt, amikor 2012-ben Michelisz Norbi megnyerte a második hungaroringi futamot, senki sem ellenkezett, hogy 25 pontot kapjon. Most Bennanitól sajnálják ugyanezt? Másrészt, amikor az elmúlt években Yvan Muller többször is felemelte a szavát, hogy változtatni kellene a pontrendszeren, elég sok olyan véleményt olvastam, hogy a franciának csak savanyú a szőlő, mert éppen nem ő áll nyerésre.
Szerény véleményem szerint egyébként Bennani megérdemelten nyert, mert kiváló tempót ment, és nem hibázott, a második futamon viszont tényleg jobb lenne kevesebb pontot osztani. De az én véleményemnél sokkal fontosabb Michelisz Norbiék, aki szintén elmondta, mint gondol a dologról.

MICHELISZ_ma_sanghaj

Fotó: Eurosport

"Egyáltalán nem gondolom, hogy Bennani érdemtelenül nyerte volna meg azt a futamot, még úgy sem, hogy ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy José María López Yvan Muller kiesése után nem erőltette annyira az előzést. Bennaninak így is jó tempót kellett diktálnia, amivel megdolgozott a sikerért" - írta Norbi a michelisz.hu oldalon.
A Zengő Motorsport pilótája abban viszont egyetért a kritikusokkal, hogy nem feltétlenül igazságos ugyanannyi pontot osztani a második, mint az első futamon.
"Én általánosságban azt érzem igazságtalannak, hogy a második futamon aratott győzelmekért ugyanannyi pont jár, mint az első futamosokért. Félreértés ne essék, a fordított rajtrácsra szükség van, ez izgalmasabbá teszi a sorozatot, viszont teljesítményben a második futamon aratott győzelem a közelében sincs az elsőn véghezvitt sikernek, pontokban mégis ugyanannyit ér.""Nekünk is volt olyan, hogy jól jött ez a rendszer, hiszen én is nyertem fordított rajtrácson, ám akkor is azt mondtam volna, hogy nagyon örülök neki, de a pontverseny tekintetében nem biztos, hogy ugyanannyi pontot érdemlek érte, mint az első futam győztese."
A sanghaji hétvégével kapcsolatban Norbi elmondta, sikerült kihozni a maximumot a lehetőségekből, a Citroenek ugyanis verhetetlenek voltak, ám így is maradt benne hiányérzet, mert már nagyon szeretne újra dobogóra állni. A második versenyen kifejezetten élvezte, hogy maga mögött tudta tartani Ma Qing Hua-t, az összetettbeli ötödik helynek pedig nagyon örül, és szeretné minimum megtartani a szezon végéig.
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22
WTCR
Nagy Daninak a kvali után akár a dobogó is elérhető Szlovákiában
08/05/2021 10:23