Honda_Citroen_kozos

Fotó: Eurosport

A Formula-1-ben már évek óta szokás, a WTCC-ben viszont nem nagyon láttunk még ilyet: hamarosan kollektív tesztet tart a bajnokság két legjelentősebb gyártója. Honda és a Citroën már sok száz kilométert gyakorolt egyedül, jövő héten viszont egy helyszínen, a franciaországi Paul Ricard versenypályán tesztelnek.
Az eredeti tervek szerint a Lada is csatlakozott volna hozzájuk, ám az orosz gyártó nem készült el időben az első TC1-es Granta-kasztnival, egy félig tavalyi, félig idei géppel pedig nem lett volna sok értelme pályára gurulni a riválisok ellen.
Hungaroring
A helyszínről nézné a hungaroringi WTCR-hétvégét? Íme a feltételek
10/06/2021 20:20
A japánok és a franciák eddig igyekeztek titokban tartani a tesztek pontos időpontját, a kollektív gyakorlással pedig még inkább óvatosan bánnak. A WTCC Blog úgy tudja, jövő hét hétfőn kezdődik a többnapos teszt, legalábbis erre enged következtetni Tiago Monteiro egyik mondata, amit Barcelona után küldött a WTCC Blognak.
"Elég szoros a programom, hiszen vészesen közeledik a szezonkezdet. Barcelonából hazautazom, ahol fontos tárgyalások várnak rám, majd egy reklámfilm forgatáson veszek részt. Ezt követően február 23-án repülök a Paul Ricardra" - mondta a portugál a WTCC Blognak.
Ha vasárnap érkezik, akkor hétfőn kezdőik a teszt - logikus, nem? Az infó tehát nem tuti biztos, de nagyon valószínű. A WTCC Blog szeretett volna megtudni egyet s mást arról, pontosan hogyan zajlik majd a kollektív teszt a Honda és a Citroën között, ezért megkerestük a JAS Motorsport csapatfőnökét, aki azonban csak nagyon szűkmarkúan csillapíthatta információ éhségünket.
WTCC Blog: Alessandro, megosztanál néhány információt a paul ricardi közös tesztről a WTCC Blog olvasóival?Alessandro Mariani: "Igen, de sajnos csak maximális óvatossággal tehetem."
WTCC Blog: Rendben! Meg fogjátok osztani egymással a köridőket?Mariani:"Nem!"
WTCC Blog: Igyekeztek majd minél több időt egyszerre a pályán tölteni?Mariani:"Igen, és remélem sikerülni is fog."
WTCC Blog: Milyen fontos okai vannak a közös tesztnek?Mariani:  "Nincs semmilyen különösebb oka."
Ettől tehát sokkal okosabbak nem lettünk. Nyilván egy furcsa kettősség lengi majd be franciaországi kollektív tesztet, a titkolózás és a leskelődés kettőssége. Mindkét márka szeretne majd minél többet megtudni a másikról, anélkül, hogy saját magáról bármi fontosat is elárulna. Nem véletlen, hogy idén először álcafestéssel jelentek meg az autók a téli teszteken; mind a Honda, mind a Citroën igyekszik takargatni a lapokat.
A köridő megosztás egyébként nem nagy történet, hiszen ott a stopper, bármikor mérhetik a másik időit.
A két márka jelenleg a fejlesztés eltérő fázisában jár. A Citroën autója már kiforrottabb mint a Civic, a Honda egyelőre még meg sem próbálta maximumon hajtani az autót, miközben Loeb már rajtokat is gyakorolt a C-Elyseé-vel. Egyre erősödik bennem a gyanú, hogy az egész kollektív teszt csak a költségkímélésről (osztoznak a pályabérleten) és a médiáról szól majd. Egyelőre várjuk a Citroën válaszát ugyanezekre a kérdésekre.
Fotó: Citroen Racing, Honda Racing
Nürburgring
Így nem nyerhette meg hazai versenyét Luca Engstler
09/06/2021 07:53
WTCR
Összefoglaló a második nürburgringi futamról - 2021
09/06/2021 07:30