Mostanra valószínűleg már mindenki értesült róla, hogy a magyar kormány rendkívüli helyzetet rendelt el a koronavírus itthoni terjedésének lassítására, amely többek között a nagyobb létszámú rendezvényeket is érinti. Mint például az április végén esedékes hungaroringi WTCR-fordulót. 


A mai bejelentés alapján a rendkívüli állapot visszavonásáig tilos 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvényeket tartani. Csak egy rövid fejszámolás kell ahhoz, hogy kiderüljön, jelen pillanatban az WTCR ebbe a körbe tartozik. 
Ma még ugyan fogalmunk sincs, hány csapat adja le nevezését a 2020-as szezonra, de tíznél biztosan több autó lesz. Márpedig csapatonként alaphangon kell 40-50 emberrel számolni, és akkor még ott van a pályát üzemeltető személyzet, a sportbírók, a biztonságiak, a takarítók, stb. 
WTCR
PURE ETCR program – Vallelunga, 2021
18/06/2021 12:30
Hiába lenne zárt kapus a hungaroringi WTCR futam, úgy sem tudna megfelelni a jelenlegi előírásnak. Szóval, bár hivatalos közleményt még sem a promóter, sem a Hungaroring nem adott ki, azt egyértelműen kijelenthetjük, ha április végén is érvényben lesznek a mostani korlátozások, akkor versenyt halasztani vagy törölni kell. 
Aki viszont azt állítja, hogy most meg tudja mondani, mi lesz a koronavírussal másfél hónap múlva, az vagy látnok, és emelvényre vele, vagy karanténba, de elmebaj miatt! Három héttel ezelőtt a közvélemény számára a koronavírus egy távoli, ázsiai probléma volt, most pedig a csapból is ez folyik.
Annyira gyorsan változik a helyzet, hogy lehetetlen megmondani, mi lesz 2-3 hét múlva, hát még azt, hogy mire számítsunk másfél hónapon belül. 

Hungaroring-wtcr-2019-elozetes.jpg

Fotó: Eurosport

Vannak jelek, melyek arra utalnak, hogy a szervezők akár sokáig kivárhatnak a döntéssel: lásd. az indian wells-i tenisztornát, amelyet néhány nappal a kezdete előtt fújtak le. De itt van például a magyarországi FED-kupa döntő, amelyet egy héttel a WTCR-forduló előtt rendeztek volna, és pont ma (szerdán) meszelték el. 
Valószínűleg a következő hetek tendenciái is fontosak lesznek a döntés szempontjából. Ha az egyre szigorúbb európai szabályozásoknak köszönhetően sikerül lassítani a koronavírus terjedését, azaz javuló tendenciát látunk majd, akkor még lehet esély arra, hogy az eredeti időpontban rendezzék meg a versenyt. Ha viszont tovább növekszik a fertőzések száma a következő 2-3 hétben, akkor szinte biztosan lépni kell.
Az is jó kérdés, mi lesz a versennyel, ha nem tudják április végén megrendezni? Első körben a halasztás tűnik a legvalószínűbbnek, ám a WTCR naptár sajátossága miatt korlátozottak a lehetőségek. Az év második felében az autók konténerben utaznak a tengerentúli helyszínek között, tehát tulajdonképpen a nyár közepéig-végéig van lehetőség az esetleg halasztott európai fordulók pótlására. 
A Hungaroring nem tartozik a végtelenül zsúfolt programú pályák közé; a WTCR és a Formula 1 között egyedül július 10-re szerepel egy GT Open forduló az MNASZ naptárában. Így más európai pályákkal ellentétben itthon talán könnyebb lesz pót-időpontot találni, ha áprilisban nem lehet megtartani a fordulót. 
Egyelőre tehát nincs mit tenni, bízni kell benne, hogy a jobb forgatókönyvek valósulnak meg. Illetve nagyon is van mit tenni! Komolyan venni az ajánlásokat, rendszeresen kezet mosni, megválogatni, hogy hova megy az ember, és mindent tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy megállítsuk a koronavírust. A modern embernek nem erőssége az önkorlátozás és a fegyelem, de most itt az ideje gyakorolni kicsit.  
WTCR
Valójában hidrogénnel mennek Nagy Daniék versenyautói
17/06/2021 19:48
WTCR
Lesz magyar versenyző is a PURE ETCR elektromos túraautó bajnokságban
16/06/2021 09:33