Érdekes hírekkel tért haza Michelisz Norbi az Egyesült Államokból, a magyar pilóta a BMW mérnökeitől úgy értesült, hogy a bajor gyártó némi motorfejlesztésre készül a télen. A 320TC jelenlegi 1.6 turbós motorját a 2011-es szezon előtt építették, alapja pedig a Mini WRC blokkja volt. A németek ezzel biztosították, hogy gyári jelenlét nélkül is tovább lehessen versenyezni autóikkal a bajnokságban. Azóta viszont eltelt két szezon, a Chevrolet folyamatosan fejlesztett, a Honda és a Lada új autóval készül, és a SEAT blokkja is frissebb, úgyhogy bármilyen furcsa, de a BMW-k motorja a legrégebbi fejlesztés a jelenlegi mezőnyben.
Attól, hogy gyári szinten kivonultak a WTCC-ből, még nem szűnt meg a márka kapcsolata a sorozattal. A BMW-vel versenyző csapatok ugyanúgy a BMW Motorsporttól vásárolják az alkatrészeket, mint eddig, ami csöndes, de kiszámítható és jó biznisz. Ergo, valahol nekik is az az érdekük, hogy versenyképes maradjon a technika, különben elveszítik a legstabilabb ügyfeleket is. A cél tehát, a lehető legkevesebb költségből olyan könnyen megoldható fejlesztéseket készíteni, amelyek biztosítják, hogy a BMW-k ne tűnjenek el a süllyesztőben.
Norbi szerint jó hír, hogy a motorhoz akarnak hozzányúlni a bajorok, mert ezen a téren vannak komoly hátrányban a riválisokkal szemben.
WTCR
Új helyszín került be a WTCR 2021-es naptárába
7 ÓRA
"Sonomában, amikor Huffot üldöztem, a kanyarokban mindig ott tudtam maradni mögötte, az egyenesben viszont könnyedén elhúzott. Mindenképpen szükség lenne valamennyi fejlesztésre, hogy erősebb legyen az autó, különben nehéz dolgunk lesz jövőre. A hátrány egyébként nem is annyira a versenyen, mint inkább az időmérőn mutatkozik meg látványosan. A Chevrolet-kban például annyi tartalék van, hogy a kvalin fel tudják csavarni a motort. A BMW-ben ilyenre esélyünk sincs, ezért nem tudunk egy körön versenybe szállni velük" - mondta Norbi
Mivel a BMW gyári szinten nincs jelen a WTCC-ben, alanyi jogon senkinek nem jár majd a fejlesztés.
"A BMW mérnöke az angol kifejezéssel élve egy "update kit"-ről (fejlesztési csomag) beszélt, amit mindenki megvásárolhat, aki akar. Ez egy opcionális dolog, nem automatikusan kapod, hanem megveheted" - magyarázta a zengős pilóta.
Beszélgetésünk során említettem Norbinak Stefano D'Aste korábbi nyilatkozatát, amiben az olasz pilóta arról beszélt, hogy szerinte a BMW a legkedvezőbb alaptulajdonságokkal rendelkező autó a mezőnyben, és ha fejlesztenék, a legjobb lehetne. A magyar pilóta maximálisan egyetértett.
"Jelenleg a motorerőben van komoly elmaradásunk, ha ezt sikerülne ledolgozni, akkor biztos vagyok benne, hogy a BMW lenne a mezőny legjobb autója. Ha kap egy erős motort, a 320TC még jó ideig versenyképes maradhat a WTCC-ben."
A fejlesztés biztosíthatná a Zengő Motorsport számára, hogy jövőre BMW-vel versenyezhessenek tovább, ami anyagi szempontból a legkedvezőbb megoldás lenne a csapat számára.
Fotó: BMW AG
WTCR
Először nyert a Hyundai Elantra N, Nagy Dani pedig ötödik
TEGNAP 17:32
WTCR
Nagy Dani a dobogón, Mikel Azcona nyerte az első szlovákiai futamot
08/05/2021 18:22