José Maria López néhány hete Suzukában bebiztosított az egyéni világbajnoki címet, ami Argentínában majdnem akkora ünneplést váltott ki, mint amekkora idehaza lenne, ha Michelisz Norbi ülne a WTCC trónjára. Az argentinok imádják az autósportot, komoly múltjuk is van pályaversenyzésben, ám az utóbbi időben már híján voltak a nagy bajnokoknak.
Az argentin motorsport hagyományok olimposzi ura kétségkívül az ötszörös Forma-1-es világbajnok Juan Manuel Fangio, aki eleddig a dél-amerikai ország utolsó FIA világbajnoka volt. Ám az ötvenes években zsákszámra lehetett fogni az eredményes argentin pályaversenyzőket, ott volt Froilán González, aki 1951-ben a Ferrari első F1-es győzelmét aratta, és máig az egyetlen argentin, aki győzni tudott a Le Mans 24 óráson. Aztán ott volt Óscar Gálvez, akiről azóta pályát neveztek el, vagy a Maserati tragikus sorsú pilótája, Onofre Marimón.
Később, a hetvenes-nyolcvanas években Carlos Reutemann tartott lázba az országot, aki 11 futamot nyert a Forma-1-ben, 1981-ben pedig csak picivel maradt le a világbajnoki címről.
WTCR
Lesz magyar versenyző is a PURE ETCR elektromos túraautó bajnokságban
5 ÓRÁJA
Nem állítanám, hogy az argentinok azóta eltűntek a nemzetközi színtérről, ám kétségtelen, az utódok szerényebb eredményeket hoztak. A 70-es évek vége óta mindössze hatan jutottak el az F1-be, és ők sem hagytak nagy nyomot maguk után. A névsor: Ricardo Zunino, Miguel Ángel Guerra, Óscar Larrauri, Norberto Fontana, Esteban Tuero és Gastón Mazzacane. A világbajnoki címek mellett a világbajnoki futamgyőzelmek is elmaradoztak, egyedül Larrauri jelentett kivételt, aki 1986-ban Jesús Parejával az oldalán megnyerte a jerezi Sportkocsi VB versenyt.
Ezt a rövid áttekintés elolvasva érthető, miért jelentett ennyire sokat az argentin közvéleménynek Pechito López világbajnoki címe, és miért méltatta őt szinte mindenki, akit csak megkérdeztek. Az elsők között például a nagy előd, Carlos Reutemann, aki ma már az Argentin szenátus tagja.

Reutemann_Arc

Fotó: Eurosport

"Nagy ölelés és rengeteg gratuláció ehhez a nagyszerű sikerhez. Megérdemelted a győzelmet; ez a méltó jutalom a tehetségedért és a kivételes személyiségedért. Minden argentin büszke erre a sikerre, különösen pedig azok, akik tudják, mennyire nehéz a versenyzés ezen szintjén tündökölni" - hangzott Reutemann üzenete Pechitóhoz.
Elismerően nyilatkozott a Citroen pilótájáról a korábbi F1-es versenyző és dél-amerikai SuperTouring bajnok Oscar Larrauri is.
"Szeretném kiemelni, hogy López nem csak egyszerűen egy megkérdőjelezhetetlen tehetség, de csodás emberi tulajdonságokkal is rendelkezik. Egy szívmelengető személyiség, és ez tesz valakit igazi bajnokká. Tudom, miről beszélek, hiszen jól ismerem őt, én voltam a csapatmenedzsere a Hondánál, amikor visszatért Argentínába, a TC2000-es bajnokságba. Hosszú út áll Pechito mögött, nagyon fiatalon el kellett hagynia az otthonát, hogy Európába menjen, és végigjárta a szamárlétrát. Örülök, hogy ezekben a nehéz időkben egy ilyen nagykövete lehet az Argentin motorsportnak" - fogalmazott Larrauri.

Fontana_f1

Fotó: Eurosport

Sietett méltatni korábbi ellenfelét Norberto Fontana is, aki a nem túl sikeres F1-es próbálkozás után 2010-ben megnyerte az argentin túraautó bajnokságot, a TC2000-t.
"Nem csak azért örülök nagyon José Maria López világbajnoki címének, mert jó barátok vagyunk, hanem mert neki köszönhetően ismét figyelmet kap az argentin motorsportos közösség, amire nagyon büszkék vagyunk. Hosszú évek után az argentin motorsport ismét a csúcsra érhet. Tudjunk, hogy övé volt a legjobb autó, és tökéletes körülményeket teremtettek a Citroennél, de így is hatalmas érdemei vannak a sikerben, hiszen mindenkit legyőzött, még az ismert és kiváló csapattársait is. Örülök, hogy csúcsra ért a WTCC-ben azt követően, hogy az F1-es tervei elég bosszantó módon omlottak össze" - monda Fontana.
A korábbi Sauber pilóta Pechito kiemelkedően sportszerű versenyzési stílusát is kiemelte.
"Ellenfélként nagyon nehéz őt legyőzni, de mindig élvezet vele küzdeni, mert egy nagyon sportszerű rivális. Tavaly Termasban volt egy nagy páros meccsünk a TRV6 sorozatban. Szinte egy pillanatra sem nőtt egy másodperc fölé köztünk a különbség, végig centiméterek választottak el minket egymástól. Biztos vagyok benne, hogy az argentin túraautózásban eltöltött időszak, amikor majdnem minden hétvégén autóba ült, fontos szerepet játszott abban, hogy még jobb versenyző váljon belőle. Ez pedig pozitív fényt vet az argentin motorsport színvonalára" - zárta Fontana.
De nem csak argentinok dicsérték Lópezt, üzenetet küldött Robert Kubica is, akivel kapcsolatban mostanság ismét egyre többet emlegetik a WTCC-t. A lengyel azonban valószínűleg nem elsősorban emiatt méltatta az új világbajnokot, hanem mert annak idején versenyeztek ők egymás ellen is, sőt, López le is győzte a későbbi BMW és Renault F1 versenyzőt. Az eset még 2002-ben történt, az olasz Forma-Renault sorozatban, ahol Pechito éppen Kubica előtt lett bajnok.
Íme Kubica videóüzenete:
Az üzenet fordítása: "helló José, itt Robert. Szeretnék gratulálni a WTCC bajnoki címedhez. Remélem, jól érzed magad, és örülök, hogy a csúcson láthatlak."
WTCR
Újabb szenzációs bejelentést tett a Zengő Motorsport
TEGNAP 08:38
Hungaroring
Már kaphatók a belépők a magyarországi WTCR-futamra
TEGNAP 19:25